Vervolg Paradox of Choice

Dit is een vervolg post op dit artikel over the Paradox of Choice.

Goed, wat heeft the Paradox of Choice nou met The Long Tail te maken?
Feit is dat het marktaanbod door the Long Tail groter wordt. Mensen kopen dingen die ze anders wellicht niet hadden gevonden. Producten worden makkelijker gevonden en er wordt meer uitgegeven.
MAAR. Hoe kan dit? Was het niet zo dat de mens juist niet kiest bij veel keuze? En betekent the Long Tail niet juist veel keuze? *confused*

Presentatie is hierbij de sleutel. Het gaat er niet alleen om hoe je het weer geeft, maar ook de mate waarin je het weergeeft. Om er nog maar een voorbeeldje in te gooien;

Social psychologists Sheena Iyengar, PhD, a management professor at Columbia University Business School, and Mark Lepper, PhD, a psychology professor at Stanford University, were the first to empirically demonstrate the downside of excessive choice. In a 2000 paper in the Journal of Personality and Social Psychology (JPSP, Vol. 79, No. 6), the team showed that when shoppers are given the option of choosing among smaller and larger assortments of jam, they show more interest in the larger assortment. But when it comes time to pick just one, they’re 10 times more likely to make a purchase if they choose among six rather than among 24 flavors of jam.

Hier gebeurt weer hetzelfde als in het voorbeeld van de cd speler. De gebruiker kiest eerst voor de vele functies / jam soorten. MAAR als de klant uit maar 6 soorten jam ipv 24 moet kiezen, is de kans 10x zo groot dat de klant overgaat tot aankoop.

Conclusie; Als je filmpjes aanbied na afloop van een ander filmpje (zoals bijvoorbeeld YouTube doet), zorg er dan voor dat de gebruiker uit een paar moet kiezen (bijvoorbeeld 2) en niet uit een ontzettend “lange” lijst (bijvoorbeeld 8 ).

keuzevb.jpg

(Note: bij het maken van deze post had ik bovenstaand screenshot al in gedachte. Toen ik de screens ging maken zag ik dat YouTube nog maar 2 vervolgkeuzes heeft (in het voorbeeld links) terwijl er vroeger keuze was uit 4 of 6 vervolg filmpjes.)
Wat me ook opviel bij de Paradox of Choice is de manier waarop mensen kiezen en hoe deze keuze achteraf bekeken wordt. Met kennis van deze psychologie is het vrij makkelijk om een klant / bezoeker met iets extra’s de deur uit te laten gaan. In het geval van de videodatabase zou dit je op deze manier de bezoeker kunnen sturen en extra video’s kan laten bekijken.

Het voorbeeld hiervan is als volgt;

Henk koopt een BMW bij de BMW dealer. Bij de dealer probeert de verkoper uiteraard Henk allerlei opties aan te smeren. Van vergulde remblokjes tot airco met ingebouwde dennenaaldgeurverspreider. Henk is tevreden met zijn aankoop en rijdt tevreden met z’n BMW over een rustig landweggetje.
Plotseling begint hij de opties te missen waar de verkoper zulke mooie praatjes over had en waarvan Henk eerder dacht dat het totaal niet nodig zou zijn. Henk begint te twijfelen en mist de opties waarvan hij weet dat het mogelijk is maar waarvan hij eerder had gedacht dat het niet nodig zou zijn.

Dit voorbeeld kwam min of meer ook al voor in de vorige post. Rémon bekeek een YouTube video en wou dat hij misschien wel op de andere video had geklikt.

Stel nou dat je de gebruiker wel deze keuze kan geven? Het voorbeeld van Henk zijn BMW is dan een beetje krom, aangezien het daar niet om een gratis dienst gaat. Maar bij de videodatabase ligt het anders. De gebruiker bekijkt gratis de video’s en voor de site gaat het erom dat de gebruiker zoveel mogelijk video’s bekijkt.

Conclusie: Als je een random video selectie geeft na een andere video, zorg er dan voor dat de gebruiker de mogelijkheid heeft om deze selectie na het zijn van zijn vorige video kan terugroepen.
Het aantal vervolg video’s heeft ook invloed hoe diep de gebruiker de Long Tail in gaat.
Zijn er veel vervolg video’s, dan is de kans natuurlijk groter dat de gebruiker een video kiest die relatief ver naar recht staat in de curve. Aan de andere kant werkt een grotere hoeveelheid video’s negatief, het verlamt de gebruiker en het verhoogt de kans dat de gebruiker dus helemaal geen vervolg video aanklikt …

Iets om nog even goed over na te denken dus ;)

1 Comment Vervolg Paradox of Choice

  1. Pingback: Doe eens gek en val op zoals Spare Rib Express | Matthijs Roumen

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.