Nederland: Bijna 100% connected

nlinternet.jpg
Bovenstaande gegevens uit deze tabel van het CBS.

Nou zie je dat 17% (2,8 miljoen inw.) niet connected is. Persoonlijk ken ik geen huishouden zonder internet. Een groot gedeelte van deze 17% heeft geen interesse in internet, 11% (1.8 miljoen inw.). De enige in mijn omgeving zonder internet is mijn oma. Haar verzorg tehuis heeft wel een computer staan met een internet verbinding vanwaar ze me ooit een emailtje heeft gestuurd (Echt! Heel gaaf :-)) maar daar is het wel bij gebleven.

Dus pakken we op de CBS website even een leeftijdstabelletje erbij. Hier zien we dat ongeveer 11,6% (1.9 miljoen) inwoners valt onder de leeftijd 70 jaar en ouder. Wow! Dat is meer dan de eerdergenoemde 11%! Dat verbaasde me nogal.

Wat ik uit deze bevindingen vooral heb geconcludeerd: ik denk dat iedereen in Nederland met en vaste woning en onder de leeftijd van 70 jaar verbonden is via het internet. Als het vergelijk met de situatie waar ik nu zit, in Turkije, is het wel stukken anders. Zeker niet alle woningen hebben internet en daarom vind je hierop elke hoek van de straat wel een internet cafe (razend populair onder de jongeren natuurlijk).

Nederlandse marketeers hebben het hier makkelijker. De doelgroep is makkelijk te bereiken. Nu nog alleen thuis connected, maar straks ook via een mobile device (telefoon /PDA / iPod). Uiteraard we de vraag, hoe spelen marketeers nou goed in op de connectivity?

Voetnoot 1: Cijfers zijn gebasseerd op een inwoneraantal van 16,4 miljoen inwoners. Hier gevonden op CBS.nl. Beetje afgerond :-)
Voetnoot 2: Optelling van de niet-redenen om thuis geen internet te hebben levert meer dan 17% op. Ik ga er vanuit dat er meerdere opties konden worden gegeven.
Voetnoot 3: Limburgers; het spijt me dat ik jullie van de kaart af heb gesneden. Kwam grafisch iets beter uit ;-)
Voetnoot 4: Wat een toeval dat precies gedeelte Friesland / Het noorden geen internet heeft volgens de visualisatie ;-)

5 Comments Nederland: Bijna 100% connected

 1. Michiel Wijgmans

  Waartoe reken je kinderen Matthijs?

  In je artikel is mij niet duidelijk of je het nou over huishoudens of over personen hebt. Dat is een belangrijk verschil omdat kinderen onder de 16 (bijna 4 miljoen volgens jouw CBS bron) zelf geen internet abonnement af mogen sluiten (en dus feitelijk ‘geen internet hebben’) terwijl ze wel in een huishouden met internetaansluiting kunnen wonen.

  Bovenstaande zou ook gevolgen kunnen hebben voor de conclusies die je over ouderen trekt.

 2. Matthijs

  Oei, helemaal geen rekening mee gehouden. Wat een foute statistieken zijn het dan uiteindelijk …

  Verschil is wel dat kinderen inwonen bij de huishoudens met internet, maar de ouderen (70+) over het algemeen niet …
  Morgen volgt een wat meer wakkere reply!

 3. wilgengebroed

  haha idd klopt t statistisch niet echt zo maar feit blijft wel dat we de hogste penetratie internet van heel Europa hebben. De conclusie dat marketeers het wat dat betreft makkelijker hebben is dus ook een juiste! Mijn oma 90 heeft in t verzorgings tehuis overigens een internetcafeetje waar altijd hulp is, cursussen worden gegeven en waar ze een eigen emailadres heeft gekregen. ( ze checkt dat een a twee keer in de maand maar toch!)

  Fijne jaarwisseling

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.