J. Jaffe over social media fouten [Video]

joseph_jaffe.jpg
Op de Association of National Advertisers’ Integrated Marketing Conference sprak Joseph Jaffe een paar hele wijze woorden over social media marketing. In onderstaande video – linkje, embed was niet mogelijk – vertelt hij de 5 meest grote fouten als het gaat om social media. De video gaat vooral over het niet gebruiken van social media of het niet erkennen van social media. Wat als je als bedrijf social media helemaal links laat liggen, wat gebeurd er dan?

Joseph Jaffe is een marketeer, auteur van de boeken Life After the 30-Second Spot en Join the Conversation. Daarnaast is hij de auteur van JaffeJuice, een weblog over nieuwe marketing, creativiteit en advertisement. Zijn blog is momenteel nummer 26 in de Ad Age Power 150, de lijst van marketing en media weblogs.

In de video behandeld Joseph de volgende aspecten:

1. Faking
Verspreid eerlijke boodschappen en doe vooral niet alsof. Als voorbeeld wordt een advertentie gegeven van Sprint waarbij er persoonlijk wordt gecommuniceerd. Het email adres van de CEO wordt in de advertentie gemeld, echter, een mailtje naar dat adres geeft zeer onpersoonlijk bericht terug. Gemiste kans voor persoonlijk en authentiek contact.

2. Manipulating
Manipuleer geen boodschappen met als doel de verkoop te stimuleren. Hier wordt als voorbeeld Sony gegeven. Sony starte een weblog waarin ze de situatie schetste dat van 2 vrienden 1 geen PSP voor kerst kreeg.

3. Controlling
Probeer geen controle te krijgen over social media, dat werkt gewoon niet. Het voorbeeld hier is TMobile die probeerde de kleur magenta te claimen. Engadget Mobile gebruikte magenta in haar logo en hier was T Mobile niet blij mee. Toen dit uiteindelijk naar buiten kwam onstond er een hele beweging van bloggers die het onzin vonden dat T-Mobile de kleur magenta probeerde te claimen.

4. Dominating
Het is niet mogelijk om een dominerende rol te hebben in social media. Het voorbeeld is hier van Target, dat op Time Square een enorme advertisement space op een video wall heeft ingekocht. Nadat een blogger via email Target wilde wijzen op een vormfout op de display, wilde Target hier niet op ingaan. Ze sprak namens een weblog, niet namens een tijdschrift of krant, en werd niet gezien als nieuws medium. Target dacht hier, net als in de offline wereld, een dominerende rol te kunnen hebben. Maar toen dit balletje online begon te rollen zagen ze pas in wat voor een fout ze hadden gemaakt.

5. Avoiding
Ontwijk niet je meest loyale klanten.  Het voorbeeld hier is Starbucks. Een klant wilde graag langs alle Starbucks vestigingen om daar koffie te drinken. Starbucks schreef hem aan met de vraag waarom hij dit precies deed, maar vanuit een angstige hoek. Er werd verder helemaal niets mee gedaan. Geen sponsering, geen manier om zijn spreekbuis te versterken, zijn boodschap krachtiger te maken.

Uiteindelijke conclusie: Zorg dat je snel kan aanpassen op verschillende situaties en je klant optimaal kan ondersteunen. Marketing wordt minder lineair, het wordt steeds belangrijker om sneller te kunnen aanpassen.

Een hele interessante presentatie van nog geen 10 minuten. Snel even kijken dus. :-)

Via: Viralblog.com

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.