Social Media voorspellingen in 2009

social
Peter Kim is goed bezig! Na de wiki pagina (die ik vorige week al naar voren bracht in mijn posting over voorbeelden van social media) heeft hij nu een PDF in elkaar geflanst met voorspellingen van grootheden in social media wereld. In dit document vertellen onder andere Joseph Jaffe, Jeremiah Owyang, Charlene Li, Andy Sernovitz en David Armano wat hun voorspellingen voor het komende jaar zijn op het gebied van social media.

Het complete document ga ik hier niet bespreken, het is namelijk veel verstandiger om het even zelf door te lezen. Wel wil ik er een paar punten van uit lichten. Zaken waar ik het totaal mee eens ben uit dit document zijn:

Ecommerce goes social – Jeremiah Owyang
Recommendations komen in de toekomst meer vanuit eerste hand en niet meer van onbekende door slim gekoppelde recommendation engines. Op de mening van een bekende vertrouw je immer stukken meer dan op de mening van een onbekende [Zie ook deze blogpost: Waar vertrouwt de consument op?]

There is a lot of fixing that needs to be done – Jason Falls
Consumenten moeten leren dat bedrijven ook willen interacteren en niet alleen willen schreeuwen. Door alle jaren, nee decenia, van push marketing, kan de consument er niet binnen een jaar aan wennen dat bedrijven ook anders kunnen communiceren. Dit is een punt dat zowel consumenten als merken goed in de gaten moeten houden.

Rise of the MoSoSo – Joseph Jaffe
MoSoSo’s worden – mede dankzij de iPhone – booming. Locatie gaat meespelen en mobiel gaat hier een hele grote rol in krijgen. [Al eerder schreef ik op mijn blog over MoSoSo’s, zie deze post: Twitter als perfecte MoSoSo?]

Reaching the spectators – Todd Defren
Merken zullen langzaam bewust worden van het lurk gedrag van sommige consumenten. Dit zijn de consumenten die niet persé participeren op social media platformen maar wel discusies volgen en weblogpostings lezen.

social_voorspellignen_index
Klik om het document te downloaden

En wat zijn mijn voorspellingen? Ik denk dat social media beter meetbaar gaat worden. Waar social media nu nog lastig op waarde valt te schatten gaat dat in de toekomst stukken beter gebeuren. Tools als ViralTracker zullen hier hulp bij gaan bieden, maar ook conversational tracking tools – zoals bijvoorbeeld Attentio of Buzzlogic – zullen in de toekomst steeds meer door bedrijven worden ingezet om de buzz te monitoren. ROI zal nog steeds niet makkelijk worden om te meten, maar de toegevoegde waarde van social media zal beter te merken zijn.

Voor de consumenten zal het ook allemaal beter worden. Het aantal leden op social networks zal blijven groeien en mensen zullen er ook steeds actiever op gaan worden. Bedrijven kunnen hier beter op inspringen en zullen hierdoor de diensteverlening naar consumenten nog meer verbeteren. De – vaak nog – houtje touwtje oplossingen zullen stukken strakker en professioneler worden.

En verder … Twitter zal nog meer mainstream worden, online video zal op elk platform enorm stijgen in kwaliteit/gebruik, flexibiliteit in reactie gaat belangrijk worden en Matthijs Roumen wordt de beste social media marketeer van Nederland ;-)

[Download de PDF Social Media Predictions 2009]

Wat zijn jouw voorspellingen op het gebied van social media voor het jaar 2009?

2 Comments Social Media voorspellingen in 2009

 1. Martijn Reintjes

  een trend die ik steeds meer zie is dat online communities ook steeds meer offline samenkomen. Denk hierbij aan de verschillende twitterborrels, maar ook bijv. een lifehacking academy. Ik zie dit ook gebeuren in verschillende game settings, waarbij mensen die online veel met elkaar spelen omdat ze bijv. in dezelfde clan zitten ook samen afspreken. Dit kan soms behoorlijk ver gaan dat mensen vanuit de hele wereld een weekendje samenkomen om elkaar IRL te zien.

  Meen ook dat sommige brands hier ook alweer mee bezig zijn, Nederlandse cases zijn er geloof ik wel maar kan er niet 123 opkomen. Wel organiseerd PhotoJoJo bijv. bijeenkomsten in verschillende amerikaanse steden.

 2. Matthijs

  @Martijn: Goed punt!

  Ik denk dat dat mede komt doordat offline en online samen aan het smelten zijn. Er is geen afzonderlijke online identiteit meer. Mensen zijn gewoon lekker zichzelf en gaan niet meer zozeer schuil achter een nickname of anonieme identiteit.

  Het is inderdaad cool dat online kennisdeling ook doorvloeit naar offline kennisdeling (Lifehacking Academy, Marketingfacts cursussen, etc). Goede input Martijn!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.