Buitenland bellen goedkoper!

mobile_buitenland.jpg
De lidstaten van de EU en het Europese Parlement hebben een akkoord bereikt over maximumtarieven voor mobiel bellen over de grens. Echter komt dit waarschijnlijk net te laat voor de zomervakantie.

In een periode van 3 jaar zullen de maximumprijzen voor mobiel bellen in het buitenland geleidelijk worden verlaagd. Na deze periode zullen deze maximumprijzen weer worden losgelaten, tenzij het Europese Parlement ze via een nieuwe stemronde weer vastlegt.

In het eerste jaar mag er voor het plegen van een telefoontje over de grens niet meer dan 49 cent per minuut worden gevraagd. Voor een inkomend gesprek mag niet meer dan 24 eurocent worden gevraagd. Deze bedragen zijn exclusief btw.
Een jaar later zullen deze prijzen zakken naar 46 eurocent en 22 eurocent. In het derde jaar zijn dit 43 eurocent en 19 eurocent.

De huidige hoge internationale beltarieven worden veroorzaakt door de hoge roamingkosten, dit zijn de kosten die telecombedrijven elkaar in rekening brengen om gebruik te mogen maken van elkaars netwerk. Deze kosten worden uiteraard doorberekend in de belkosten van de consument. Ook deze kosten zullen omlaag worden gebracht in de nieuwe maximumtarieven, zo mag een telecombedrijf niet meer dan 30 eurocent per minuut vragen aan het andere telecombedrijf. In het derde jaar zakt dit naar 26 eurocent.

Telecombedrijven hebben verdeeld gereageerd op het voorstel. Het Belgische Telecombedrijf Base heeft zijn tarieven al aangepast naar 35 eurocent per minuut voor een telefoontje vanuit het buiteland en 30 eurocent per minuut voor het ontvangen van een telefoongesprek. De Britse regering heeft teleurgesteld gereageerd op de plannen en stelt dat dit de Britse telecomindustrie een half miljard euro per jaar gaat kosten. Als dit wordt doorberekend naar de aanschaf van de mobiele telefoon, zouden de prijzen van een mobieltje ongeveer met 35 euro kunnen stijgen.

Een kleine eigen prijsvergelijking wees uit dat de gemiddelde kosten van het bellen van het buitenland naar Nederland tussen de €0,90 en €1,75 per minuut ligt. Het ontvangen van een gesprek zit gemiddeld tussen de €0,55 en €1,50 per minuut. Dit scheelt dus aanzienlijk met de nieuwe prijzen die zullen worden aangesteld door het Europese Parlement.

Zelf de tarieven bekijken? Op vakantiebellen.com is het mogelijk om per provider, abonnementstype en vakantieland de kosten te bekijken.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.