Branded communities op social networks

nokia.jpg
Bedrijven zetten langzaam hun voetjes in het warme zand van social networks. Widgets worden ingezet als viraal advertentiebord en bedrijven proberen een community op te zetten. Een branded communitie is een community rond een merk of product. Dit kan best leuke insights geven.

Als producent is het natuurlijk enorm waardevol om te zien op welke manier gebruikers het product ervaren. Ook kan het dienen als extra kanaal voor je marketinguitingen. In deze posting bespreek ik de community van Nokia waarin de campagne Somebody Elses Phone wordt gepromoot.

Supernova Campagne
Met de campagne probeert Nokia haar nieuwe (de Supernova serie) lijn telefoons onder de aandacht te brengen. De Supernova serie is een serie telefoons die valt in het midden / goedkope prijssegment met een prijs varierend tussen de 140 en 270 euro. Ideaal voor de prepaid jeugd en dus goed te pluggen onder jongeren.

Nokia & Hyves
Om de campagne in de Nederlandse markt onder aandacht te brengen is er een branded page op Hyves aangemaakt. Om de pagina onder aandacht te brengen wordt er niet misselijk geadverteerd op de homepage van Hyves zelf.

nokia_positie.jpg
Eerder werd er gelokt met een prijs. Hier kon je alleen kans op maken als je lid werd van de Supernova hyve. Helaas lijkt die actie is nu geschrapt. Het wordt in ieder geval niet meer duidelijk gemaakt op de hyves pagina. Te weinig response en daarom maar afgekapt? Hoogstwaarschijnlijk, want met 1400 leden is het niet bepaald een grote succescase. En dat terwijl er 296.000 leden zijn die aangeven dat Nokia een van hun merken is. Je zou toch denken dat er meer kans is tot succes van deze campagne op Hyves.

Inhoudelijk, wat kan er beter?
De volgende punten zijn puur een eigen mening en absoluut geen rocket science. Toch wil ik ze even op een rijtje zetten om aan te geven wat wellicht beter had gekunt in deze case.

1. Focus op content, niet op community
Er wordt teveel nadruk gelegd op de content van de campagne. De pagina staat bomvol met video’s berichten en andere informatie over de campagne. Maar wat heeft de gebruiker hier nou aan? Je bent lid geworden van de Hyve, en dan? Je maakt kans op de reis, dat is leuk, maar wat is de overige toegevoegde waarde? Die is er niet.

2. Geen interactie
Zoals in het vorige punt al werd genoemd ligt de nadruk op content distributie. Dat kan heel goed zijn, maar niet als de interactie ontbreekt. Er kan wel worden gereageerd op de blogpostings, maar daar wordt verder niet op ingegaan. Zonde!

3. Content niet aangepast op doelgroep
De content die er al staat wordt niet aangepast op de doelgroep. Alle assets die beschikbaar waren van de campagne worden er maar op gedumpt. Natuurlijk zijn de spots en postings gemaakt voor de doelgroep, maar daar blijft het bij. Wat kan er dan nog meer worden gedaan? De content had absoluut vertaald moeten worden. Er wordt niet gereageerd in het Nederlands op Engelse stukken.

4. Onpersoonlijk
Alle content is geplaatst door de moderator: Supernova. Het leuke is dat Supernova ook alle weblog berichten plaatst voor de karakters waar de campagne rond draait. De hele campagne draait om de persoonlijkheid die wordt weergegeven via de telefoon. Waarom communiceren deze mensen dan niet ook zelf persoonlijk?
nokia_blog.jpg

5. Interface
Hangt een beetje samen met het eerste punt. Het wordt puur gezien als een advertisement plek. Daar is waarschijnlijk ook de hele interface op gericht. Jammer. De banner bovenin geeft al direct een call2action: Volg de Supernova soap! Dit verwijst weer naar de actie site. En foetsie is je bezoeker weer…

nokia_volg.jpg

Conclusie
Wil je iets doen met social media en communities, zie het dan niet als display advertisement! Communiceer je zaken persoonlijk en zorg ook dat er iemand achter zit die er is om te reageren. Zorg dat de focus ligt op de community en dat de community ook echt iets heeft aan je platform. Zonder toegevoegde waarde blijven mensen niet plakken en zullen ze het ook niet door vertellen aan andere. Een dergelijke community creëert natuurlijk wel awareness, maar er valt nog zoveel meer uit te halen!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.