Twitter als perfecte MoSoSo?

twitter_header.jpg
Inhoudelijk durf ik niet op Twitter in te gaan. Er is namelijk al veeeeel te veel over Twitter geblogt. Voor de mensen die niet bekend zijn met Twitter, lees de newbie guide (engels) of deze post op marketingfacts (nederlands). In het kort is Twitter een sociale dienst waarmee je andere op de hoogte houdt van je whereabout en gedachtengang.

De kracht achter Twitter is dat het niet 100% duidelijk is waarvoor de dienst is opgezet, de gemakkelijke manier van converseren en het feit dat het simpel en mobiel is. Zoals ook David Armano in zijn post heeft uitgezet over Twitter.
twitter_love.gif

bron

Terug naar de post titel. Een jaar geleden had ik een schoolproject, genaamd Spot.
De opdracht was het opzetten van een marketingcampagne en het uitwerken van het concept Spot, een mobiele dienst waarmee mensen met elkaar verbonden moesten worden.

Tijdens dit project kwam ik de term MoSoSo tegen, wat staat voor Mobile Social Software.

MoSoSo, or mobile social software, is software — generally on a mobile phone or on a laptop computer — that facilitates social encounters, or mobile social networking by associating geographical location and time with one’s own social network.

The basic idea of a MoSoSo is to overlay a location and time element to the idea of digital networking. So it enables you to find people in your vicinity and at that time for social, sexual/dating or business networking. It’s worth noting that the time variable is often overlooked in analysis of MoSoSo dynamics. [1]

Voorbeelden van bekende MoSoSo’s zijn Dodgeball (onlangs overgenomen door Google) en Nokia Sensor.
Dan nu het punt waar eerdere software diensten de fout in gingen:

1. Bereik
Bluetooth verbinding (Nokia Sensor) als connectiepunt!? Hoe hebben ze het kunnen verzinnen. 10 meter afstand is leuk in een stampvolle discotheek. En zelfs dan heb je vaak nog geluk als er binnen een straal van 10 meter een hot chick staat waar je interesse in hebt. Hoe groot zou dan de kans zijn dat ze;
A. Der telefoon bij zich heeft.
B. Bluetooth aan heeft staan.
C. Dezelfde interesses heeft.
Juist, Heeeeeel klein is die kans.
Ondanks tv commercials een tijdje terug, is het zelfs de grote groep vaste Nokia gebruikers ontgaan.

2. Omslachtigheid
Beide diensten werken vrij omslachtig. Direct contact maken is niet het simpelst. Ingewikkelde accounts moeten worden aangemaakt en even snel een berichtje de wereld in knallen is niet mogelijk.

Wat is nou de connectie naar Twitter?
Twitter is opgezet als microblog. Een klein bericht sturen naar je vrienden om ze op de hoogte te houden van bezigheden en stand van zaken.

Bij MosoSo’s zijn de keypoints de locatie en interesses van de gebruiker. ” Snel even” (tussen 2 hele grote aanhalingstekens) op je mobiel checken of er nog vrienden in de buurt zijn.
Bij Twitter draait het om gebeurtenissen waarbij vaak de locatie ook een grote rol speelt. Op moment van spreken valt Twitter feitelijk nog niet onder de noemer MoSoSo. Maar hier kan verandering in komen.

Mijn toekomstbeeld is dan ook dat Twitter gebruikers door GPS masaal gebruik gaan maken van versimpelde versie van TwitterMaps waarbij locatie weer centraal staat. Het punt van Twittermaps is dat het nu nog te omslachtig is. Doorzenden van nieuwe locatie kost weer extra moeite. Iets wat een grote stap is voor de massa. Ook is de locatie te globaal, veelal wordt alleen de stad genoemd en niet de exacte locatie.

Wellicht wordt het doorzenden van locaties nog wel versimpeld door standaard instellingen van locaties. Het aangeven van een vast aantal standaard locaties, bijvoorbeeld: Thuis, Werk, Sportschool, Centrum etc. Het delen van locatie punten (google map anchor point in combinatie met locatienaam) in een community bevorderd het gebruik natuurlijk ook. Dit maakt het alleen maar makkelijker om de locatie door te geven.

Samengevat is Twitter nog niet een perfecte MoSoSo. Ik denk het er zeker wel aan zit te komen en dat dit nog relatief oppervlakkige communicatie kanaal zeker uit kan groeien tot een goed sociaal communicatie platform.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.