Verslag Lifehacking congres

lifehacking.jpg
Persoonlijk was het voor mij een dag met dingen die ik eigenlijk allemaal al wel wist. Pfoei, dat klinkt arrogant, yet so true. Na een half jaar minor RIA/Web2.0 getriggerd te zijn met het Web2.0 virus wist ik alles al wel wat Lykle de Vries over Web2.0 vertelde. Getting Things Done pas ik nu al enkele maanden toe, ook niets nieuws onder de zon. En de colleges netwerken van Martijn Aslander had ik ook al gehad. Toch was het wel handig om alles weer even goed op een rijtje te zien. En het was natuurlijk een dag waar ik inspirerende mensen heb ontmoet en leuk heb kunnen expirimenteren met verslag brengen van een congres op een multimediale manier!

Om 10:00 gingen de deuren van de Harmonie open. Exposure had die dag verschillende lezingen van erg interessante mensen. Helaas, de meeste ken ik persoonlijk dus mijn voorkeur ging toch uit naar datgene waarvan ik dacht dat het me de meeste kennis op zou leveren, Lifehacking.

In de ruimte lagen een stuk of 15 Fatboy zitzakken. Man, ik heb nog nooooit zo relaxt een lezing meegemaakt. Chill liggend op een zitzak, laptop op schoot, camera op de ene knie, telefoon en webcam voor Ustream op de andere knie.

Inleiding van de dag

Martijn Aslander begon om ongeveer 10:30 met de inleidende babbel. Er was meteen duidelijk dat er niet echt een tijdschema was. Martijn stelde zich voor en gaf aan hoe hij in aanraking was gekomen met Lifehacking. Martijn kende ik nog van Exposure06, de voorganger van Exposure07 welke ik afgelopen jaar had georganiseerd. De inleidende babbel duurde ongeveer tot 11:00.

Lykle de Vries over Web2.0

Om 11:15 stak Lykle zijn verhaal af over Web2.0.

Jaiku stream bij deze lezing
Note: lezen van onder naar boven.

Als voorbeeld werd onderandere het filmpje van Consumer Needs Interaction aangehaald van Microsoft. Hiermee wou Lykle aangeven dat de consument van vandaag anders is. 1 richtingscommunicatie werkt niet meer, de consument heeft behoefte aan interactie. Hierna werd het filmpje getoond van “The machine is us/ing us“. Wat Lykle vooral naar voren probeerde te halen met zijn presentatie is dat web2.0 enorm om communicatie gaat. Delen, blogs en RSS als kernpunt.

Weblogs zijn een mooi voorbeeld, als je kijkt naar de Groninger studie blogs. Het geeft een persoonlijk karakter mee aan een campagne, belevenis en persoonlijke ervaringen zijn in de huidige maatschappij van sharen doeltreffender dan een 1 richtings communicatie campagne in de vorm van billboards en tv commercials.

Vanuit het publiek werd een vraag gesteld over machine tags. Hier zou later antwoord op worden gegeven, maar ik geloof dat dit iedereen compleet is ontschoten. Hier nog wel een heldere uitleg over.

Gebruikt materiaal in de presentatie:
Consumer needs interaction /@DailyMotion
The machine is us/ing us / @Youtube
Meet Charlie, what is Enterprise2.0 / @Slideshare
Shift Happens, did you know? / @Youtube

Deze presentatie was afgelopen om 12:00.

Taco Oosterkamp over Getting Things Done

Om 13:00 begon Taco Oosterkamp over Getting Things Done.

Jaiku stream bij deze lezing
Note: lezen van onder naar boven.

Taco’s inspiratie ligt bij Mihaly Csikszentmihalyi’s boek Flow. Een boek dat beschrijft wanneer mensen gelukkig zijn en goed kunnen werken. Duidelijke doelen, controle en uitdagingen, directe en onmiddelijke feedback, vervwrongen tijdsbesef, focus en concentratie als kernwoorden.

Er is de laatste jaren teveel rompslomp die afleid van de concentratie. Bijvoorbeeld email, msn en allerhande communicatiemiddelen die zorgen dat je niet 100% gefocust kan blijven. Getting Things Done is een manier om meer bezig te zijn met de dingen waar je mee bezig moet zijn.

Het grootste probleem is je onderbewuste, je onderbewuste helpt je herinneren aan dingen op het foute moment. Zorg daarom dus dat je altijd pen en papier bij je hebt om dingen op te schrijven (Hipster PDA for the win!)

Een extern systeem moet je onderbewuste ondersteunen. Op het moment dat je denkt aan iets dat nog moet gebeuren, schrijf je het op. Later verwerk je dit in je GTD systeem, dit kan paperbased zijn (uitleg komt echt asap!) of een programma’tje op PC (iGTD voor Mac of de Outlook plugin). Online wordt sterk afgeraden, dit gaat te traag, geen snelkoppelingen + als je geen internet hebt weet je niet wat je moet doen.
Zelf zweer ik echt trouw bij mijn paperbased systeem. Altijd makkelijk en snel bij de hand, ideaal!

Update! Recorded stream van deze lezing:

Om 13:45 was Taco Oosterkamp klaar met zijn eerste deel, deel 2 van de presentatie zou om 14:15 beginnen.

Taco Oosterkamp over Getting Things Done deel2

Helaas had ik vanuit de andere plek waar ik toen zat geen stabiele internet verbinding, niet echt Jaiku Channel bij kunnen houden dus. Taco Oosterkamp gaf als grootste hint om zo min mogelijk te muizen en zoveel mogelijk shortcuts te gebruiken, dit navigeert stukken sneller en fijner, aangezien je niet constant je muis hoeft te volgen.

Ook was een grote aanrader Type Pilot, een programma’tje waarmee je sneller dingen kan typen, handig! Die kende ik nog niet. Voor Mac is er overigens Text Expander.

Ondertussen stelde Frank Meeuwsen, bekend van RhinoFly /About:blank /What’s the next action / Twitter ;), de vraag:

Is een “waiting for” lijst wel nodig? Kunnen die ook niet op je actielijst? Want “wachten” is ook een actie toch?

Taco, die Frank persoonlijk kent, ze hebben samen GTD Nederland opgericht, noemde Frank de advocaat van de duivel. Foei Frank! Taco’s reactie is te vinden op Youtube (Windows Moviemaker for the win, geen Premiere bij de hand). Taco’s presentatie eindigde om 14:45.

Martijn Aslander over de kunst van het netwerken

Na een kleine pauze begon Martijn om 15:30 over de kunst van het netwerken.

“Netwerken draait om het vergaren en in standhouden van informatieposities.”

Martijn zegt zelf veel mensen te kennen. Het liefst netwerkt hij met mensen die: Openminded, flexibel, lief, nieuwsgierig zijn en lef hebben. Intuitie speelt een belangrijke rol om mensen hier op te beoordelen. Martijns hint aan de studenten, begin nu al met netwerken! Om 16:15 eindigde de presentatie van Martijn.
Helaas, de opgenomen ustream duurt maar 12 minuten, daarna geen internet meer …

Hierna kwam Ronald Meinders over GTD en stress. Deze presentatie heb ik helaas gemist. Na 6 uur lang vertoeven in de Lifehacking ruimte vond ik het toch wel even tijd om een rondje te doen :)

Foto’s bij dit event:

11 Comments Verslag Lifehacking congres

 1. Pingback: Michiel. » Blog Archive » Exposure best boeiend

 2. Frank Meeuwsen

  Hehehe, ja hij moet nog een mail van mij krijgen. Maar hij geeft nog steeds geen antwoord op de vraag volgens mij. Want is “wachten op” ook niet zoiets als een “Volgende Actie” waarbij de actie kan zijn “Mail Frank waar die afspraak blijft om bij te praten”
  En ik ben serieus hoor, het is een gedachtengang die laatst door Sanne bij mij in gang is gezet. En ik gebruik het nu op die manier en moet zeggen dat ik weinig verschil zie met een aparte @waitingfor lijst.

 3. Pingback: Lifehackingcongres in Leeuwarden - vrijdag 22 juni at Enthousiasmeren

 4. Matthijs

  Naar mijn mening is het mogelijk om er later een actie van te maken.

  Zelf zet ik op mijn “Waitingfor” deadlines bij belangrijke dingen. De partij waarvan ik iets verwacht weet die deadline ook. De “waitingfor” list bekijk ik dagelijks om te zien of ik niet nog dingen van andere mis. Als ik zie dat de deadline bijvoorbeeld morgen is, dan maak ik er wel direct een actie van of, indien ik bijv. even geen internet bij de hand heb, zet ik het op @online onder mailen.

  Als je van alle waiting-items acties maakt, maak je andere lijsten alleen maar drukker, terwijl de items van je waiting-list, als het goed is, vanzelf wel naar je toe komen.

 5. Pingback: University Update - YouTube - Verslag Lifehacking congres

 6. Matthijs

  Hi Tom! Bedankt voor je reactie! Krijg woensdag m’n Macbook Pro binnen (Joy!), TextExpander staat sinds gister op m’n Mac Download list ;D

 7. Taco Oosterkamp

  @ Tom — bedankt!

  @Frank — hé Frank ik had echt niet door dat het een serieuze vraag was. Ik heb zo’n 100 items op m’n Wachten Op Lijst staan op dit moment. Ik check die lijst één keer per week en wil de rest van de week al die items niet zien! Natuurlijk kun je die items ook gewoon aan je takenlijst toevoegen en er dan een filter overheen gooien zodat je ze niet ziet. Ik heb trouwens een maand of twee geleden aan Outlook verteld dat hij elk mailtje wat ik verstuur met [w] in de body moet kopiëren naar die Wachten Op Lijst. Ideaal! Daar zal ik binnenkort nog wat meer over schrijven op meereffect.nl

 8. Lykle

  Hoi Matthijs,

  We waren de vraag over machine-tags niet vergeten: hij is na afloop van mijn verhaal rechtstreeks met de vraagsteller afgehandeld. Bedankt voor het prachtige verslag en de link naar de extra uitleg.

 9. Matthijs

  Ah excuses Lykle. Je presentatie was best een eye opener voor de meeste aanwezige. Goed verhaal!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.