Vitalist verduidelijkt

vitalistheader.jpg
Zelf maak ik nu dankbaar gebruik van Vitalist. Toch had ik in het begin een klein beetje moeite om de GTD manier te integreren in deze applicatie. Hierbij mijn manier van werken met GTD in Vitalist;

vitalist.jpg

De textuele uitleg bij bovenstaand schema;
Je hebt een willekeurig item, op het moment dat je er een actie aan kan koppelen (je kan er iets fysieks mee) gaat het naar acties. Anders wordt het item verplaatst naar someday. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de deadline van een project of een losse afspraak die je ooit eens maakt (Remko vertelde me dat hij sinds kort squashed. We zouden nog een keer een potje gaan squashen, wanneer nog niet helemaal duidelijk. Perfect voorbeeld van een item wat op je someday lijst kan komen te staan.)
someday.jpg

Ok, je item is wel uitvoerbaar. Ga je het zelf doen of besteed je het uit? Ik wacht bijvoorbeeld nog op Silvia, begeleider studie buitenland, op de adressen van de Turkse studenten die nu aan de NHL studeren. Het is een actie die ik niet zelf uitvoer, maar wel graag gedaan wil zien. Gaat op het lijstje waiting.
waiting.jpg

Hoeveel tijd heb je voor je actie nodig? Een klein telefoontje, het kopiëren van een document, het printen van een offerte, allemaal bijzaken die tussendoor kunnen. Kan op het lijstje ticklers.
tickler.jpg

Is het projectwaardig? Toevoegen aan een bestaand project. Geen project, nieuw project aanmaken.
project.jpg
Iets wat ik wel mis bij Vitalist, is de aanwezigheid van context. Je kan er wel op filteren en de functie zit er wel in, maar is nog niet zo zeer aanwezig. Graag zou ik een overzicht hebben van verschillende plekken waar ik werk en waar ik verschillende taken heb, om nog net iets meer overzicht te scheppen. Heb de makers ook al gemailt met het verzoek, ik ben benieuwd :)

9 Comments Vitalist verduidelijkt

 1. Ewout

  Klinkt erg interessant. Ga het maar eens proberen!
  Maar is er niet een gevaar dat ook dit gauw onoverzichtelijk wordt? Aangezien je meerdere lijsten hebt?

  Of moet ik het toch eerst maar eens gaan uitproberen?

 2. Matthijs

  Het wordt juist overzichtelijker, je noteert ook de kleinere dingen zodat je die niet vergeet.

  Er is ook een overview mode waarin je alles in 1x ziet (Dashboard). Werkt erg makkelijk en functioneel :) Vooral de Waiting list vind ik erg fijn. Makkelijk om overzichtelijk te hebben wat de dingen zijn waar je nog op wacht :)

 3. Pingback: Vitalist een GTD toepassing at Enthousiasmeren

 4. Matthijs

  Succes Alex!
  Het heeft wel eerst wat werk om je indeling goed en strak te maken, maar je hebt er alleen maar profijt van.

  Zorg er ook voor dat je goed dingen in categoriën in plaats (context) indeelt, dit zorgt ervoor dat het daadwerkelijke to do lijstje van dat moment korter is, waardoor je er sneller en efficienter mee aan de slag gaat.

  Laat nog even weten, via mail of reactie, hoe het voor je werkt!

 5. Pingback: GTD College

 6. AnneTanne

  Het valt me op dat je de ‘Tickler’-items compleet anders gebruikt dan in de originele GTD-filosofie.
  Daar gaat het om items die je nú nog niet kan/wil doen, maar waar je op een bepaald ogenblik in de toekomst aan wil herinnerd worden.
  Je krijgt bv in januari een uitnodiging voor een studiedag in mei, maar weet nog niet of je in die periode daar gelegenheid toe hebt. Dan stop je een reminder in je tickler, bv begin maart: “inschrijven voor studiedag op xx mei”.
  De ‘minder dan 2 minuten’items daarentegen zijn dingen bij D. Allen ‘die je gewoon doet. nu.’

  (prima natuurlijk als dat werkt voor jou, maar ik kan me voorstellen dat sommigen in verwarring wenkbrauwen fronsen)

 7. Matthijs

  @AnneTanne, heb je helemaal gelijk in! Dit artikel is gepost in de tijd dat ik nog niet zo diep in GTD zat :-)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.