Toekomst. Waarheen?

randomthoughts.jpg
Ik weet het nog niet. Het is gewoon zo lastig. Student zijn. (bijna) 22 jaar. Zelfstandig. Productief. Een wereld die nog open staat. Vaak vraag ik me af; “Moet ik me gaan specialiseren?” ECHT een richting kiezen? Ik weet best veel. Mijn grote liefde voor nieuwe media heeft ervoor gezorgt dat ik op de hoogte ben van nieuwste ontwikkelingen. Mobiel. Internet. Televisie. Communities. Web2.0. Marketing. Communicatie. Ik weet best wel veel over de toekomst. Alles volg ik. Met grote interesse. Moet ik een pad inslaan of me breed blijven verdiepen?

Graag vertel ik er ook over. Toch ben ik er niet zo heel erg goed in. Bloggen vind ik fijn. Hier op mijn eigen stekje. Maar ook hier, hier, hier, en hier. En in het echt? Presenteren doet me ook wel goed. Ook ontmoet ik graag mensen om mijn kennis uit te wisselen. Netwerken. Maar dan het liefst met als uitgangspunt iemand ECHT te leren kennen. Ben dan ook best trots op mijn netwerk. Ken ze allemaal. Echt. Persoonlijk.

En om mij heen? Vrienden die het goed doen. Of iets doen wat ze niet bevalt. Of het helemaal niet weten. Vrienden die nu nog studeren en al helemaal niet klaar willen zijn. Te jong om al fulltime te gaan werken. Maar toch al wel bomvol kennis. En al zeker wel klaar zijn voor het echte werk.

Maar wat ik wil? Ik weet het nog niet. De toekomst staat nu nog voor me open. Al blijf ik me afvragen of ik als pionier op wat voor interesse vlak dan ook niet iets dieper de stof in moet duiken. Voorop lopen en adviseren. Mijn visie verkondigen en daarmee mooie dingen opbouwen. Werken aan cases die er toe doen. Die betekenis hebben.

Waarheen? Ik weet het nog niet. En als ik het weet, wordt het hier geblogt. Echt.

6 Comments Toekomst. Waarheen?

 1. Mathijs van der Kooi

  Mooie posting. Je gedachten zijn mijns inziens niet meer dan logisch volgens mij Matthijs, je bent jaren bezig met jezelf de ontwikkelen en bij het afstuderen kom je op een punt dat je opnieuw keuze moet maken. Ik heb dat gevoel ook al meerdere keren gehad en evalueer mijn leven ook om de zoveel tijd. Even weer tot de kern proberen te komen, al lukt dat de ene keer weer beter dan de andere keer. Vaak heb je van buitenaf prikkels nodig om weer een uitdaging te zien/krijgen.

  Dus plan een reis/uitje, blijf lezen, films kijken, goede muziek luisteren, nieuwe mensen ontmoeten, ga een hapje eten met je vrienden en blijf doen waar je goed in bent. Dat is in ieder geval wat ik zelf altijd blijf proberen, zodat ik mezelf ruimte geef (druk eraf) om alles weer helder te krijgen.

  Ik heb in ieder geval zin aan morgenavond bij de Internet Academie, een gesprek met jou is voor mij tot nu toe altijd een bron van inspiratie geweest! Ben benieuwd welke richting je op wilt gaan!

 2. Michiel Wijgmans

  Shit Matthijs, dit vind ik een goed artikel :) Zo zie ik ze graag meer.

  Ik ben om een afstudeerplan te bedenken de bossen in gegaan. ik heb in de Lounge van een super duur hotel op mijn laptopje zitten schrijven onder het genot van 2 kopjes koffie à 3 euro per stuk. Ik heb met coaches gepraat en eens op papier gezet waar ik goed in ben, waar mijn verbeterpunten liggen, wat mij blij maakt (niet onbelangrijk) en waar ik waarde aan hecht bij mijn afstuderen (lees: in de toekomst). Wees daarbij eerlijk tegen jezelf, alleen jij hoeft dit te lezen.

  Na deze dag (ik had er een hele dag voor uitgetrokken, niets anders) was ik teleurgesteld. Ik had nette rijtjes die mooie dingen opsomden maar geen afstudeerplan. Gelukkig kwam dat idee vanzelf de volgende dag, ongeforceerd, nét voordat ik wilde slapen. En probeer dan nog maar eens te slapen ;)

  Succes! En een bakje koffie kan altijd.

 3. Raymond

  Leuke post Matthijs! Blijft één van de grote vragen, welke van mijn vele intresses moet ik volgen. In mijn geval: wat is nou eigenlijk mijn specialisatie informatica, communcatie, kennis overbrengen? Wat is nou eigenlijk mijn sterkste punt en wat vind ik nu eigenlijk het leukst? Het ououdt je scherp dit soort vragen, maar het kan je ook erg onzeker maken.
  Wat voor mij helpt is kleine keuzes maken, alles is een stap. In de wired stond eens een artikel over twee soorten creatieve mensen. De ene soort maakt vroeg zijn meesterwerk en dooft dan uit. De andere is zijn leven lang op zoek en ontdekt later in zijn leven waar hij eigenlijk naar op zoek was.

 4. Matthijs

  Bedankt allen voor de waardevolle en goede comments!

  Het nadeel van veel willen en veel interesses hebben. Heb wel leuke inspiratie uit de comments kunnen halen. Ga er zeker iets mee doen! :-)

 5. Tim van de Rijdt

  Leuke post inderdaad. Wat ook belangrijk is om ‘dat ene ubercoole dat ik uiteindelijk wil gaan doen’ een beetje te relativeren. Ambitieuze mensen komen verder in het leven, maar een overdosis ambitie (of heel hoog gespannen verwachtingen) kunnen ook verlammend werken of er voor zorgen dat je minder tevreden bent met hier en nu…

  Kortom: keep it up, ook verbreden kun je nog rustig een paar jaar doen voor je echt gaat settlen lijkt me!
  (in een brede of specialistische functie)

  My 2 cents :)

 6. Annedien Hoen

  Je doet al wat je doet, en wat doet het er toe of dat een naam heeft? Sommige mensen zijn nieuwsgierig, (onder)zoekend, pioniers – en dat is lastig in een logisch vervolg te gieten want dat is ‘counterintuitive’.
  Je voor veel dingen interesseren IS al een pad. Je zit misschien op het paard en zoekt ernaar :-) …

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.