Onderneem!

Als student Multimedia, of anders wat van toepassing is op later genoemde situatie, ben je naar mijn mening verplicht om te ondernemen. De tijd, de vrijheid, de lage kosten … de ideale omstandigheden!

Wat ik precies bedoel? Kijk eens om je heen. Vergelijk je met andere studenten. Als een student fysiotherapie bijvoorbeeld iets ondernemends wil opzetten is de enige oplossing een eigen praktijk. Dat kost geld, een goed investeringsplan en een bom aan tijd om het te plannen.

Studenten CMD hebben het makkelijker. Tijd in overvloed (ja echt!). En wat zijn nou de kosten als je je eigen webbedrijfje / webdienst wil opzetten? Zo goed als nihil. Er gaat een flinke portie aan tijd in zitten, maar dat is wel het enige. Je wordt opgeleid om alles zelf te kunnen. Van het klantcontact tot de aflevering. Met alles er tussen in. Van design tot programmeren tot documentatie.

Mijn tip? Onderneem! Zoek het gat in de markt wat nog niet is opgevuld (kom op, even creatief nadenken). Gaat het niet goed? Vervelend, ben je wat vrije uurtjes kwijt geweest. Je gaat misschien op je bek, maar je bent een puike ervaring rijker en waarschijnlijk ook een paar goede contacten. En het staat natuurlijk goed op je CV.

14 Comments Onderneem!

 1. Matthijs

  “Maar Matthijs, wat heb jij allemaal wel niet ondernomen dan?”
  Concreet, een weblog met daaruit gevloeid een dik netwerk. Tastbare (web)diensten wordt op moment van spreken nog hard aan geknutseld, daarover later meer ;-)

 2. Bram

  Hier moet ik toch even mijn eigen aanvulling aan geven Matthijs omdat ik mij niet helemaal kan vinden in deze post. Allereerst vind ik dat je in erg weinig woorden een te sterke opvatting probeerd te maken, ik hoop dat er een diepere gefundeerde mening achter zit.

  Je opvatting dat een CMD student te veel tijd hebt is natuurlijk niet op zijn plaats, als CMD student ben je verbonden aan het EC systeem waar de puntgeving is verbonden aan de daarvoor besteedde tijd, theoretisch werkt dus iedere student even lang voor hetzelfde punt. Dat CMD studenten erg creatief met punten en projecten zijn geeft wel wat meer ruimte in zijn studie maar over het algemeen doet een cmd lwd student langer dan 4 jaar over zijn studie en betaal je die tijd dus erg duur terug.

  Tevens word een CMD’er zeker niet opgeleid om alles zelf te doen maar juist om eeb verbindende taak te hebben binnen die taken. Dat CMD’ers denken dat ze dit allemeel wel zelf kunnen is een veel gemaakte fout en kan erg snel lijden tot stilstaande of zelf stervende bedrijven. Je doet alsof het opzetten van een bedrijf een hobby is, mensen zoals Michiel kunnen je vertellen dat zelfs een klein webbedrijf niet alleen fun fun fun is maar gewoon bikkel hard werken. Het opzetten van een bedrijf is niet te vergelijken met het opzetten van een website met contacten, als je bedrijf vaalt kan je finincieel voor erg grote problemen komen te staan juist omdat dit soort starters daar juist geen oog voor hebben. Mijn conclusie: Slechte tip

 3. Koen Roumen

  Je opvatting dat een CMD student te veel tijd hebt is natuurlijk niet op zijn plaats, als CMD student ben je verbonden aan het EC systeem waar de puntgeving is verbonden aan de daarvoor besteedde tijd, theoretisch werkt dus iedere student even lang voor hetzelfde punt. Dat CMD studenten erg creatief met punten en projecten zijn geeft wel wat meer ruimte in zijn studie maar over het algemeen doet een cmd lwd student langer dan 4 jaar over zijn studie en betaal je die tijd dus erg duur terug.

  Mijn ervaring met verschillende studies werkende met het EC systeem is dat je -ongeacht welke HBO studie je volgt- als student zeeën van tijd over hebt. Er zullen zat studenten zijn die zeggen dat ze omkomen in het werk, maar dat zijn of slechte planners of mensen voor wie HBO misschien net wat te hoog gegrepen is. Ik zeg niet dat je in die vrije tijd met gemak even een bedrijfje opzet, maar de mogelijkheid bestaat absoluut.

  Tevens word een CMD’er zeker niet opgeleid om alles zelf te doen maar juist om eeb verbindende taak te hebben binnen die taken. Dat CMD’ers denken dat ze dit allemeel wel zelf kunnen is een veel gemaakte fout en kan erg snel lijden tot stilstaande of zelf stervende bedrijven. Je doet alsof het opzetten van een bedrijf een hobby is, mensen zoals Michiel kunnen je vertellen dat zelfs een klein webbedrijf niet alleen fun fun fun is maar gewoon bikkel hard werken. Het opzetten van een bedrijf is niet te vergelijken met het opzetten van een website met contacten, als je bedrijf vaalt kan je finincieel voor erg grote problemen komen te staan juist omdat dit soort starters daar juist geen oog voor hebben. Mijn conclusie: Slechte tip

  Het opzetten van een bedrijf hoeft echt niet meteen te betekenen dat je de concurrentie met Microsoft (oh wacht, ik schrijf voor CMD-ers) of Apple aangaat. Je kan net zo goed een bedrijf starten met lage uitgaven. Het aanbieden van diensten kan je doen via een goedkope website, je koopt wat Adwords of tekstlinks in en bent klaar. Naar mijn mening hoeft dat echt niet zo’n grote investering te zijn. Gaat ‘t bedrijf over de kop? Jammer dan. Ben je misschien 200 euro kwijt, maar wel een ervaring rijker, heb je er in ieder geval van geleerd.

  Natuurlijk heb je gelijk dat het kort door de bocht is om te zeggen dat Jan en alleman maar even een bedrijf moet beginnen. Maar dat een CMD-er daar niet voor opgeleid wordt, is geen goede reden. Een student Autotechniek wordt ook niet opgeleid in Marketing maar kan ook een garage beginnen, om maar een voorbeeld te noemen. De kennis voor een beetje marktonderzoek heeft tegenwoordige praktisch iedere student wel in huis en ik acht elke HBO student integer genoeg om in het geval dat deze kennis niet paraat is, deze op te kunnen zoeken.

  Kortom; ik ben het wel met Matthijs eens. Het zou goed zijn als studenten in hun vrije tijd -mits ze daar interesse in hebben- wat meer zouden durven ondernemen. Er zijn zat voorbeelden van studenten die in -of vlak na- hun studententijd een eigen bedrijf begonnen en daar een groot succes van hebben weten te maken. Ook al is het klein, ook al is de initiële inzet marginaal; ik denk dat een klein eigen bedrijfje ook een boel voldoening kan geven en zeker zelfontplooiend werkt.

 4. Matthijs

  @Bram: Waarom zou je in weinig woorden niet een punt kunnen maken? Ik reageer graag even op je reactie :-)

  CMD studenten niet veel tijd? Ik zou jou toch niet moeten vertellen dat je, als de punten-goochelaar die je bent, makkelijk je studietijd in 3 jaar kan proppen. Was jij niet degene die binnen 3 jaar afstudeert, Bram? :-)
  Daarnaast ken je de CMD mentaliteit. 10 uur school, 3 uur weg. Afstuderen met een overvloed aan vrije tijd is dus zeer goed mogelijk.

  Voor de rest sluit ik me aan bij Koen’s punten :-)

 5. Michiel Wijgmans

  Hier spreekt die Michiel waar Bram het over had. Ik heb inmiddels 2 bedrijfjes, waarvan 1 met 3 anderen. Helaas moet ik concluderen dat de woorden van Matthijs weinig gefundeerd zijn. Niet als persoonlijke aanval, maar als afkeuring van de kwaliteit van deze post.

  Als je je CMD studie GOED wilt doen heb je géén zeeën van tijd (ja echt). Je bent dan namelijk bezig met persoonlijke ontwikkeling en groei, in plaats van enkel je diploma halen. En dat kost tijd, en die kun je het beste in je studie steken waar je nog begeleid wordt (belangrijk). Heb je je eigen bedrijf, dan moet je veel zelf uitvinden. Er zijn vele wegen naar Rome, maar de weg van een eigen bedrijfje ernaast is minder heilig dan Matthijs hier schetst.

  Ik heb absoluut geen spijt dat ik er het traject van ‘praktijkstudie’ naast heb gekozen, maar het heeft me wel prioriteiten moeten laten stellen. Sociale contacten en familiebezoek maakten meer dan eens plaats voor stress (=gezondheid) en verminderde studieresultaten. Maar Matthijs, wanneer begin JIJ dan je eigen onderneming? Practice what you preach! ;)

 6. Jurriaan Mous

  Paar dingen.

  @Matthijs: Is wel een eentonig van bovenaf geschetst beeld van de CMDers die ik niet geheel herken in sommige wat jongere klassen. Als de opdracht stimulerend is komen studenten met veel terug. En het is makkelijk te zeggen dat veel CMDers aankomen en weggaan op bepaalde tijden. Uit individuele verhalen blijkt soms meer. Maar niet iedereen heeft passievlammetje wakkeren, en dat is altijd met openbare opleidingen zonder voorafselectie het geval. Er zijn ook andere dingen in het leven.

  Onderneem is wel makkelijk gezegd zonder invulling eraan te geven. Ik ben ook ondernemer geworden tijdens CMD en het heeft me alleen maar te vast op een pad gezet wat achteraf lichte schade heeft opgeleverd. Het beste kun je niet een bedrijf opzetten maar een freelancer zijn die samenwerkingen zoekt. CMDers zijn van geboorte al ondernemers/probleemoplossers. Ze moeten alleen meer de wereld in en om zich heen kijken. In plaats van onderneem zie ik er liever netwerk/verbind. En vooral ook naar plekken gaan die je niet direct aanspreken. Er is meer dan bling-bling-wow. Vooral diepere onverkende plekken zijn het interessantst. En wat er nu in ondernemen en concepting minor gebeurd is dan interessant.

  @Bram: aan ECs is geen tijd verbonden met CMD. Dit is een algemeen bekend gegeven. Wij werken met competenties. Sommige mensen zijn talenten of hebben een leerverleden en kunnen hun competentie direct aantonen. Er is wel discussie over leergroeimeter vs leer’huidigestand’meter.

 7. Bram

  @Koen
  Ik zeg niet dat je in die vrije tijd met gemak even een bedrijfje opzet, maar de mogelijkheid bestaat absoluut.

  Daar ben ik het met je eens echter is die mogelijkheid maar weggelegd voor een erg kleine groep binnen onze opleiding, de gemiddelde cmd’er slaagt er om wat voor reden ook al amper in om zijn eigen studie te plannen (laat staan volgen) en dat komt in de meeste gevallen niet omdat ze de tijd steken in verdieping of vernieuwing maar meer door het maken van verkeerde keuzes of nemen van verkeerde paden.

  Je vergelijking met een automonteur vind ik erg grappig aangezien ik weet dat een de opleiding autotechniek en hoofdmonteur ook tijd steken in het opzetten van een eigen garage. Dit zijn uiteraard de basic skills maar het is een kleine push. Een CMD’er krijgt die kennis alleen via een speciale minor die zich ik er specifiek op richt (ondernemen), standaard krijg je bij ons die kennis niet mee en ik ben helaas bang dat het niveau van onze opleiding daar tekort doet. Ook moet ik bekennien dat ik denk dat het niveau wat het merendeel van onze studenten a.t.m. heeft onder doet voor het gemiddelde die zoals je zegt wel in staat moet zijn de risico’s en kansen in te schatten.

  Het zou goed zijn als studenten in hun vrije tijd -mits ze daar interesse in hebben- wat meer zouden durven ondernemen. Er zijn zat voorbeelden van studenten die in -of vlak na- hun studententijd een eigen bedrijf begonnen en daar een groot succes van hebben weten te maken. Ook al is het klein, ook al is de initiële inzet marginaal; ik denk dat een klein eigen bedrijfje ook een boel voldoening kan geven en zeker zelfontplooiend werkt.

  Daar sluit ik mij volkomen bij aan maar wil als kanttekening geven dat ik daar wel een zeer een doel of reden voor moet zijn. Begin niet een bedrijfje zoals Matthijs zegt om een gat te zoeken maar stel een doel of begin een bedrijf naar aanleiding van een goed idee. Niet opzetten om het opzetten dus.

  @Matthijs ik hoop dat je na het lezen van Koen’s reactie inziet dat een iets meer gefundeerd verhaal veel meer indruk maakt (Kudo’s daarvoor Koen). Je laat op de manier waarop je je post schrijft je onderwerpen niet schijnen, als het tv was had ik je al weggezapped.

  Ik hoop dat je smile een :-D had moeten zijn, want zeker jij zou moeten weten dat ik voornamelijk kan afstuderen binnen drie jaar omdat ik bijvoorbeeld twee projecten naast elkaar heb gedaan en mij daarnaast veelvuldig heb ingezet voor activiteiten binnen de opleiding. Dat ik een deel ook met een andere strategie heb verkregen getuigd enkel van mensenkennis…

  Zoals je zegt ik ken de CMD mentaliteit als geen ander, dus jij wil die mensen aanzetten tot ondernemen, zwaaizwaai economie!

  @Michiel helemaal met je eens, vooral de laatste zin.
  @Mous je hebt gelijk (maar volgens de europese regel zouden het anders moeten zijn :D)

 8. Matthijs

  @Michiel Als sociale contacten leiden onder je doen en laten in ondernemen, neem / nam je dan niet teveel hooi op je vork?

  Ik denk dat er een kleine mis opvatting is over het ondernemingspatroon wat ik hier probeer te schetsen.
  Het gaat hier echt niet om het runnen van een webbureau dat werkt aan 10tallen klussen tegelijkertijd. Denk aan kleine huisstijl opdrachten, logo ontwerp of zoals eerder genoemd het gat in de markt waar je opvulling voor probeert te verzorgen. Een mooi recent voorbeeld hiervan is weesvoordelig.nl, opgericht door een aantal CMD studenten.

 9. Bas Bakker

  Interessante post en een nog interessanter discussie.

  Waar ik het mee eens ben is dat je als CMD-er een legio van onderneem mogelijkheden hebt. In een extreem geval start je een stomerij. Dit is een praktijkvoorbeeld! Het is echter niet vanzelfsprekend dat alle internetprojecten “lage kosten” bevatten, er zijn genoeg dure voorbeelden te noemen.

  Je kunt voor alles kiezen. Kiezen om tienen te halen voor alle studieblokken. Kiezen om te ondernemen. Kiezen om alles uit te proberen. Kiezen om alles te doen. Kiezen om te zuipen of wat dan ook.

  Iedereen onderneemt iets met zijn tijd, aan jou de keuze wat jij onderneemt, alles kan!

 10. Jeroen

  Ik wil toch even reageren op het feit dat een CMD student zeeën aan tijd over heeft.

  Ik vraag me af wie hier zelfstandig op kamers woont. Mijn ervaring is namelijk dat dit ook een blok tijd in beslag neemt en ontwikkeling oplevert. Echter kan ik me soms wel eens irriteren aan mede-studenten die verwachten dat jij savonds net zoveel tijd over hebt als hun, die bij pappie en mammie wonen en waar alles voor hun wel wordt geregeld. Mijn eigen onderkomen is vaak al een “onderneming”. Leer je veel van. Je leert voor jezelf te zorgen enz… Maar toch jammer dat veel studenten die nog thuis wonen niet snappen dat dat ook tijd in beslag neemt.

  Of het moet je allemaal als student niks kunnen schelen en vind je een gore smerige ongezonde leefomgeving wel allemaal best. (het stereotype beeld van de student). Helaas ben ik niet zo..

  Verder kan ik me aansluiten bij het verhaal van Jurriaan.

 11. Matthijs

  @Jeroen: Echt? Zie je het op jezelf wonen als iets dat veel tijd in beslag neemt?
  Ik woon nu al bijna 4 jaar op mezelf en ervaar er juist meer vrijheid door. Denk aan etenstijden en familieverplichtingen.

 12. Bram

  Leuk om te zien dat een discussie over ondernemen toch weer gaat naar het niet hebben van tijd (of wel) op cmd, as usual.

  Om even te reageren op Jeroens post, het wonen op kamers en het daarbij hebben van een eigen huishouden heeft geen fluit te maken met CMD. Dat het je tijd kost is duidelijk (al woonde ik jaren lang in een super netjes huis en had ik daar geen half uur per dag voor nodig) maar dat mag natuurlijk geen rol spelen in je school/werk.

  Het feit dat er binnen een projectgroep geen duidelijke afspraken worden gemaakt over waar en wanneer taken worden uitgevoerd is ook een aantekening voor de projectmanager, die schat (in overleg) in hoeveel tijd iedereen eventueel buiten de school muren kan en wil besteden.

 13. Rowan

  Interessante discussie was hier gaande heren. Ik zelf studeer CMD in Breda en herken mezelf in een aantal van jullie stellingen. In verband met mijn scriptie heb ik een kleine vraag aan jullie: zijn jullie het met me eens dat er in een lespakket van CMD een aantal uur besteedt zou mogen worden aan zelfstandig ondernemen, bijvoorbeeld in de vorm van een 3 tot 5 tal lessen?

  Oja.
  @Jeroen: Ik woon zelf op kamers, maar mijn huishouden, was, eten en verder eigenlijk alles wat er bij komt kijken doe ik in de tijd die ik vroeger kwijt was met heen en weer naar school reizen. Dus op kamers zitten geeft wat mij betreft toch ook meer speelruimte qua tijd.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.