7 simpele tips om effectiever te lezen

effectieflezen.jpg
De boeken stapelen zich op. Mijn interessegebied wordt groter en ruimer. Productiviteit, web2.0, marketing, ondernemingschap & personal development. Tijd voor een goede methode om boeken efficienter en sneller te lezen!

Nou ga ik niet vertellen over speedreading. Allereerst is dit relatief moeilijk om aan te leren. Wel zal ik een aantal praktische tips geven die het makkelijker maken om een boek sneller te lezen.

1. Wat is je verwachting?

Bekijk het boek even rustig. Wat is je verwachting bij het boek? Wat denk je dat het boek je gaat leren?

2. Index doorlezen

Dit klinkt als een enorme inkopper, maar wordt vaak niet gedaan. Pak het boek en lees allereerst rustig de index door. Bekijk de hoofdstuk indeling. Voldoet het aan je verwachting?

3. Boek doorscannen

Blader rustig het boek door. Bekijk rustig de afbeeldingen, de quotes, de paragraafkopjes en de tekst in het algemeen.

De eerste 3 acties zijn om rustig een beeld te vormen van het boek. Probeer te ontdekken wat voor structuur erin zit, wat het boek je gaat vertellen en welke informatie je er concreet uit kan halen. Heb je nog geen helder beeld van het boek, herhaal dan de vorige stappen. Neem hier de tijd voor, de 2 minuten die je hier extra aan besteed werken in je voordeel, onnodig terugbladeren is straks niet meer nodig :)

4. Arceren!

arceren1.jpgNiet aan te raden bij een geleend boek ;) Maarrr! Arceer belangrijke quotes! Laat continu je arceerstift met de tekst mee gaan. Gebruik de arceerstift als pointer. Kom je een belangrijke quote tegen? Arceren! Goede informatie? Arceren! Het arceren van de tekst zorgt ervoor dat je het nog een keer goed tot je door laat dringen, is de tekst wel waardig om gearceerd te worden? En gearceerde stukjes zijn makkelijk terug te lezen.

5. Gebruik mini note it’s!

noteits.jpgHet kleine broertje van de gele note it’s, de mini note it’s! Klein handig formaat. Zelf gebruik ik 2 kleuren note it’s. 1 om aan te geven dat er een actie gekoppeld is aan het stuk waar de note it op ligt (ze blijven plakken, handig!) en de andere kleur om de pagina aan te geven waar ik ben gebleven. Het eerste is serieus heel handig! Ik lees nu bijvoorbeeld het boek Getting Things Done, acties die ik nog moet uitvoeren aan de hand van dit boek (Voornamelijk het verbeteren van mijn huidige GTD systeem) markeer ik met blauwe note its. Ben ik klaar met lezen, schrijf ik de acties nog eens rustig over in mijn GTD systeem. Zo wordt ik tijdens het lezen niet afgeleid door mijn GTD boek en hoef ik alleen even een note it te plakken.

6. Bepaal tot welke bladzijde je gaat lezen

noteit_red.jpgMaak van te voren een inschatting hoeveel tijd je gaat nemen om een stukje te lezen. Maak daarna een inschatting naar hoeveel bladzijde je die tijd kan vertalen. Met een beetje geluk is het per hoofdstuk, paragraaf of onderdeel wel af te ronden. Plak hier de 2de kleur note it. Zorg er ook echt voor dat je tot deze bladzijde gaat lezen. Probeer niet voor deze bladzijde op te geven, nog een stukje doorlezen mag natuurlijk altijd ;)

7. Samenvatting per hoofdstuk

samenvatting.jpgMaak per hoofdstuk een kleine samenvatting. Maak hiervan gebruik van de gearceerde stukken. Als het goed is hoef je alleen maar even de gearceerde items door te nemen en weet je al weer precies waar het hoofdstuk over ging. Maak nu een beknopte samenvatting. Lees deze door nadat je een samenvatting hebt gemaakt van het volgende hoofdstuk en probeer zo de verbanden te leggen.

Een aantal van deze tips staat uitgebreider beschreven in het boek Gebruik je hersens, van Jan Willem van den Brandhof. Goed boek, geleend van Bram :)

2 Comments 7 simpele tips om effectiever te lezen

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.