Creative words

randomthoughts.jpg
Creatieve woorden. Hou ik wel van. Niet van die standaard teksten. Standaard zinnen die overal worden gebruikt. Wees creatief met het woord en het zal snelle worden gelezen!

Een leuk voorbeeld hiervan kwam ik laatst nog tegen toen ik feedburner aan het instellen was:
feedburner_blog.jpg
En iedereen met een Flickr Pro account moet dit wel zijn tegen gekomen:
flickr.jpg

Kijk, dat kan ik dus zeker wel waarderen. Maar, betekent dit het einde van de burgelijke taal op het web of kan dit totaal niet?

Ik ben van mening dat het bij bovengenoemde voorbeelden zeker goed is. Op een overheidswebsite kan het natuurlijk weer niet. Pas wel op met dit soort uitingen, vooral als het gaat om een boodschap gericht op de jeugd. Hip doen werkt niet.

Let dus goed op wat de doelgroep is van de website, probeer niet al te hip over te komen, maar gebruik ook geen saaie duffe standaard teksten ;-)

5 Comments Creative words

 1. Bart

  Op een overheidswebsite kan het natuurlijk weer niet.

  Waarom niet? We steken miljoenen in het ‘menselijker’ maken van de overheid (denk aan wijkagenten, foldermateriaal, etc), maar diezelfde overheid blijft steevast vasthouden aan ‘ambtelijke taal’. In mijn ogen wordt het hoog tijd om die ambtelijke taal nu maar eens intern te houden en normale burgers op een fatsoenlijke overheids-experience te trakteren. Een menselijke tone-of-voice is daarbij zeer gewenst.

 2. Matthijs

  Helemaal mee eens, maar dan gaat het meer om duidelijke menselijke taal en niet om catchy phrases als bovengenoemd.

 3. Bart

  Maar waar ligt dan de grens? Ik denk dat het sterke punt van bovenstaande juist is, dat het aansluit bij de doelgroep. Ik heb het idee dat de overheid slechts 1 doelgroep kent: de burger. Misschien zou het doel wel moeten zijn om de doelgroep juist wél zo aan te spreken, al was dat alleen maar omdat dat impliceert dat de overheid zijn best doet om zich in te leven in zijn doelgroep.

  Onder die burgers zijn namelijk ook feedburner en flickr gebruikers. Er is in mijn ogen geen reden om die niet op dezelfde manier aan te spreken als flickr/feedburner.

 4. Matthijs

  Het probleem voor de overheid is dat de doelgroep “de burger” bestaat uit verschillende sub doelgroepen.
  Feedburner, Flickr en andere web apps richten zich toch wel op de iets nerderige gebruiker, die weet om te gaan met web apps.

  De overheid moet het voor iedereen simpel houden (ik geef je gelijk, zoals nu dingen worden geformuleerd is al helemaal niet begrijpelijk), maar bovenstaande dingen zouden niet voor iedereen begrijpbaar kunnen zijn.

  Dan rest de vraag, hoe moet de overheid dan wel communiceren om het voor iedereen duidelijk en begrijpbaar te maken, maar ook leuk en goed om te lezen? Ik vind em lastig …

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.