Web 2.0 voor marketeers, hoe was het?

mediaplaza.jpg
Verdorie, ben ik eens op tijd op het station, is het nog gekloot met kaartje. Kortingskaartje gekocht, mocht niet van NS. Het was namelijk nog voor 9 uur. Snelle wissel en uiteindelijk nog net op tijd in de trein…

Reis verliep vlotjes. Bram was vanaf Leeuwarden al mee, Ewout stapte in Zwolle bij ons in de trein.
Vanaf Utrecht naar de jaarbeurs gewandeld, waar we om half 11 aankwamen. Helaas 2 sec te laat voor de openingsbabbel en presentatie van Joris van Zoelen, gelukkig waren we niet als enige te laat ;D

Joris van Zoelen van Synergie probeerde te triggeren met web2.0 kwesties en feitjes. Ook werd de huidige stand van communicatie van bedrijven in de spotlight gesteld. Bijzonder beroerd kwamen bedrijven uit de bus als het ging om communicatie en uiteindelijk kwam het er op neer dat de meeste bedrijven maar eens moesten beginnen bij Web 0.4. De meeste bedrijven zijn nog niet klaar voor Web 2.0.

Presentatie Joris van Zoelen

Persoonlijk snap ik zijn pessimisme over bedrijven en web 2.0 niet helemaal. Hoezo niet klaar voor Web 2.0?
Het is inderdaad een grote stap voor een gemiddeld bedrijf. Het zal zeker extra kennis en personeel gaan kosten, maar op langer termijn zal het zeker zijn voordelen tonen. Waarom niet meteen de toekomst in duiken en eerst bezig gaan met Web 0.4. Zijn kritiek op bedrijven sloeg meer op interne communicatie en communicatie richting de consumer, weinig Web gericht.

Vervolgens sprak Tim Wolf van Emakina over Marketing 2.0: trends en ontwikkelingen.
Tim Wolf, een beetje nerveus en gespannen, had een erg goede presentatie met leuke relevante voorbeelden. Vrijwel alle getoonde toepassingen ken of gebruik ik wel. Een paar dingen waren wel een eye opener om te zien vanaf de marketing technische kant.

Presentatie Tim Wolf

Interessante presentatie met goede voorbeelden :)

Tijd voor de lunch! Even de tijd genomen om het gebouw goed te bekijken. Wat is Media Plaza ontzettend mooi en inspirerend gebouw! Met als toppunt, dit voorbeeld van Narrowcasting:
wc_mediaplaza.jpg

Maargoed, na een paar lekkere broodjes was het tijd voor de presentatie van Catherine Ossemerct van Fortis België samen met John Deprez, CTO Emakina. Dit ging vooral om een nieuwe toepassing, Join2Grow, volgens hen het netwerk voor ondernemers, waar maar liefst 5% van het marketingbudget van Fortis aan op is gegaan. Naar mijn mening erg veel voor een kleine doelgroep (1500 gebruikers…).

Meer hierover lees je op Marketingfacts.

Presentatie Fortis
Helaas, hier zijn geen sheets van beschikbaar.

Zelf was ik bij deze presentatie verbaasd over de effort en kosten die in een relatief kleine doelgroep wordt gestoken. De presentatie was niet helemaal goed te volgen, mede door de enorme, maar dan ook echt enorme, hoeveelheid tekst per sheet.

Hierna volgde een elevator pitch van de presentaties van de parallelsessie. Van te voren had ik al besloten dat ik de presentatie van Robert Gaal over Wakoopa wilde zien. Hier heb ik ook gekozen om de case van Tribal DDB Amsterdam over de Achmea Oppepper te bekijken. Tribal DDB is namelijk een zeer vet bedrijf ;D

Maargoed, eerst Wakoopa dus!

Robert Gaal, onder meer bekend van Blueace.nl, stak zijn verhaal over Wakoopa, het meeste was ik al wel van op de hoogte. Het verdienmodel had ik al eens gezien op Emerce en de werking heb ik zelf ook al getest.

Presentatie Robert Gaal

Erg interessant :) Nog meer inzichten gekregen in het community gedeelte en Robert is gewoon een hele toffe peer die al veel voor elkaar heeft gekregen.

Hierna de presentatie gevolgd van Ralf Hesen van Tribal DDB Amsterdam. Ralf Hesen ging in op de Achema Oppepper campagne, een overeenkomst met Hyves waarbij de ene hyver een ander een oppepper kan geven. Leuke en interessante case!

Presentatie Ralf Hesen

Erg interessant. Tribal DDB / DDB Amsterdam (psst, 2 websites? onduidelijkheid …) lijkt me echt een super bedrijf. Ralf Hesen was duidelijk trots op het werk wat geleverd was, met name omdat elk ander merk wat zich maar positioneerd op Hyves “maar” 2500 vrienden gemiddeld heeft. (H&M Hyve over het hoofd gezien? Bijna 75.000 vrienden en niet eens door H&M zelf opgezet!)(Lezen vanaf de bullet. GeFleckte pagina!)) Verschil is alleen dat die bedrijven een stukje minder kwijt zijn aan de marketing op Hyves. Niets eigelijk, veel bedrijven worden op Hyves gezet door fans van het merk…

Helaas maar tijd voor 2 sessies. De presentatie van Carl Mangold van Brandgage over de consument als medewerker heb ik dus gemist. Na comment ook hiervan de sheets geplaatst:

Presentatie Carl Mangold

Helaas, hier kan ik geen reactie op geven aangezien ik niet bij de presentatie aanwezig was.

Tijd voor een korte pauze met erna de presentatie van Sander Dullaart van Favela Fabric.

Over presentatie talent gesproken! Zeer boeiend met goede sheets. Hoe laat je een consumer meedenken? Moet je hem / haar belonen voor de inzet in een community?

Presentatie Sander Dullaart
Helaas, hier zijn geen sheets van beschikbaar.

Al met al een zeer geslaagde en inspirerende dag. Veel geleerd, leuke mensen ontmoet en het geld zeker waard. Ik weet wel dat ik vaker te vinden zal zijn bij dit soort seminars!

Disclaimer: De sheets heb ik via MediaPlaza. Mocht het nou niet de bedoeling zijn geweest dat ik ze op slideshare heb gezet, laat het me even weten en ik haal ze er weer af!

7 Comments Web 2.0 voor marketeers, hoe was het?

 1. Pingback: All About The Web Media Plaza Web 2.0 congress «

 2. Matthijs

  Beste Carl,

  Bedankt voor je reactie! Heb de slideshare presentatie in de post gezet.

 3. Joris van Zoelen

  Optimisme of pessimisme? Duidelijk blijkt dat veel organisaties nog ver weg zijn van Web 2.0. Het is mijn doel ondernemingen te prikkelen en te stimuleren om stappen te ondernemen. Kansen worden op dit moment onbenut gelaten. Investeren in Interactive Marketing loont. Mijn betoog over Web 0.4 (op basis van een aantal steekproeven) is er vooral op gericht organisaties aan te moedigen hun webcommunicatie op te pakken en beter te profiteren van de kansen van het web.

  Goed dat je er was!

 4. Ewout

  Joris van Zoelen, on May 13th, 2007 at 12:28 pm Said:

  Optimisme of pessimisme? Duidelijk blijkt dat veel organisaties nog ver weg zijn van Web 2.0. Het is mijn doel ondernemingen te prikkelen en te stimuleren om stappen te ondernemen. Kansen worden op dit moment onbenut gelaten. Investeren in Interactive Marketing loont. Mijn betoog over Web 0.4 (op basis van een aantal steekproeven) is er vooral op gericht organisaties aan te moedigen hun webcommunicatie op te pakken en beter te profiteren van de kansen van het web.

  Goed dat je er was!

  Ik was het eigenlijk wel behoorlijk met Joris eens. Bedrijven moeten inderdaad eerst maar eens zorgen dat ze intern (en ook qua externe communicatie) goed op de rails zitten.

  Hoe kun je ooit een dienst/site/etc. opzetten waarbij de gebruiker meer dan ooit centraal staat, terwijl je niet met je gebruikers communiceert. Of wanneer er al gecommuniceerd wordt, dat de gebruikersvriendelijkheid ver te zoeken is.

  Waarom niet meteen de toekomst in duiken en eerst bezig gaan met Web 0.4.

  Lijkt me persoonlijk niet echt slim. Laten we Web 0.4 even als basis nemen. Als deze basis niet goed is, volgens mij krijg je dan altijd weer te maken met je slechte basis, hoe vooruitstrevend je ook te werk gaat.

  Ik denk dan ook dat veel bedrijven graag mee willen gaan met de Web 2.0 hype maar uiteindelijk weer met beide benen op de grond komen en toch weer aan de basis moeten werken.

  De presentaties vond ik trouwens erg interessant! Zal een volgend congres zeker weer bezoeken!

 5. Matthijs

  Beste Joris en Ewout,

  Ik begreep de insteek, het moest een eye opener zijn voor bedrijven die dachten met deze seminars “even” het bedrijf in een web2.0 jasje te steken.

  Op mij kwam het echter over alsof de aanwezige werden gewezen op het feit dat web2.0 onmogelijk is voor de gemiddelde onderneming. Dat probeerde ik duidelijk te maken in mijn post.

 6. Pingback: Web X.Y » Blog Archive » All in a post (6)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.