OpenSocial, de eerste stap naar Web3.0

randomthoughts.jpg
Oei, Web3.0 in de titel. Buzzword-alert! Vrees niet, ik gebruik het slechts als een term hoe ik het web in de toekomst zie. Ook zal ik in het kort in gaan op OpenSocial en hoe dit zorgt dat mijn visie van Web3.0 gerealiseerd kan worden.

Allereerst, hoe zie ik Web3.0?

Web3.0 zal nog verder gaan in sharing & social media in de breedste zin van het woord. Wat ik vooral in Web3.0 zie is één geheel, niet meer de verschillende losse platformen met eigen databases. Een database die verschillende aspecten weet van de user. Zoals daar zijn vrienden, activiteiten en persoonlijke voorkeuren.

En wat is dan OpenSocial?

In het kort is OpenSocial een project van Google die standaarden wil zetten voor social networks en de koppeling van verschillende platformen makkelijker wil realiseren. Één open systeem. Volgende citaat is van Molblog:

OpenSocial wordt zelf geen nieuw sociaal netwerk, maar is het eigenlijk een verzameling van verschillende API’s die ontwikkelaars eenvoudig kunnen inzetten om data van sociale netwerken te (her)gebruiken en aan te vullen. De tools zijn in 3 typen onder te verdelen:

– Profile : informatie van profielen, zoals naam, plaats, etc.)
– Friends : informatie over relaties (wie is verbonden met wie,
ook wel de social graph)
– Activities : content die gecreëerd wordt (zoals feeds)

De mogelijkheden? Eindeloos!
Niet meer hoeven aanmelden bij verschillende sites en al je vrienden bij elkaar schrapen. Overzichtelijkheid. Precies weten wie waar ook op zitten. En vooral, deling van databases! Hoe geniaal is het om op bol.com te shoppen en te zien wat vrienden van je hebben gekocht.

Wat is hier nou zo Web3.0 aan?

Alles wordt 1! Web2.0 ging voornamelijk om het socialer maken van het web. Makkelijker delen, fun en interactiviteit met anderen. Het nadeel is dat hier alles nog los van elkaar was. Verschillende platformen als LinkedIn, Hyves, myspace, Flickr, Picasa, Gmail etc etc die onderling niet met elkaar communiceerde. Hier gaat verandering in komen.

Het web wordt een geheel, het web wordt 3.0.

7 Comments OpenSocial, de eerste stap naar Web3.0

 1. Niels Bruin

  Vind het wel een beetje vroeg, om met termen als Web 3.0 te gaan zwaaien. Zelfs Web 2.1 zou ik er nog niet aans geven.

  OpenSocial is gewoon een mashup van verschillende API’s die het makkelijker maakt voor ontwikkelaars om gegevens van verschillende sociale platformen te halen. Het is fijn dat hier een standaard in aangebracht gaat worden, maar revolutionair vind ik het niet.

  Jouw visie op Web 3.0 is natuurlijk persoonlijk, maar denk toch echt dat er wel wat meer moet gebeuren voor het web de status 3.0 gaat krijgen.

 2. Matthijs

  Ik zeg ook dat het de eerste stap is Niels, ik geloof er in dat dit het begin zal zijn van de vorming naar 1 geheel, maar dat gaat nog wel eventjes duren ;) Niet alleen het web is er nog niet klaar voor, ook de consumers moeten zeker nog aan het idee wennen.

  Hoe zie jij het Web3.0 dan wel? :-)

 3. Sanne Roemen

  Ik hoop heel erg dat er in hemelsnaam niet gesproken gaat worden over web 3.0. Web 2.0 is al zo jammer, alsof het een versienummer is, een ander internet. Ik zou het fijn vinden als we het gewoon hebben over het sociale web en het semantische web. Zijn we meteen ook van die discussie af of web 3.0 er nu wel of niet al is. Zo’n heldere scheiding tussen de ene en de andere ‘versie’ is niet relevant.
  Dat gezegd hebbende is open social een hartstikke mooie ontwikkeling!

 4. Matthijs

  Waarom is een heldere scheiding niet relevant Sanne (web 2.0 evangelist en lifehacker ;-))? Ik vind het verschil tussen informatie voorziening & sociaal platform wel degelijk een groot verschil.

  Geef het beestje een naam. Of dit nou met versie nummers wordt gedaan of krachttermen.

 5. Ruben Swieringa

  Ik ben het wel redelijk met Sanne eens, alhoewel er natuurlijk altijd mensen zijn die de termen in kwestie gebruiken wanneer ze van toepassing zijn, er zijn meestal op z’n minst drie keer zoveel mensen die met die termen zwaaien zonder het kleinste idee te hebben waar ze het nou precies over hebben. Termen als web2.0 en web3.0 zijn misschien handig, maar de buzzword-dreiging is vaak enigzins te betreuren, laten we het nou gewoon hebben over wat we bedoelen, zonder al die omslachtigheid ;)

  Daarnaast vind ik het wel ietwat vreemd dat dit (Sanne’s comment) komt van iemand met de term ‘web2.0’ in de header van haar website zelf, al zal dat waarschijnlijk wel met weloverwogen redenen zijn.

 6. Sanne Roemen

  Hai beiden. Ik gebruik het woord web2.0 omdat dat het woord is dat gebruikt wordt mensen die de klok hebben horen luiden en van mij moeten horen waar de klepel hangt. Ik zou liever The Social Web gebruiken. Met aanvullend The Semantic Web, Microformats etc. Het web als platform, als desktop, als verlengstuk van je leven, je brein. Ik houd mij aanbevolen voor mensen die een woord kunnen verzinnen voor mijn dienst. (Mensen uitleggen, laten zien, laten spelen met wat de impact is van het huidige internet op alle aspecten van bedrijfsvoering). Het moet dan alleen wel een woord zijn dat zij zelf ook zouden kunnen verzinnen en dat hen triggert om op zoek te gaan naar antwoorden. Maar dat terzijde. Dus ja, ik begrijp dat je het vreemd vindt, en misschien kan ik inmiddels wel spreken van gewoon ‘Internet …..’

  Door in versie nummers te praten lijkt het alsof er straks een stuk van het internet ‘passé’ is. Web 1.0, het internet waar vooral (marketing-)info over ons uitgespuugd werd is ook wel een beetje passé. Maar Web 1.0 als in het internet dat ineens heel makkelijk doorzoekbaar werd is zeer zeker niet voorbij, en here to stay. En dat vind ik dus jammer. Ik vind het beter als men praat over de verschillende aspecten, invalshoeken, eigenschappen, mogelijkheden etc van het internet.

  Marina Noordegraaf schreef er een mooi en inzichtvol artikel over http://leerprocessen.blogspot.com/2007/11/wat-komt-er-na-web-20-het-lineaire.html

 7. Stef van den Berg

  Nou heb ik toch ook even een korte vraag, waarom zou je alles willen delen. Waarom wil je zien wat je vrienden op bol.com hebt ingeleverd.

  Iedereen wil alles delen met elkaar daar zit het in, maar hoever wil je gaan en hoe makkelijk wil je persoonlijke gegevens op straat gooien.

  Daarbij lees ik overal dat aan de hand van gedeelde databases wilt gaan beslissen wat de persoon ziet. Maar wat als deze database verkeerde informatie gaan bevatten of eventuele dubbele gegevens.

  En hoe zie je het voor je om iemands persoonlijke voorkeur te krijgen. Via de gegevens die iemand heeft ingevuld via hyves ofzo.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.