Information character

informationcharacters.jpg
Vandaag kwam ik de Postbank buddy tegen in een reclame banner op een website. Al eerder las ik erover op Marketingfacts en Adfoblog, maar in deze post wil ik graag de buddy, of eigenlijk elk willekeurig ander character aanhalen als informatie voorziening.

Waarom deze manier? Het is een veel gebruikte methode om een jongere doelgroep aan te spreken. Met een beetje programmeren is het mogelijk om zelfs interactie mogelijk te maken tussen de gebruiker en het karakter. Iets wat erg vaak nog niet gebeurd , zoals ook bij de Postbank Buddy. In deze case, de + en – punten van 3 karakters, ieder opgezet met een eigen doel.

706389779pb_buddy.jpgPostbank Buddy – Promoten van product / dienst

De Postbank Buddy is een dienst van postbank waarin een MSN buddy wordt gepromoot. Deze kan worden toegevoegd in je MSN en kan je informatie geven over je saldo. Prima dienst! De MSN bot zelf zou wel AI hebben, waarom is de banner en website dan wel zo simpel?

De dienst:

+ Creatief
+ Gebruik van MSN raakt jonge doelgroep
+ Goede aanvulling op huidige methodes voor saldo weergave
– Mail a friend geopend in je mailprogramma en niet via de website

Marketingtechnisch:
+ Goed adverteer platvorm gekozen (kwam ‘m tegen op fok.nl)
+ Gekozen voor een Flash banner
– Geen interactie in de banner zelf
– Weinig interactie in de website, maar 1 volgorde mogelijk
– Gemis widget

Wat ik hier vooral mis? Interactiviteit! 4 blender knoppen, die ook nog eens maar in 1 volgorde kunnen worden afgespeeld! En waarom is de banner niet interactief? Zelfde boodschap had net zo goed in 765x150px gepast. Nog een gemiste kans, waarom is er geen Hyves widget gemaakt? Nu Hyves extere widgets zo makkelijk laat importeren, is het zonde om die kans op gratis buzz voorbij te laten gaan … Waar ik ook over struikelde, voor dit ga je me een enorme mierenneuker noemen, was de zin na afloop: “Nou, dat was leuk. Kies nu uit onderstaande mogelijkheden” Nou dat was leuk, komt erg droog over. Beter een uitroepteken erachter (zei toch dat je me hier een mierenneuker door zou vinden?)

images.jpegAchmea Oppepper – Genereren naamsbekendheid

De Oppepper is een tool waar Achmea naamsbekendheid mee wilde genereren. Het voornaamste advertentieplatform was Hyves. Vrienden konden elkaar een zogenaamde Oppepper geven.

Algemene plus en minpunten:
+ Goed advertentie platvorm!
+ Community goed ingezet
+ Zelfverspreidend, handig!
– Dienstpromotie

Mijn grote vraag is: wat schiet Achmea hiermee op? Er wordt niet een duidelijke boodschap gecommuniceerd. Naamsbekendheid wordt vergroot, true. Denk dat er wel iets meer uit te halen was. Nergens wordt ook maar een speciaal pakket aangeboden voor Achmea’s Oppepper vriendjes. Achmea als merknaam is gepromoot, de diensten zelf totaal niet.

sprietje.jpgZilveren Kruis Sprietje – Creëren aanspreekpunt jonge doelgroep

Sprietje is een karakter op de website van Zilveren Kruis. Volgens de website is Sprietje ook te vinden op diverse jongeren evenementen. Ik denk dat de doelgroep 6 tot 12 jaar is.

Algemene plus en minpunten:
+ Een karakter om kinderen aan te spreken, zou elk merk moeten hebben dat ook maar iets met kinderen te maken heeft!
– Uitvoering is belabberd
– Zilveren Kruis Achmea staat voor gezondheid, waarom een klein dik poppetje?

Te simpel en snel in elkaar geknalt. Zilveren Kruis wil door middel van Sprietje jonge kinderen betrekken bij Zilveren Kruis. Het idee is goed, dat zeker. De GUI en interaction design op de avonturen site van Sprietje is belabberd, terwijl dat voor kinderen juist strak en logisch zou moeten zijn.

Voorwaarden voor een goede karakter als informatie voorziening:

 • Kies een goed communicatie platvorm.
 • Zorg dat het uiterlijk aansluit bij de doelgroep.
 • Maak interactie mogelijk met de gebruiker.
 • Zorg dat de gegegen informatie compact is.
 • Visualiseer!
 • Als een karakter iets nuttigs en grappigs meemaakt, blijft het beter hangen.
 • Zet communities in! Zorg dat het makkelijk te verspreiden is.

10 Comments Information character

 1. Nadia

  Leuk stukje tekst Matthijs! Mis alleen de links naar de verschillende voorzieningen want zonder is het moeilijk om zelf een mening over te vormen :)

 2. Matthijs

  Sorry Nadia, linkjes geplaatst! Vind het inderdaad raar dat Postbank bij eigen klanten nog niets kenbaar heeft gemaakt. Zal vast nog wel komen :)

 3. Ewout

  Leuk artikel. Vond vooral je toevoeging “voor dit ga je me een enorme mierenneuker noemen” erg leuk en waar! :-p

  Ook mierenneukerij misschien, maar ik hoop je hiermee te prikkelen, stimuleren, afijn; je snapt me wel: ik mis bronnen, om te zien waar jij je meningen op baseert.

  Om even een voorbeeld te noemen: Achmea. Ze hebben er niet veel uitgehaald qua directe “conversie”. Maar inderdaad, de naamsbekendheid is wel gegroeid. Dat is wat ze er uit hebben gehaald. Daar hebben ze de campagne ook voor opgezet: Naamsbekendheid vergroten en de boodschap brengen “Achmea ontzorgt”. (bron: DDB en Achmea op Web 2.0 for Marketeers :))

  Verder prima artikel, leuk dat je over dit soort items je gedachten laat gaan! Ga zo door! :)

 4. Matthijs

  Je hebt gelijk Ewout, ik denk dat ik me er nog wel iets beter in kan verdiepen en de cases nog verder kan aanboren, volgende keer meer gegevens erbij! :)

 5. Leon

  Overigens, Sprietje bestaat echt al heeeeel lang. Weet nog dat toen ik 7 of 8 was mijn ziekenfondspasje was uitgerust met Sprietje. En Sprietje heeft er altijd zo uitgezien. Tegenwoordig moet het allemaal ‘verantwoord zijn’ maar de maker van Sprietje (een jaar of 20 geleden) was hier toen nog niet bewust van denk ik….

  Dus, volgende keer iets meer verdiepen in je artikelen ;-)

 6. Matthijs

  Zou het dan niet eens toe zijn aan vervanging? Denk niet dat de belevingen en website van Sprietje ook al 20 jaar oud zijn ;)

 7. Tom van Brunschot

  Interessant! Misschien kun je er nog wat meer verzamelen? Wat ik me afvraag is in hoeverre het information character ook een corporate mascotte is of zou moeten zijn? Waarom niet de corporate mascotte of een afgeleide daarvan ook online inzetten (zodat een eenduidiger beeld naar buiten wordt gebracht)?

  BLAUWE LEEUW
  Waarom kiest Postbank niet voor een blauwe leeuw als buddy?

  MICHELINMAN
  Bezoek zeker even de schitterende nieuwe website van Michelin op http://www.michelin.com/forward waarin dit character uiteraard een prominente rol is toebedeeld. Op mijn blog (url zie boven) heb ik daar een stukje over Michelin geschreven.

  FLIPJE

  — (copy paste) —
  Hero heeft Flipje-rechten
  De Hero-fabrieken hebben jaren geleden de Betuwe-jam uit Tiel overgenomen, inclusief de rechten op Flipje . Het olijke mannetje bestaat al sinds 1935. Hero merkte dat Betuwe-jam en het eigen merk in de supermarkt niet goed samengingen en staakte de productie van Betuwe. Ook Flipje moest daarop het veld ruimen.

  Marktonderzoek naar Flipje
  De aankondiging van Flipjes zwanenzang maakte echter de nodige reacties los. Recent marktonderzoek van Hero wees dan ook uit dat Flipje nog steeds grote bekendheid en populariteit geniet. Hierop besloot de fabrikant het figuurtje weer te gaan gebruiken.

  Kan Hero (jaren terug de Betuwe-jam uit Tiel overgenomen) ook niet nog veel meer doen met Flipje? In ieder geval is ons vrolijke fruitbaasje weer terug!
  http://www.hero.nl/default.aspx?control=vragenoveracties

  PARDOES
  Op de site van de Efteling komen we natuurlijk Pardoes tegen…

  PHOXY
  ..en de jeugdigen PSV’ertjes zijn dikke maatjes met Phoxy.
  http://www.psv.nl/web/show/id=53303

  MARTJE
  Dit karakter ontwikkelden we met Edah Best voor een prijsvraag van Laurus tijdens de grote Konmar-transformatie. In 2D en 3D uitgevoerd, vergezeld van een rapport over corporate identity en argumenten voor deze mascotte. Prijsvraag niet gewonnen. Wel positieve reacties van Laurus’ bestuur op gehad.

  http://img247.imageshack.us/img247/6403/martjems1.jpg

 8. Matthijs

  Bedankt voor je uitgebreidde reply! Heb het bewust bij deze 3 gelaten, wilde het niet een al te uiteengezette posting maken, wilde voornamelijk bedrukken wat ik vind wat goede eigenschappen zouden zijn voor een dergelijk character, aangevuld met een aantal voorbeelden.

  Ik denk dat het heel moeilijk is om een corporate mascotte ook een soortgelijk boodschap uit te laten dragen naar bijvoorbeeld jeugd toe. Bijvoorbeeld de blauwe Postbank leeuw. Als scholier/student, juist de doelgroep die gebruik moet gaan maken van de postbank buddy, interesseer je je waarschijnlijk nog helemaal niet zo voor bankzaken. Moet dezelfde Postbank leeuw die normaal alleen saai over bankzaken kan praten je nu op een leuke manier vertellen hoe je met MSN je rekening info kan raadplegen?
  Persoonlijk denk ik dat jeugd meer affiniteit heeft met een MSN icon dan de Postbank leeuw. Vind het daarom geen slechte keus + het zet gelijk een herkenbare stempel op de dienst.

  Het stuk over Michelin had ik al op je blog gelezen (via via doorgeklikt op Twitter geloof ik). De nieuwe commercial is geniaal! En de website, een en al eye candy! Goede zet van Michelin.

  Dat er met Flipje zo weinig gebeurd betreurd me, groot jeugdsentiment! ;D Ik denk zeker dat Hero hier veel merkbinding nog uit los kan peuteren, die Betuwe-jam heeft opgebouwd.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.