Privacy overrated?

randomthoughts.jpg
Privacy op het web verdwijnt. Het opkomende aantal social networks groeit. Iedere gek is te googlen. Users submitten maar al te graag hun favoriete anything op het web. Erg waardevolle informatie voor wie dan ook maar wat over je wil weten (webshop, een onbekende, vrienden en zelfs de politie).

Hoe gaan we nou om met deze openheid. Verdwijnt privacy nou echt? En is dit nou echt zo’n kwalijke zaak?

Zelf ben ik van mening dat privacy overrated is. Ik vind het dan ook echt geen probleem dat mijn adres met 1 minuut googlen/whoisen te vinden is. Mijn complete werkgeschiedenis is te achterhalen, wie mijn vrienden zijn is zo uit te zoeken, wat mijn persoonlijke ambities zijn, welke foto’s ik waar heb gemaakt, welke webpagina’s ik bezoek en als favoriet bestempel. De meeste dingen zijn zo makkelijk te vinden, omdat ik ze zelf share. Persoonlijk gemak, om zelf terug te zoeken of om te delen met vrienden. Waarom zou ik zulke dingen op slot gooien? Bang dat een toekomstige werkgever erachter komt dat ik misschien een keer maf op een foto sta tijdens het kiteweekend? So what, I’m enjoying life and having fun! Mag ie best weten!

Tot zover internet en privacy, maar hoe zit het nou met de overheid en privacy? Is het werkelijk zo’n kwalijke zaak dat door komst van nieuwe multimedia de overheid veel kan traceren?

Heisa over de OV chip. Jeetje, de overheid kan zien waar je heen bent geweest! None of them damn business! Or is it …? Kwam een interessant stuk(.pdf) tegen bij het schrijven van dit stuk, waar ik graag een stuk uit wil quoten:

The first flaw of privacy: People care a great deal about their own, but not at all about anyone
else’s. We figure, why should anyone get to review my real-estate records or read my divorce
proceedings?
My life is my own business.

But I bet you want to know if your baby-sitter has ever been convicted of child abuse, if your busi-
ness partner has a history of bankruptcy, if your boyfriend is still married. When your hus-
band flees the state to duck child support payments, wouldn’t you use his Social Security number,
driving records, real estate filings and whatever else you could get your hands on to track him
down?

You don’t want the Total Information Awareness office to know what you bought at the hardware
store or where you take vacations. But if your neighbor is stockpiling fertilizer and likes to holiday
in Iraq, don’t you want the government to notice? If government had been using even basic data-
mining techniques before September 11, at least 11 of the hijackers might have been stopped,
according to a report by the Markle Foundation. Wouldn’t that be worth letting the feds know you
bought an Xbox last month?

Veiligheid voor privacy dus. En is het niet een enorm timesaver als bijvoorbeeld een bedrijf dingen over je weet? Hoe heerlijk is het om op Amazon te komen en alleen die boeken voorgeschoteld te krijgen die jezelf interessant vind. Ik wil een webshop binnenkomen en alleen boeken vinden die mijn interessegebied snijden of waar ik eventueel iets aan zou hebben. Heerlijk om een digitale boekenwinkel binnen te lopen en geen boeken van Sonja Bakker tegen te komen. Ik ben er toch niet in geinteresseerd, ik heb het niet nodig en zal het dus absoluut niet kopen, ook al zou ik het wel tegen komen!

4 Comments Privacy overrated?

 1. Ewout

  [quote]Zelf ben ik van mening dat privacy overrated is[/quote]

  Totdat het een keer fout gaat. Hetzij door de overheid, een of andere maniak of wat dan ook…
  Ik denk dat het gewoon een hype is om al je gegevens/privacy op het web te gooien. En waarom? Omdat ‘t cool is denk ik?

  Ik trek het even in het lacherige, extreme door: Nederland krijgt in de toekomst een fout regime die bepaalde mensen doodmaakt! Oh! Ze maken mensen dood die ook maar iets met Greenpeace te maken hebben, want dat is een terroristische organisatie. Vervolgens gebruiken ze Twitter, Hyves, del.icio.us, Flickr en de tal van andere social-sites en hoppakee, ze hebben je te pakken!

  Ok, ik snap dat dit voorbeeld wel héél kort door de bocht is, maar het idee erachter is vast duidelijk :)

  Leuk onderwerp, heb ik ook eerder over geblogd (web 2.0 en privacy) op: http://mysticearth.wordpress.com/2007/04/23/privacy-op-t-web/

 2. Matthijs

  Afgezien van je kort-door-de-bocht voorbeeld; wat zou er nou echt concreet mis kunnen gaan? Zoals ik al zei, de dingen die ik share deel ik voor mezelf (terugvinden) en vrienden (sharen). Het maakt mij niet uit dat iedereen het kan zien, wat zouden ze er aan hebben?

  Iedereen hecht waarde aan zijn eigen privacy, maar niet aan die van een ander. Waarom zou je dat ook doen? Is toch helemaal niet interessant? Komt er straks een maniak achter me aan met een foto van me waar ik dronken op sta? Een uitdraai van mijn delicious links? Don’t care ;D

  Plus het bevorderd de veiligheid. Zie de voorbeelden in het gequote stuk. Ik zie alleen maar voordelen in het transparanter worden van de (digitale) identiteit.

 3. Pingback: Een web vol zombies

 4. Coen

  Matthijs, ik vind je post heel erg naïef maar ook begrijpelijk want je bent niet de enige die er zo over denkt.

  Echter, ik geloof dat mensen die bereid zijn hun vrijheid in te leveren voor (tijdelijke) veiligheid geen van beide verdienen en uiteindelijk alletwee zullen verliezen.

  Een voorbeeld voor jou om in te zien hoe het dus wel concreet (!) mis gegaan is: de tweede wereldoorlog. Amsterdam en sowieso vele grote steden in Nederland hielden uitgebreide registers bij van de Joodse bevolking. Iedere Joodse familie of persoon was er trots om als zodanig geregistreerd te staan (vergelijk het met dat jij het belangrijk vindt dat jouw gegevens gedeeld kunnen worden met anderen op social sites). Toen was het ineens 1941. De Duitsers kwamen ons land binnen en kwamen erachter dat de door hun zo gehate bevolkingsgroep perfect vastgelegd is. Kwestie van adressen opzoeken en deporteren. In luttele tijd zijn de rollen omgedraaid. Van trots ging het naar afkeur. Van Joods wilde ineens iedereen naar niet-Joods omdat dat serieuze gevolgen had. Vertaald naar het heden: van gezellig gegevens delen op social sites wil je er liever vanaf dan erop. Dat gaat dus niet meer.

  Punt dat ik wil maken: bij een uitspraak als ‘ik heb niets te verbergen’ ga je uit van een redelijk naïeve gedachte dat de overheid of de beheerder voor altijd en eeuwig integer en legitiem blijft. Mensen die de bescherming van jou hoog in het vaandel hebben staan. Maar dat is natuurlijk niet realistisch; het kan zomaar zijn dat er een regime komt dat jou niet zo graag mag. Dan hoef je niet eens crimineel te zijn, want dan heb je juist behoefte aan incognito zijn, maar ook de burger die in zijn ogen niets fout doet is ineens de sjaak. Catch my drift?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.