Hoe gebruik jij LinkedIn?

linkedin.jpg
De laatste tijd krijg ik best wel veel verzoekjes van mensen om te te connecten op LinkedIn. Nou vind ik dat eigenlijk helemaal niet zo erg. Sterker nog, ik vind het leuk! Maar soms moet ik ze toch weigeren…

LinkedIn zie ik als een platform waar professionals kunnen vertellen met wie ze hebben samen gewerkt. Dit zorgt voor een kwalitatief netwerk van referenties en geeft het aantal connecties een echte betekenis. Mocht ik iemand nodig hebben voor een project bijvoorbeeld, dan haal ik diegene het liefst uit mijn directe netwerk. Is dat niet vindbaar, dan zoek ik binnen mijn 2de kring. En voor die 2de kring is het erg belangrijk dat dit een kwalitatieve connectie is van iemand binnen mijn netwerk.

Zo kan ik mijn connectie vragen om referenties. Immers, deze personen hebben al samengewerkt of zijn op een andere manier geconnect. Andersom werkt dat natuurlijk ook. Als iemand mij vraagt om iemand uit mijn netwerk wil ik daar graag een onderbouwde en gefundeerde omschrijving over kunnen geven in termen van competenties en vaardigheden.

En daarom weiger ik mensen die ik niet persoonlijk ken of niet mee heb samen gewerkt. En zo probeer ik mijn LinkedIn netwerk in ieder geval zo schoon mogelijk te houden.

Hoe denk jij hierover? Vind je dit overdreven? Werk je zelf ook zo? Of heb je er een andere mening over? Graag in de comments! :-)

9 Comments Hoe gebruik jij LinkedIn?

 1. Erwin

  Oke duidelijk, ik zal je wel verwijderen ;) haha

  Maare ja wel mee eens, als je jan en alle man (ala hyves) er maar in gaat zetten heeft het ook geen zin meer. Dan word het gewoon weer een vrienden netwerk. Maar ik vind het ook wel oke om mensen in me lijst te hebben die ik wel ken, en van weet dat ze wat kunnen ondanks dat ik er nog nooit iets samen mee gedaan heb qua werk of project ofzo.

 2. Matthijs

  Daar ben ik het mee eens. Goede vrienden heb ik bijvoorbeeld ook in mijn LinkedIn staan, ook al heb ik er misschien niet een project mee gedraaid. Maar daarvan weet ik ook wel hoe ze in hun vakgebied presteren. Plus ik gun ze mijn netwerk.

 3. Matthijs

  @Laurens, wat is daar de toegevoegde waarde van en hoe past dat binnen het referentie verhaal van mij van hierboven? Of ben je het daar niet mee eens?

 4. Taco Jan Osinga

  Ik krijg inderdaad ook veel aanvragen tegenwoordig. Met name van studenten. Nu is het gekke dat studenten juist heel bekend zijn met werk. Vooral mijn werk als docent. Ik voeg ze dus nu ook gewoon toe.

  Eigenlijk doe ik vrij weinig met Hyves en LinkedIn. Het is dus voor mij eigenlijk vorm van digitale exhibitionisme. Niet dat je uit de kleren gaat, maar je laat toch wel veel van jezelf zien.

 5. Gerben Dijkgraaf

  Goed stuk en ik werk net zo voor wat betreft mijn netwerk in LinkedIn. Zeker sinds de introductie van de groep-functionaliteit binnen LinkedIn word je bijna gespammed door ‘medegroepsleden’ die met je willen connecten. Waarom? Wat is de toegevoegde waarde? Dat vermelden ze er niet bij dus steevast is mijn reactie een Decline.

  Het biedt mij geen enkele toegevoegde waarde als ik met iemand geconnect ben die ik niet ken, wiens werk ik niet ken en met wie ik enkel een lidmaatschap van een groep deel. Enkel indien ik in een inhoudelijke discussie verzeild zou raken met een persoon in een groep zou het een overweging kunnen zijn om met elkaar te connecten.

  Als ik in de toekomst met iemand wil gaan samenwerken, zie ik dat dan wel en kom ik echt wel in contact met de juiste personen. Daar heb ik nu op dit moment geen totaal irrelevant netwerk voor nodig.

 6. Matthijs

  @Taco: Kan ik me best in vinden. Ervanuitgaande dat je ook weet wat een student “waard” is.

  @Gerben: dank voor nuttige bijdrage! :-)

 7. Koen Roozen

  Dag Matthijs,
  Dat is natuurlijk geen probleem… dan is het w88 tot het moment dat wij elkaar wel ontmoeten en leren kennen, maar ik vermoed dat dat eerder een kwestie van tijd is.

  Ik hanteer het criterium iets anders: voor voor mij begint het bij een echte ontmoeting en van daaruit kan ik een relatie verdiepen. Het is goed als ik mensen echt ken (die voeg ik natuurlijk sowieso toe). Maar het is juist het exploreren van nieuwe relaties en samenwerkingsmogelijkheden waar voor mij de winst van LI ligt.

  In mijn ervaring heb je sowieso een “meer actief” persoonlijk netwerk van mensen waar je mee samengewerkt hebt, daar heb ik LI eigenlijk niet voor nodig (die staan in mijn telefoon). Het gaat mij juist om het ontdekken van relaties die in de toekomst wederzijds interessant kunnen worden.

  Voor mij zijn dus kernwoorden: groeien, onderzoeken, exploreren en verstevigen.

  Wat ik wél leuk vindt is dat iedereen LI op zijn eigen manier kan en mag gebruiken, en dat is goed.

  Ik ga zorgen dat ik je een keer ontmoet ;-)

  Koen

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.