CMD’s mini viral

doornroosjes.jpg
De PR Commissie van de opleiding Communication & Multimedia Design te Leeuwarden startte vandaag een kleine viral campagne. Eerder werd via mail aangekondigd dat vandaag een schoolreisje zou plaats vinden. Enige info: neem je OV mee en zorg dat je er om 8:45 bent! Thema: “Zoek de prins(es)”.

Zelf was ik wel getriggerd, maar: 31 mei!? Op de dag van Adobe Live & MarCom? Niet tactisch gekozen. De tijd is al helemaal heiligschennis van de CMD mentaliteit. Dat wordt vast niets …

Vandaag sprak ik Ronald Reinders, docent die in de PR Commissie zit. Het schoolreisje was bedoeld als een opzet voor een viral campagne. CMD heeft een stapeltje stickers laten drukken met daarop: Doornroosjes gezocht. Laatjeprikkelen.nl. Het idee was dat de studenten verspreid door heel Nederland de stickers op openbare plekken plakte. De uniekste plek werd beloond met €50,-. Lekker goedkope manier om je campagne op te zetten :D

doornroosje_cmd.jpg

Wat ging er dan mis? Als eerste: CMD studenten als marketing instrument. Dat is vragen om problemen. Waarom? CMD studenten zijn nergens voor te triggeren. Van de 600 studenten die de opleiding rijk is, kwamen er vanmorgen 4 (VIER!) opdagen. Zelfs de zin: “Gratis ec’s, bier en sex” heeft dus niet meer dan 4 studenten getriggerd…

Ten tweede: Het tijdstip. Kwart voor negen is niet alleen vroeg. Voor de gemiddelde CMD student is het TE vroeg. Ronald Reinders: “Het was de bedoeling dat het op een schoolreisje zou lijken. We lokken ze met een trip, dan moet die tijd er ook naar zijn …

Fout drie: Scheppen van verwachting. Met de mailtjes werd er echt een verwachting geschept; namelijk, een middag lol met andere studenten. Een schoolreisje, collectief deelnemen aan een leuke gezamelijke activiteit. Ging niet gebeuren dus …

Nog een groot risico: Stel(!) dat er wel 100 studenten op af waren gekomen. Zouden die dan werkelijk een dag besteden aan het plakken van stickers, om een kleine kans te maken op €50,-? Ik denk van niet, rekening houdend met de mentaliteit van de CMD studenten en ook rekening houdend met de geschepte verwachting.

Vanmiddag een reflecterend mailtje met iets meer uitleg over de trip:

Let's stick 2gether

Wij willen meer vrouwen op de opleiding.
Daartoe zijn er vanmorgen 139 CMD studenten op pad gegaan om stickers te
plakken. Deze stickers met de tekst: "Doornroosjes gezocht" (zie bijlage)
moeten worden geplakt op verre, originele en vooral doeltreffende plekken.
Van de stickers op locatie moet iedereen foto's maken en deze moeten worden
opgestuurd naar: jaccodw@gmail.com. Je maakt zodoende kans op een prijs voor
de beste plakplek. Wil je alsnog meedoen. Tot en met woensdag kun je nog
foto's inzenden. De stickers zijn af te halen bij de minor ondernemen.

Groeten namens de PR commissie

Jacco de Weerd

Niet doen Jacco. 139 man hebben geplakt?! Liegen over een campagne is niet verstandig, dat komt toch altijd wel uit.

Desalnietemin vind ik het een strakke actie. Het idee van stickeren is gewoon tof. Grafisch is het in een leuk jasje gestoken en het is een creatieve manier om een doelgroep aan te spreken die anders niet zo snel de opleiding zal bezoeken. TOCH denk ik dat de vrouwen in leeftijd 17 t/m 20, die op zoek zijn naar een vervolg studie niet zo snel zullen reageren op een viral actie als deze…

Disclaimer: Na het teruglezen van het artikel merk ik dat ik de gemiddelde CMD student vrij negatief heb afgeschilderd. Helaas, niets aan te doen. De werk mentaliteit van de meeste studenten op deze opleiding is hier gewoon echt naar. Organiseer iets leuks en je moet blij zijn met 20 aanmeldingen. Praktijk ervaring uit 2 jaar activiteitencommissie.

8 Comments CMD’s mini viral

 1. Andreas Lindeboom

  Inderdaad een erg grappig idee, maar slecht uitgevoerd. Ik denk dat de studenten mede zijn afgeschrikt door de slechte publiekstrekker ‘Gratis ec’s, bier en sex’. Net iets te wannabe hip!

  En wat betreft de CMD-mentaliteit? Schokkend, maar helaas heb je gelijk!

 2. Jonathan van Woudenberg

  “Praktijk ervaring uit 3 jaar activiteitencommissie.”
  Niet liegen in je campagne he :p

  Maar goed artikel, valt me wel waanzinnig tegen van de PR commissie, even 135 studenten erbij verzinnen..

  Het idee is leuk, maar voor het op poten zetten van de viral dan ook weer een halve viral campagne neer te zetten is misschien niet echt het handigste idee?

 3. Matthijs

  Sorry Jona, je hebt gelijk. Dacht dat het 3 jaar KEES was, maar het is maar 2. Het voelt ook zo vertrouwd en zo lang! :p

  Aangepast in artikel.

 4. b a s s i e (;

  Leuk verhaal Matthijs.. Toen ik dat tweede mailtje kreeg dat er 139 mensen waren opkomen dagen, was dat voor mij echt ‘wow’. Ik dacht van; dat is goed gelukt, terwijl we het op het forum best kritisch hadden ‘geanalyseerd’ ;). Als dat verzonnen is vind ik het erg zwak.

 5. Gerben

  Nouja, ik ben vandaag met twee medestudenten er wel mee aan de slag gegaan. Wij hebben gewoon gezegd: Dan gaan we ‘t serieus nemen ook.

  Resultaat: Enorm veel stickers geplakt in Leeuwarden zelf. Op de treinreis (en alle tussenstations, JA ALLE waar de trein stopte) ook stickers geplaatst tot en met Amsterdam. In Amsterdam zelf ook nog eens een redelijk aantal stickers geplakt en toen weer terug.

  Ben nu net 30 minuutjes thuis ofzo… We hebben alles op videocamera vastgelegd. Dit zal gemonteerd worden tot een strak filmpje, wat we denk ik wel zullen tonen op het studielandschap ofzo, op die televee…

 6. Nadia

  Ik vind zoals hoogstwaarschijnlijk ieder ander CMDer het initiatief echt super leuk! Misschien hadden ze ons CMDers er meer bij moeten betrekken? Alhoewel dat ook niet altijd even goed wil uitpakken ;)

  Wat ik dan weer jammer vind… de stijl van de website lijkt van geen kanten op die van de stickers.. Vind ik dan dus echt niet kunnen!

 7. Erwin

  Tis idd wel leuk dat ze het op zo’n manier proberen om meer vrouwen te lokken.

  Ik vraag me ook af of heel veel vrouwen in heel NL er op zitten te wachten om te studeren in friesland…..

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *