Personal Productivity, Waking Up Early

productivity.jpg

Productiviteit, dat vind ik cool! Ik kom vaak genoeg artikeltjes tegen waarin wordt beschreven hoe het NET iets productiever kan. Deze deel ik natuurlijk graag met jullie ;) Bij deze, vroeger opstaan! Hoe zorg je dat je, als je geen vroege afspraken hebt, toch op tijd je nest uitkomt?

1. Zorg voor een goede reden om op te staan.
Poeh, een hele goede voor mij. Ik merk te vaak dat ik, als ik geen vroege appointments heb, ik liever een half uurtje langer blijf liggen. Hoe bevang je dit nou? Maak de avond van te voren clear wat je wil gaan doen. Schrijf het op of zorg dat je het onthoudt. Zelf de simpelste dingen als het draaien van een wasje kunnen ervoor zorgen dat je wel opstaat ipv net iets langer te blijven liggen.

2. Wees productief in de ochtend.
Dit hangt een beetje samen met het vorige punt. Maar het is ook belangrijk dat je echt iets nuttigs hebt om te doen. Check je mail, lees wat RSS feeds en ruim wat op.

3. Zorg voor genoeg slaap
Niet meer dan logisch. Het is goed voor je imuumsysteem, je blijft er fit door en je voelt je stukken lekkerder overdag. Op het moment dat je op tijd op staat terwijl je niet genoeg geslapen hebt, heeft het geen zin. Je zal niet productief kunnen zijn.

4. Ga op tijd naar bed
Als je genoeg slaapt en vroeg wil op staan, is het logisch dat je op tijd naar bed moet gaan ;) Laat in de avond ben je meestal toch niet productief. Zelf merk ik, net als Dave Cheong, dat ik na 11’en al half aan het afronden ben, maar vaak toch nog wel tot 1 uur op blijf. De tijd die een mens nodig heeft om te slapen verschilt heel erg, dus zorg dat je hier een goed aantal uren voor vind. Dit is na een paar keer testen wel uit te vinden. Zelf vind ik het prettigst om ongeveer 8 uur te slapen. Half uurtje meer of minder gaat meestal ook nog wel. Zit het erg veel naar die tijd, minder dan 7,5 of meer dan 8,5 merk ik wel dat vrij suf ben de eerste uurtjes.

5. Slaap efficienter
Ook al slaap je nog elke nacht op tijd en lang genoeg, soms slaap je als nog voor geen meter. Zelf merk ik dat als ik op tijd naar bed ga en van te voren even een kwartiertje lees, ik het beste slaap. Ook werkt het bij mij goed om geen alcohol te drinken als ik goed wil slapen (Ja, dit is een killer voor de studenten ;)). Lege maag of volle maag vlak voor het slapen gaan is ook geen aanrader. Zorg ervoor dat er tussen de tijd dat je gaat slapen en je laatste maaltijd minimaal een uurtje zit. Een goed bed is ook een pré om lekker te slapen.

6. “nog even 10 minuutjes blijven liggen ….”
Uh.. nee! Iedereen heeft wel last van het stemmetje dat tegen je zegt: “Ik kan nog best wel 10 minuutjes langer blijven liggen en me straks net iets meer haasten …”. Niet doen! Ga niet in discussie met het kwaadaardige stemmetje dat je vertelt dat je nog wel even 10 minuten langer kan blijven liggen, maar …

7. Spring je bed uit!
Op het moment dat je op wil staan, verlaat dan direct je bed. Als je je bed eenmaal uit bent is het more likely dat je echt wakker wordt en wakker blijft. Het meest effectief is om zelfs helemaal direct de slaapkamer te verlaten.

8. Gebruik een alarm, maar niet de snooze.
Gebruik de snooze functie niet! Daardoor blijf je toch alleen maar liggen. Zorg ervoor dat je er meteen uit gaat, zoals aangegeven bij punt 7. Wat ook belangrijk is, is dat de wekker niet binnen arm bereik staat. Hierdoor druk je hem toch maar weer uit waardoor je weer in slaap valt. De wekker een stukje verder weg is dus best belangrijk.

9. Zorg voor routine
Zorg ervoor dat je op tijd op staat. Niet alleen doordeweeks, maar ook in het weekend. Jawel, dit is waarschijnlijk het meest pittige punt, op tijd op staan in het weekend, maar het is wel essentieel om een goede routine te ontwikkelen.

10. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken
Zorg dat er iets is, in de ochtend, waar je naar uit kijkt. Zelf ben ik altijd wel nieuwsgierig naar de laatste RSS nieuwtjes en mailtjes. Meestal heb ik in de ochtend ook wel eetlust, ontbijten is voor mij ook iets waar ik naar uit kijk, zeker als ik er een beetje de tijd voor heb. Dit punt is per persoon verschillend, denk bijvoorbeeld aan het kijken naar het nieuws, relaxt ontbijten, je GTD lijstje doorscannen naar producitiviteit of het relaxt lezen van je ochtendkrantje.

11. Wees gewaarschuwd voor de consequenties
Weet dat de tijd die je in producitiviteit ‘s ochtends mist, ‘s middags langer door moet werken. Denk aan al die dingen die je mist als je niet op tijd op staat. Gemiste kansen, gemiste feitjes & weetjes & dingen die je misschien later goed kan gebruiken. Boze projectgenoten / collega’s omdat je weer 5 minuten later binnekomt (Ja Eddie en JB, na deze post kom ik vanaf nu ECHT altijd op tijd! ;). Dat soort dingen dus!

12. Zorg dat er geen optie is om uit te slapen
Belangrijke meetings vroeg in de ochtend plannen werkt bij dit punt goed. Als je een belangrijke afspraak hebt om 9 uur is er simpelweg de mogelijkheid niet om tot half 9 in bed te blijven liggen. Zorg dat je ‘s ochtends dus belangrijke afspraken of besprekingen hebt.

13. Zorg voor een soortgelijk gemotiveerd maatje
Sinds ik ‘s ochtends de laatste tijd met Vincent afspreek om op tijd naar school te fietsen (9 uur voor de flat, vaak + 15 CMD minuten ;)) Maar dit zorgt er wel voor dat ik op tijd richting school ga (Jawel, half 10 op school zijn is vroeg voor een CMD’er)

14. Let op je tijden
Als je let op de tijden dat je opstaat, is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Zie je dat je de hele week al op tijd op staat, dan is het makkelijker om ook weer op tijd naar bed te gaan.

15. Review de dingen die je hebt bereikt
Dit punt hangt samen met punt 14. Het is vooral belangrijk dat als het niet werkt, je aanpak te veranderen. Lukt het ECHT niet, ga dan na wat er niet klopt en hoe je het wel kan verbeteren.

Conclusie
Vroeg opstaan is niet easy. Zorg voor consistentie, routine en een goed bed. Het is ook erg belangrijk om het vol te houden, stop je na een paar dagen en ga je weken erna er weer mee verder, dan is het stukken moeilijker om weer in het ritme te komen. Heb je het ritme eindelijk goed, zorg er dan voor dat je in het ritme blijft. Als je goed in het ritme zit zal je merken dat je meer gedaan krijgt en de kwaliteit van je leven verbetert!

Ik ben zeer benieuwd of het voor mij zal werken, ik ga het in ieder geval zeker uitproberen. Half 12 naar bed en 9 uur op school zijn wordt mijn nieuwe streven!

Dit artikel is een vrije vertaling van Dave Cheong’s Waking Up Early; 15 tips that work.

8 Comments Personal Productivity, Waking Up Early

 1. Matthijs

  haha :D
  Ik denk dat dat genoeg punten overbodig maakt. Kinderen zijn wekkers die niet op snooze kunnen, die je niet uit kan drukken en waarvoor je wel tijdig je bed uit moet ;)

  Jammer dat het je productiviteit op andere manieren wel kan beïnvloeden, dus ik wacht liever nog een paar jaartjes :p

 2. Marlies

  Matthijs, wil je proberen Vince voor punt 9 enthousiast te maken? :)

  Klinkt allemaal logisch! Die snooze is erg herkenbaar… ;)

 3. Bor

  Heb er tegenwoordig geen last meer van. Uur of 1 op mn nest en ga er standaard zo’n beetje om 9 uur uit. Bakje koffie, peukje, mail/rss lezen en dan naar school als ik daar wat te doen heb.

  Gewoon elke dag zelfde tijd eruit werkt goed. Alleen als ik zometeen eerder op moet staan gaat het lastig worden :P

 4. Michel

  Klinkt als alles wat ik net allemaal wel heb gedaan hehe
  1. Laat op blijven! (maar wel ff wat gelezen voor het slapen gaan)
  2. Snooze functie van me telefoon gebruikt (tot dat dat niet meer kon en dat is na 5 keer snoozen)
  3. Niet meteen mijn bed verlaten dus (en ook niet mijn kamer)

  Met andere woorden ik bak er nog nix van!
  Coole post!

 5. Matthijs

  @Mlies: Geprobeerd, vanmorgen wastie weer te laat :+

  @Bor: Vette shit :D Het gaat allemaal om routine, zit dat erin gebakken, dan loopt het vanzelf wel.

  @Michel: Haha, de snooze functie van de N73 is echt te verradelijk, als je die constant uit blijft drukken stopt ie pas na een half uur. Veeel te laat dus :p

 6. Pingback: Wat doet de Multimediadeveloper » Blog Archive » GDD en Lifeliving

 7. InitteenipWax

  oh yeah, one more thing I like to show you my inclusive census I have a nice fresh joke for you people) What do you get if you cross a hippo and a blackbird? Lots of broken telephone poles!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.