Streaming media

randomthoughts.jpg
Streaming media neemt toe. Er is steeds meer te vinden en de kwaliteit neemt ook steeds meer toe. Heeft streaming media echt de toekomst?

Wat is er nu aan de hand? Internet wordt steeds geavanceerder, sneller en beter. Maar ook de platvormen die streaming media aanbieden, worden uitbreider en beter. Neem bijvoorbeeld Joox.net voor films, series en andere filmpjes. Ideaal om nieuwe films en series te kijken (Tip; seizoen 1 van Heroes is erop te vinden!).

Radio is heel makkelijk te streamen via iTunes of internet. Je eigen iTunes muzieklijst is te delen via Simplify Media. Via je dekstop kan je kosteloos muziek luisteren via Last.fm, die zich ook nog eens naar je eigen muziek smaak vormt.

Zoals je ziet, streams genoeg! Heeft dit echt de toekomst? Zelfs Apple denkt van wel. Van de blog van Erwin Blom;

Vorige week is iLife 08 verschenen. Het pakket laat mooie nieuwe mogelijkheden zien, maar geeft ook een inkijk in het toekomstbeleid van Apple. Het bedrijf is afscheid aan het nemen van de dvd als medium. Waar Apple de eerste was die de floppy drive vaarwel zei, gelooft de onderneming zichtbaar niet in de toekomst van de dvd. Apple gelooft in online distributie, ook van video.

Dat dit zo is blijkt uit de opbouw van iMovie. Het is namelijk niet meer mogelijk om rechtstreeks naar iDVD te gaan. Waar je vroeger met ’share’ je montage naar iDVD kon pompen en iDVD de aangebrachte chapters meteen in hoodstukken van de dvd omzette, is die optie komen te vervallen. Wel kun je je filmpje in een keer gereed maken voor iPod, iPhone of Apple TV. Maar belangrijker: ook kun je rechtstreeks naar YouTube sturen, of in een keer via iWeb naar je .Mac account. Daar kun je anderen de film weer (in hoge kwaliteit) laten downloaden. Opa’s en oma’s krijgen als het aan Apple ligt geen DVD meer, maar een url waar ze kunnen kijken en binnenhalen.

Nog eventjes de voor en nadelen op een rijtje:
Voordelen:

 • Gratis
 • (Bijna) geen wachttijden
 • Neemt geen ruimte op HD in
 • Nieuwe media direct beschikbaar

Nadelen:

 • Nog niet 100% betrouwbaar
 • Afhankelijk van internet

Jazeker, ik denk dat streaming media echt wel toekomst heeft. Het is kickass, gratis, overal beschikbaar en het werkt! Wacht maar, de kwaliteit van video is nu nog niet helemaal perfect, dat wordt echt nog wel beter. Zoals je ziet bij audio, dat was eerst nog zeer belabberd en nu is alle streaming audio subliem.

6 Comments Streaming media

 1. Niels Bruin

  Streaming media heeft zeker de toekomst, maar er is natuurlijk wel een verklaring waarom de kwaliteit van video op dit moment nog niiet perfect is. Je kunt bijvoorbeeld op http://www.apple.com/trailers genoeg HD materiaal afspelen. Deze kwaliteit is zelfs beter dan op je TV.

  Uiteindelijk ligt het allemaal aan de bandbreedte die de gebruiker heeft, en de bandbreedte die een bedrijf kan aanbieden. Bij streams van HD content heeft al menig thuisnetwerk problemen, laat staan dat dit vloeiend via internet loopt. Volgens mij had ik laatst gelezen dat voor het streamen van HD content een verbinding nodig is van tussen de 18 en 25Mbps. Ik denk dat nog niet 1% van alle gebruikers in Nederland zo’n verbinding heeft. Laat staan dat een bedrijf de mogelijkheid heeft zo’n grote bandbreedte aan te bieden voor veel gebruikers. Ook de internet providers zullen dit niet leuk vinden, zoals wordt beschreven in het artikel hier: http://www.nu.nl/news/1194259/50/'Internet_niet_gebouwd_voor_streaming_video‘.html.

  Dus voordat het zover is, gaan er waarschijnlijk nog wel heel wat jaren overheen. Maar als het eenmaal zover is, zit op elke TV een ethernet aansluiting en hebben we eindelijk interactieve en on-demand TV. Ik kan niet wachten…

 2. Matthijs

  Het nu.nl artikel was ik tegen gekomen, maar stiekem expres links laten liggen.

  Het is inderdaad zo dat het internet op het moment nog niet helemaal klaar is voor de full HD kwaliteit, maar dit zal echt wel toenemen. 10 jaar geleden had niemand kunnen voorspellen 80 van de huishoudens met internet, breedband internet heeft.

  Stiekem vermoed ik dat Joox een voorloper is op een betaalde videostream dienst. Joox moet er alvast voor zorgen dat men gewend raakt aan internet streaming video.

 3. Niels Bruin

  Ik denk niet dat mensen snel zullen betalen voor streaming video, tenzij ze hun tv abonnement kunnen opzeggen, en ook daadwerkelijk de content op hun tv af kunnen spelen. Voor streaming video zullen reclame en in-line advertising een grotere gaan spelen.

  In denk dat we eerst in de richting van Adobe Media Player: http://blogs.adobe.com/deeje/ zullen gaan. Mensen kunnen zich abonneren op video feeds en zowel online als offline video bekijken. Zij maken ook gebruik van interactieve advertenties over de video heen. Deze advertenties kunnen klikbaar zijn, waardoor men iets uit het videobeeld meteen kan bestellen. Je moet de video’s en info op de site maar bekijken.

  Als mensen wel gaan betalen voor streaming video, dan zal dit waarschijnlijk gebeuren in de vorm van betaalde video feeds / kanalen. Op zo’n manier kun je je eigen zenderpakket samenstellen.

 4. Matthijs

  TV abonnement, ik denk dat dat over x jaar niet eens meer zal bestaan.
  Die adobe player is trouwens awesome! De buying experience, geweldig! Cool om te zien hoe het hier ook weer helemaal gaat om simplicity, direct items bestellen vanuit een video, heel cool.

  Over media plaza: gewoon even een mailtje sturen dat je arme student bent. Zo ben ik ook bij Web2.0 voor marketeers voor 25eu binnen gekomen ;)
  (Ow shit, of was je al afgestudeerd?)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.