Twitter verliest persoonlijkheid


Het mooie aan Twitter was dat je lekker kon babbelen. Over koetjes. Kalfjes. Zeggen waar je mee zat en hoe je hier mee omging. Tegenwoordig is het wat beperkter. Bedrijven zetten complete guidelines online om te vertellen wat je wel en niet mag zeggen. Ik geef ze groot gelijk.

Zelf wil ik soms wel eens iets Twitteren. Toch druk ik dan even een paar keer op de backspace (maximaal 140 keer ;-)) om het er TOCH maar even ertussen uit te vissen.  Dank denk ik er bij na dat – randomname – maar beter niet kan lezen dat ik dit-en-dit vind. Soortgelijk iets maar dan op hoger niveau is namelijk al wel eens fout gegaan.

Hoe voorzichtig ben jij met Twitteren? Merk je een verschil tussen Twitter een half jaar geleden en Twitter nu?

9 Comments Twitter verliest persoonlijkheid

 1. Gert-Jan

  Ik twitter zelf nog maar pas (2 maanden) Dus over een half jaar kan ik niet mee praten. Ik twitter ook niet alles, met in mijn achterhoofd dat iedereen het kan lezen… Maar goed dat is toch eigenlijk met alles wat je post op internet zo?… Dankzij Google is internet maar klein ;)

 2. Mr B

  Voorzichtig met Twitter? No way!

  Je bent wie je bent en daar moet je trots op zijn en btw wat heb je te verliezen? Zelfs die gast die ze baan verloor zal er geen spijt van hebben, oke je bent je baan kwijt maar je hebt wel gezegd waar het op staat en dat is veel meer waard.
  Had het trouwens niet van jou verwacht dat je je name branding zo ziekelijk ver doorvoert.

 3. Sytse

  Ik ben een stuk voorzichtiger geworden met Twitter toen ik er achter kwam hoe goed Tweets gevonden kunnen worden in Google. Je moet dus niet alleen meer oppassen met welke van je followers het zou kunnen lezen, maar ook nog eens oppassen wat mensen die op Google zoeken kunnen lezen; en dat worden er alweer een stuk meer!

  @Mr B natuurlijk ben je wie je bent, maar wat je eens op een verjaardagsfeestje veilig kunt zeggen heb je liever ook niet vindbaar op Google lijkt me..

  (natuurlijk kun je je updates protecten, maar dat vind ik ook weer zoiets..)

 4. Matthijs

  @Gert-Jan: Inderdaad. Alles is te indexeren. Maar Twitter maakt het inzichtelijk maken van je gedachtengang natuurlijk wel een stukje makkelijker ;-)

  @Mr B: Hoe bedoel je die laatste zin Bram?

  Nog niet meegenomen in mijn posting is dat de grens tussen zakelijk en prive verdwijnt. Hoe gebruik je je Twitter in zulk soort momenten?

 5. Bas Bakker

  Heb je wat te verbergen?

  Twitter is leuk en leerzaam, maar moet je voorzichtig zijn met tweets? Je zegt in het normale discussies niet alles, wat je denkt. Logisch! Twitter maakt deze drempel echter een stapje lager. Men wil mee discussieren, inbreken in andermans gesprekken, zijn of haar visie laten horen. Een beetje puberraal is het soms. De kunst van zwijgen kan in gesprekken de troef zijn. Bij Twitter is dat niet anders. Of wel?

  Als het je geen reet interesseert, dan maakt het jou natuurlijk niet uit. Maar is dit over een paar jaar nog steeds? Je beinlvoed jouw netwerk met je mening, maar past deze mening wel bij jou?. Ik gebruik Twitter anders dan een half jaar geleden. Toen net nieuw, veel gebruik, niet nadenken, gewoon doen. Ik stort me altijd 100% op nieuwe interesses, zo ben ik nu eenmaal. Dat was met Twitter ook zo en daardoor was ik iets minder selectief.

  Dan komt er zo’n moment dat je wat afstand neemt (helikopterblik noemen ze het ;)) en wordt je selectiever in je gebruik. Je kijkt anders naar de applicatie en iedereen gaat het op zijn eigen manier gebruiken. Als je dicht op een berg staat, dan ziet de wereld er anders uit dan wanneer je van een afstand kijkt. Zo is het niet anders met Twitter. Dit geldt natuurlijk ook voor andere online services, software en uitdagingen in real-life.

  Stilstaan is achteruitgang, toch?

 6. Frank

  Mijn moeder ging recentelijk googlen op mijn naam. Alle Twitters vind je daar ook tussen! Ze vond het maar vreemd dat ik mijn hele levensverhaal op het Internet zette. Dat was net na de periode dat het uit ging met mijn intussen ex-vriendin. Ik heb haar gelijk geleven. Waarom zou ik dat doen? Zitten mensen te wachten op mijn geneuzel? Ik denk nu serieus na over mijn Tweets en geef niks meer weg over mijn privé leven. Ik heb er blijkbaar met een helikopterblik naar gekeken. ;)

 7. Mathijs

  Hoi Matthijs,

  Merk die voorzichtigheid bij mij zelf ook zeer sterk toenemen. Ben actiever in het wissen/opheffen van inactieve (uitprobeer) accounts en scherm m’n Hyves profiel deels af. Twitter is sinds kort ook weer achter slotje. Ik denk dat door de sporen die het gebruik van dergelijke sites achterlaten op het web, deze trend alleen maar doorzet.

  Twitter gebruik ik nu meer op persoonlijk vlak, terwijl de berichten die ik deel juist aan een zakelijk netwerk gericht zijn. Maar guidelines zijn ook logisch. Het is ook zo dat je in een zakelijk gesprek niet altijd het achterste van je tong laat zien. Dat doet iedereen en staat een leuk gesprek niet in de weg.

  Online reputatie wordt telkens belangrijker. De tieners van nu weten niet beter dan dat imago ook voor een groot deel online wordt gerealiseerd. Dat gaat alleen maar doorzetten dus.

 8. Tom

  Ook ik ben voorzichtiger op Twitter geworden. Hoewel ik wel tweets plaats over eventuele dates en andere persoonlijke gebeurtenissen die anderen niet echt aan gaan, is het toch leuk ‘voor later’. Ik vind het namelijk nú al leuk om tweets van een jaar geleden te lezen. Zo kun je een beetje bijhouden wat er gebeurt en zo.

  Maar mijn volledige naam gebruik ik niet. Tegenwoordig voeg ik bijna nooit meer mijn achternaam toe en heb ik mezelf daardoor bijna ont-Googled. Uit angst ‘voor later’.

 9. Pingback: Twitter - Pas op met wat je zegt?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.