Digitale communities

(beetje vervolg op deze post)

Communities zijn hip. Communities zijn praktisch. Informatie wordt er uitgewisseld, gebruikers komen terug en genereren traffic voor een bepaalde site (= inkomsten). In de VS worden communities ingezet in campagnestrijd. Waarom is er zo weinig over te vinden op het web? Hierbij mijn bevindingen over het fenomeen communities. Hoe ontstaan ze, hoe zet je ze bewust op en wat zijn de eisen waar een community door ontstaat

Opzetten community:
Elke community start met een basis. Een platform waar je als user je ei kwijt kan. De fundering waarop users hun input kwijt kunnen. Enkele randvoorwaarden voor deze fundering zijn:


* User bepaald content of heeft hier invloed op
Om YouTube maar als voorbeeld te nemen. Alle filmpjes zijn contributies van gebruikers. De gebruiker heeft de behoefte om zichzelf te exposen en zijn unieke dansje, skateboard moment of wat dan ook te delen met vrienden en de rest van de wereld. De content, in dit geval het filmpje, moet geheel in controle staan van de gebruiker.


Great, een filmpje online. Maar daar houd het niet op. Het filmpje staat online, omdat je wil weten wat de rest van je filmpje vind. Ook andere gebruikers moeten invloed hebben op het filmpje. Komt het in de top 10? Krijgt het veel views? Is het een populair filmpje? Zet je het bij je favorieten of klik je het weg en wil je het nooooit meer zien?


*Invloed op materiaal van anderen
Zodra een andere user zijn of haar bijdrage heeft geleverd, is het aan andere users om te bepalen wat er met het filmpje gebeurd. Andere users bepalen de populariteit. Om deze populariteit te bepalen, kan je diverse methoden toepassen;
* Rating systeem
* Toevoegen naar favorieten
* Tellen van aantal views
* Tellen van aantal comments
* Delen van de video met andere gebruikers


* Inzicht in bijdrage van anderen
Het competitie element van een community. Op het moment dat gebruiker A ziet dat gebruiker B met een zelfde soort filmpje meer views scoort en een hogere rating, is het voor gebruiker A de trigger om betere dingen te posten.

3 Comments Digitale communities

  1. Pingback: » Community schema

  2. Pim

    Het zou je verhaal een stuk indrukwekkender en geloofwaardiger maken als je het ondersteunt met bronnen. Je bent zelf ervaren maar nog niet echt een expert (ik ook niet). Maar kan je ‘zelfverzonnen’ verhaal niet goed toepassen in eigen onderzoek omdat de fundering ontbreekt.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.