Personal Branding

Personal branding, zet je zelf op de kaart, laat weten wie je bent en laat weten wat je kan. Hoe zorg je ervoor dat mensen weten wie je bent en wat je kan? Wat maakt jou uniek? Bij deze een paar simpele tips waar je echt iets mee kan.

1. Gebruik een echte gebruikersnaam + email adres!

mailadres.jpgNee, serieus, dit is een belangrijke. Je wil niet geassocieerd worden met doggystyle@gmail.com of malle_meid84@hotmail.com. Zorg dat je mail adres matcht met je eigen naam. Dit komt een stuk professioneler over. Ook van je gebruikersnaam, kom ik later op terug, is het belangrijk dat mensen jouw echte naam associeren met je internet profiel of account.

2. Blog!

blog.jpgPersonal branding is in mijn ogen vooral laten zien wie je zelf bent en wat je zelf kan. Een weblog kan hier echt enorm bij helpen. Beschrijf op je blog dingen die je interresant vind en dingen die je bezighouden. Nog niet overtuigd? Kijk even naar deze redenen om te bloggen ;)

3. Interact!

twit.jpgAls je dan een blog hebt, neem dan in ieder geval de moeite om op de hoogte te blijven van andermans blogs. En beter nog, reageer op de blogs! Er zijn vast wel blogs die aansnijden op de interessegebieden uit je vakgebied. Hier zitten vaak ook nog eens interessante mensen achter. Reageer ook op de reacties die op jouw blogposts worden gegeven. Goede laagdrempelige manier van netwerken! Twitter is overigens ook een makkelijke manier van netwerken ;)

4. CV & Portfolio online!

cv.jpgZorg dat je CV je online staat en bereikbaar is. Mensen willen weten wie je bent, maar ook wat je gedaan hebt. Je CV kan hier enorm bij helpen. Zorg er wel voor dat persoonlijke informatie niet in je online-cv staat; niet idereen zou het kunnen waarderen dat zijn / haar tel nummer online staat.
Een online portfolio is ook erg belangrijk om je competenties te laten zien (ja, echt binnekort online!). Een LinkedIn account is overigens ook een makkelijke en goede manier om te laten zien aan wat voor projecten je hebt gewerkt en ook vooral met wie je hebt gewerkt. Ook het online delen van je favorieten, foto’s en doelen kunnen een goede insight geven wat voor persoon je bent.

5. Events!

momo.jpgProbeer af en toe ook even een event mee te pakken wat te maken heeft met je interessegebied. Heb je iets gevonden wat veeeel te duur is? Stuur een mailtje naar de organisatie, studenten kunnen vaak voor een knaak en een bos wortels naar binnen. Voor bedrijven is die 500 euro vaak makkelijk te betalen, grote groepen studenten houden ze liever buiten de deur. Ben je echt geinteresseerd, mailen of bellen! Je zal zien dat je makkelijker (en vooral goedkoper!) bij dingen naar binnen komt dan je verwacht. Events zijn een makkelijke manier om met (belangrijke) mensen in contact te komen. Zorg bij dit soort events er wel voor dat je businescards bij je hebt. De standaard hardware voor wat voor meeting dan ook. Zelf ook zeer simpel te maken en bij elke online drukker wel te bestellen (let op, vaak wel hoge oplage).

Samengevat: Zorg dat je lekker netwerkt, ziet en wordt gezien! Communicatie is hierbij de hoofdtool.

12 Comments Personal Branding

 1. Bram

  Matthijs misschien is het handig om je bron van dit soort tips te posten, ik persoonlijk neem dit soort informatie makkelijker aan van iemand met ervaring of vanuit een goed gerecenseerd boek. Je tips worden dan meer “waard”.

 2. Niels Bruin

  6. Doe dit alles in het Engels, zodat je internationaal gevonden en gelezen kan worden. Zoals je al zei, communicatie is de hoofdrol.

 3. Matthijs

  Dat is een goed punt ;) Ik doe het bewust in het nederlands (het bloggen & interacten), omdat ik denk dat ik mijn doelgroep (waar het buitenland momenteel niet onder valt) het in het nederlands sneller leest. De afweging heb ik dus wel gemaakt :)

 4. Jurriaan Mous

  Another one: Live your brand, be your brand. So be authentic, don’t imitate others but find your own unique route, be rememberable. Keep an open mind, people you interest yourself in will be interested in you.

  And indeed is language choice on the web critical. When you begin writing/talking in English your scope will be different on subjects. English is the language of the world so will contain the most fresh insights on new subjects because the range of people and their knowledge is more diverse. I just love to get insights in comments from very different cultures. But only switch to English when you are ready for that scope because it is easy to drown with your brand in such a big world.

 5. Roel

  Interessante log! Ik klikte door vanaf marketingfacts.nl, dus daarmee bewijs je meteen punt 3 ‘Interact’. Nu wil ik je graag in m’n Netvibes RSS Startpagina toevoegen, maar tot mijn grote verbazing is nergens op je weblog een RSS knopje te vinden! Het kan wel via Firefox, maar toch; zo’n knopje hoort gewoon op je website te staan ;)

 6. Matthijs

  Helemaal mee eens Roel! Het staat al tijden lang op m’n blog actie lijst. Na deze reactie komt ie er echt asap aan ;)

 7. Matthijs

  Klopt, is jouw foto :D Gemaakt tijdens de P uitreiking, dit was tijdens de borrel in de lounge :)

 8. Pingback: Je weblog als portfolio

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.