Transparantie en eerlijkheid

transparant.jpg
Op dit moment ben ik aan het lezen in het boek “Groundswell”. Een waanzinnig sterk boek als het gaat social media en corporates. Waar het sterk op neer komt: Fop je klanten niet en wees eerlijk, ze komen er toch wel achter en dan heb je als producent / dienstverlener een probleem.

Een mooi stukje uit dit boek is als volgt:

In this world of constant feedback, one element of some corporate culture is definitely going away. Strategies based on deception are doomed to failure. If your high-speed Internet offering is slower in real life than you competitors’, skeptics will point a finger at the stream of online reviews and discussion groups, and people will know. If your new mop looks great and costs less but the refills are expensive, people will know. If your mortage company underestimates how long the paperwork takes, people will know.

Groundswell – pagina 239.

Zover is het nu nog niet. Mensen doen – naar mijn mening – nog niet genoeg research bij aankopen. Maar snel zal daar verandering in komen. Augmented Reality en mobiel zullen hier bijvoorbeeld een grote rol in gaan spelen bij aankopen “in het echt”. Internet zal een kwalitatief betere research bron worden naarmate de participatie graad omhoog gaat.

En als het dan eenmaal zover is, ben ik ervan overtuigd dat bedrijven wel moeten verbeteren. Dienstverlening zal kwalitatief een stapje hoger moeten en de eerlijkheid over dienstverlening zal omhoog gaan.

(Foto door E3000)
Dit artikel verscheen eerder ook al op Frank-ly.

3 Comments Transparantie en eerlijkheid

 1. Aldo

  Aanvullend denk ik dat na tranparantie relevantie erg belangrijk is. Iemand die een product de hemel inschrijft stelt wellicht hele andere eisen dan ik, of ik heb andere verwachtingen. Peer to Peer recommandations waarbij ook de beoordelaars beoordeelt worden is echt iets wat in de volgende stap, het symantische web, tot de mogelijkheden gaat behoren. Ook dat zal hoop ik dan weer tot meer transparantie leiden.

 2. Matthijs

  Daar ben ik het helemaal mee eens Aldo :-) Maar tot die tijd is het eerst eens kwestie dat de participatie graad – Creators & Critics genoemd in Groundswell – eens flink omhoog gaat . Pas dan komt relevantie meer van pas – bijv. aanbevelingen van vrienden.
  Alhoewel mensen voor 60% (!) geloven in reviews van onbekenden. Onderzoek daarvan kan ik zo snel even niet vinden.

 3. Jurriaan Mous

  Bedrijven zullen idd steeds meer gaan werken vanuit Transparantie en Vertrouwen. Tegenwoordig heet je dan al snel een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer wat ook weer zon buzzword is. In balans met jezelf, je klant en de wereld. Sterke visie oftewel je purpose vinden is dan een pre. Het liefst in een mantra of 2 zinnetjes zoals Flickr: Share your photos, watch the world. De ultieme vorm van transparantie. Banken zoals Triodos die alle cijfers open gooien en waar niet primair alles om geld draait zijn dan helemaal mooi.

  Meer aanvulling op mn verhaal in:
  http://www.greatplacetolive.nl/gptl_opmaak0108-smll.pdf
  Pagina 9.

  Oftewel ik sta er achter :) Maar meer dan alleen om marketing doeleinden.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.