Guerrilla Marketing

guerrilla_marketing_header.jpg
Molblog mocht een voorpublicatie van het boek Guerrilla Marketing plaatsen op haar weblog. Na een mailtje naar de auteur van het boek, Cor Hospes, was het prima om de voorpublicatie op mijn blog te plaatsen. Daarom een post over Guerrilla Marketing en de voorpublicatie van het boek, dat vanaf 17 mei te koop is.

De voorpublicatie, hoofdstuk 7: Met Guerrilla op de voorpagina. Download hier (.pdf, 1.3mb)

Guerrilla marketing volgens wikipedia:

Guerrillamarketing is een marketingtechniek die poogt om met beperkte middelen een groot resultaat te bereiken. De term is afkomstig uit de oorlogsvoering waar het Spaanse woord guerrilla gebruikt wordt om een bepaald type oorlog te beschrijven waarbij kleine groepen strijders een veel groter leger effectief op afstand weten te houden.De overeenkomst tussen situaties in het bedrijfsleven waar een kleine organisatie een veel grotere organisatie (vaak de marktleider) probeert te bevechten, leidt ertoe dat ook hierop de term guerrilla geplakt wordt.

Een van de middelen die guerrillamarketeers kunnen gebruiken is het choqueren van mensen, waardoor zeer snel en veelal op goedkope wijze een groot aantal mensen bereikt kan worden. Een andere techniek die soms als guerrillacampagne ingezet wordt is virale marketing.

Guerrilla Marketing is vaak goedkoop en doeltreffend. Het choquerende gedeelte kan wel problemen met een instantie of gemeente opleveren. Hoe zit dan met vergunningen? Uit de voorpublicatie bij een voorbeeldcase:

Vergunning aangevraagd? ‘Niet doen. Het is een gouden regel binnen guerrillamarketing dat je dan niks van de grond krijgt.’

“Al met al is er door internet een nieuwe generatie van guerilla marketing activiteiten aan het ontstaan. De naam ‘guerilla marketing’ is daarbij onbelangrijk. Waar het om gaat is de boodschap die uit de guerilla-successen spreekt, namelijk dat creativiteit weer minstens zo belangrijk geworden is als het budget. Daarmee komt er een groter gewicht te liggen op het feitelijke creëren en realiseren van de uiteindelijke communicatiemiddelen.

Dit is een hoopvolle ontwikkeling voor kleinere organisaties en bedrijven: zij kunnen zonder enig probleem op gelijke basis concurreren tegen de ‘grote jongens’. Het marketingcommunicatieplan van elk midden- of kleinbedrijf kan zonder problemen grote of zelfs internationale ambities bevatten. Het budget is niet langer een allesoverheersende factor. De ‘grote jongens’ zullen op moeten letten: there are new kids in town. En ze zijn met z’n duizenden.” [bron]

Kleine disclaimer: Guerilla of Guerrilla marketing. 1 of 2 r’en? Zelfs een Google Fight wist me hier geen wijsheid in te brengen. Wiki gebruikt het met 2x een r, dus ga ik er maar van uit dat dat juist is ;)

Links:
Guerilla campagnes van non profit organisaties
Swatch Guerrilla Marketing [Fresh Creation] Kill Bill Guerrilla Marketing [Fresh Creation]

Pick Pockets Guerrilla Marketing [Fresh Creation]
Artikel over Guerrilla Marketing

Origineel artikel Molblog
Cor Hospes

1 Comment Guerrilla Marketing

  1. joen

    Guerrilla (oorlogje) is het verkleinwoordje van guerra (oorlog)… dus dubbel-r en dubbel-l :D

    ken uw spaans ;)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.