Motivatiefactoren voor gebruik social media

social_factoren.jpg
Om inzicht te krijgen in social media strategieën is het belangrijk om te weten wat een consument motiveert om deze platformen te gebruiken. Er zijn een aantal factoren die de gebruiker motiveren om social media te gebruiken. Bij deze een opsomming van deze motivatiefactoren.

Erkenning, herkenning en waardering

Volgens de piramide van Abraham H. Maslow , zoals staat beschreven in het boek Motivation & Personality, draait motivatie om drie punten; erkenning, herkenning en waardering. Deze drie punten komen in onderstaande motivatiefactoren ook weer terug.

1.    Het houden van contact met vrienden
Hyves, schoolbank.nl, Facebook en het vroegere Cu2, zijn allemaal diensten waarmee contact kan worden onderhouden met vrienden. Mensen laten berichtjes achter en laten weten hoe het gaat. Omdat ze weten dat jij daar om geeft. Doordat andere vrienden onderling ook veel contact hebben met elkaar op een bepaald platform is eigen aanwezigheid des te meer gewenst.

2.    Het delen van een hobby of een interesse
Hobby’s en interesses zijn vaak het hoofdonderwerp van een website. Dit is waar mensen samen komen om informatie te vergaren. Door social media zijn deze mensen ook nog eens aan elkaar te binden waardoor het platform in waarde stijgt en een hechtere gebruikersgroep krijgt.

3.    Het maken van nieuwe vrienden

Makkelijk even in contact komen met een vriend van een vriend. Uitzoeken wie er in jouw regio zich bezighouden met dezelfde hobby’s of discussiëren met onbekenden over een gedeelde passie. Online zijn er veel mensen te vinden met gelijkstemmende hobby´s en interesses. Nieuwe vrienden maken is in een online community dus relatief gemakkelijk.

4.    Sociale druk van vrienden
De sociale druk is groot in sociale netwerken. Mensen zoeken naar vrienden en bekenden op bijvoorbeeld Hyves. Onvindbaar? Dan is een uitnodiging bijna vanzelfsprekend. Dit is ook de techniek die Hyves enkele jaren geleden heeft toegepast. Door makkelijk adreslijsten te importeren was het met 2 klikken mogelijk om je hele adreslijst uit te nodigen voor het sociale platform. Doordat een consument van meerdere vrienden een uitnodiging kreeg, lag de sociale druk om ook het platform te gaan gebruiken vrij hoog.

5.    Participatie op een platform door tevredenheid

Op het moment dat een community een gebruiker van informatie voorziet en de gebruiker is tevreden over de gegeven informatie, is de drempel een stuk lager om zelf ook een bijdrage toe te voegen op het platform. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een reiscommunity waar gebruikers elkaar informeren over vakantie ervaringen. Op het moment dat een gebruiker tevreden is over de gevonden informatie, ligt de drempel een stuk lager om zelf ook input te geven aan de community. Op deze manier wordt de content alsmaar vernieuwd en aangevuld.

6.    Geloof in een platform
Het fundament van Wikipedia is opgebouwd door mensen die duizenden uren hebben gestoken in een platform waar ze vertrouwen in hadden. Waar ze een toekomst in zagen en waarvan ze geloofden dat het ooit eens erg groot zou worden. Deze gedachte is een uistekende drijfveer om een krachtig en betrouwbaar platform op te zetten met een hechte community.

7.    Het uiten van creativiteit

Mensen laten graag zien waar ze trots op zijn. Social media maakt dit zeer laagdrempelig en erg goed mogelijk. Een fotograaf toont zijn trots op Flickr en een cameraman pronkt met zijn beste shots op Youtube. En niet alleen de professionals tonen zich op deze manier, ook de mensen die graag doen blijken iets moois te kunnen maken met veel creativiteit doen net zo leuk mee op deze platformen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld DeviantArt , waar creatievelingen hun passie voor beeldende kunst met elkaar delen en eigen werk tentoonstellen aan de rest van de wereld.

8.    Erkenning van kennis

Yahoo! Answers of LinkedIn Answers  zijn beide platforms waar een gebruiker een vraag kan stellen. Een vraag kan dan door een andere gebruiker beoordeeld worden. Mensen krijgen voldoening door een andere te helpen en te zien dat andere gebruikers het antwoord goed keuren of een bedankje te krijgen van de gebruiker die de vraag stelde.

9.    Verenigen online
Of het nou is met collega’s, sportmaatjes of andere fans van een favoriete voetbalclub, mensen hebben de behoefte om samen te zijn, samen dingen te beslissen en saamhorigheid te delen. Al deze elementen komen makkelijk samen op een sociaal online platform. Als het gaat om het delen van vereniging informatie online of het maken van afspraken zijn social media als platform uitermate geschikt als centraal punt voor deze communicatie.

10.    Persoonlijke branding online
Social media kan een hele goede tool zijn om jezelf online neer te zetten. Reageren op een weblog over marketing, de weblog van Marketingfacts  bijvoorbeeld, of beter nog; een weblog posting schrijven op een weblog als voorgenoemd, is een ideaal teken van kennis en geeft je een goede plaatsing in de community van online marketeers. Met deze aanwezigheid versterk je je eigen merk. Mensen krijgen idee wie je bent, wat je doet en waar je goed in bent/kennis van hebt.

11.    Kennis- / inspiratievergaring
Aanwezigheid op een sociaal platform kan ook dienen als kennisvergaring. De informatie die community-leden onderling uitwisselen gaat niet alleen over ditjes en datjes, maar bevat ook vaak materie die van degelijke waarde is. Zo zijn er een tal van weblogs over marketing, over economie en over journalistiek. Vooral in vakgebieden waar de toekomst nog onzeker is door voortdurende innovatie en veranderingen (zoals bijvoorbeeld de technologische sector) is het op de hoogte blijven van nieuwtjes door social media uiterst interessant.

12.    Nieuwsgierigheid naar een platform
Nieuwsgierigheid is ook een lokkertje als het gaat om het participeren in een sociaal netwerk. Als er een nieuw sociaal netwerk is gelanceerd is het altijd interessant om te zien wat dit platform de gebruiker persoonlijk kan brengen. Veel gebruikers stellen zichzelf dan ook de vraag: Wat voor waarde kan dit platform mij bieden en wat kan ik er zelf aan toe voegen?

13.    Bereiken van content
Sommige content is niet bereikbaar als je als gebruiker niet bent ingelogd. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Hyves. Zonder login is het niet mogelijk om bepaalde profielen te bekijken. Dit kan een motivatie factor zijn om je als gebruiker toch aan te melden.

14.    Vergaren van inkomsten
In hele enkele gevallen zit er een financiële motivatiefactor achter het gebruik van social media. Zo zijn er vele platformen die niet alleen advertenties op de website plaatsen om de hostingkosten eruit te halen, maar verdienen ze hier zelf ook een goed belegde boterham mee.

Gebruikers zijn niet te vangen in 1 van deze factoren, vaak is dit een combinatie van diverse factoren die een gebruiker drijft tot het gebruik van social media. Hoe groter de behoefte is tot participatie door bovenstaande factoren, des te meer interactie er wordt gegenereerd in social media.

Weet jij nog meer factoren voor participatie dan bovenstaande factoren?

4 Comments Motivatiefactoren voor gebruik social media

  1. Christa

    Dag Matthijs,

    Kun je je beweringen ook onderbouwen of is het rijtje motivatiefactoren vanuit onderbuikgevoel tot stand gekomen. Je begint namelijk met de theorie van Maslow. Kortom: zijn je conclusie gebaseerd op onderzoek?
    Waarom wil ik dat weten?: ik wil zelf starten met een onderzoek naar motieven om deel te nemen aan een bepaald type social media en zoek naar bestaande onderzoeken en literatuur.

  2. Matthijs

    Hallo Christa, bovenstaand is gebaseerd op mijn onderbuik gevoel over social media, ruim anderhalf jaar geleden. Ik heb hierbij geprobeerd om de motivatiefactoren te koppelen aan een geijkter model, namelijk dat van Maslow.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.