TROS Radar Forum & iBlue

Bovenstaande video is alweer een tijdje oud – ik zag de video voor het eerst op Marketingfacts halverwege oktober. Toch wil ik de video graag nog een keer aanhalen. Het is een ultiem voorbeeld hoe het niet moet op het gebied van social media waar sommige bedrijven kennelijk nog niet eerlijk, open en transparant zijn.

Zoals eerder was te lezen vertrouwd 60% van de consumenten op reviews van andere internet gebruikers. Ook als dit niet een bekende is. Het is voor bedrijven dus van essentieel belang om met een goede review op het web te verschijnen.

Maar als je als bedrijf dan niet eerlijk en open communiceert (en je voordoet als consument) dan overtreed je niet alleen de WOMMA ethics code, maar breng je jezelf ook in enorm kwaad daglicht door je voor te doen als consument. Bovenstaande video is hier het bewijs van.

Zou jij nog zaken willen doen met een bedrijf dat zich vals voordoet? Ik denk het niet. Consumenten reviews worden in de toekomst enorm belangrijk, waarbij betrouwbaarheid een hele grote rol gaat spelen, vooral als het gaat om de positieve berichten.

sytse_fietsen
Frustraties op Twitter over een bepaald bedrijf

Consumenten gaan steeds meer informatie delen. Of het nou bewust of onbewust is. Een frustratie wordt snel gedeeld, maar blijdschap wordt net zo goed gecommuniceerd. En dit vaak zonder doelbewust in de rol van een reviewer te kruipen. Bedrijven zullen grip verliezen op wat er verschijnt en zich meer moeten gaan focussen op dat wat belangrijk is: Open, eerlijk en transparant communiceren en kick ass producten afleveren waar de consumenten tevreden over zijn. Goed luisteren naar de consument is de enige manier om dit laatste te bereiken!

7 Comments TROS Radar Forum & iBlue

 1. Matthijs

  Bedoel je de iBlue actie? Geniaal hoe Radar dit naar boven brengt inderdaad. Maar wel enorm sneu hoe het wordt afgeschoven op “inbraak op servers”. Duidelijk geen eerlijk en open bedrijf. ;-)

 2. Kees Romkes

  Ooh van beide kanten fantastisch, fantastisch prutswerk van iBlue en leuk speurwerk van Radar… Moet je vooral doen op een dergelijk forum, dat is zeker glad ijs…

 3. Matthijs

  Nouja, het moet vooral overal niet. Maar op TROS forum is het inderdaad extra link.

  iBlue had als iBlue moeten reageren en vertellen met oplossingen te komen. Dat wekt veel meer vertrouwen en sympathie dan valse voordoeningen. :-)

 4. Coen

  ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook wel een kwalijke zaak vind, echter; hoe herken je als normale surfer, de nepberichten? Ik vind het zelf ook niet altijd even duidelijk te achterhalen of een reactie oprecht is of door medewerkers of commerciële lui…
  De voorbeelden aangehaald door Radar klinken verdacht, omdat ze in het programma naar voren komen. Dan zit je in een bepaalde mindset. Maar zouden de meeste berichten je opgevallen zijn terwijl je het forum gewoon leest? Ik denk het niet. En dat vind ik dan weer eng. Hoe weet ik of een reactie door een echte gebruiker is geplaatst? Simpel afgaan op of er een specifiek merk of product wordt genoemd vind ik te simpel. Ik noem ook wel eens een merk of product, maar betekent niet dat ik voor ze werk ofzo.

 5. Matthijs

  Klopt Coen! Zelf denk ik dat de komende jaren de hoeveelheid content die wordt gegenereerd per gebruiker enorm omhoog gaat. Mensen gaan meer content online zetten en zo krijg je uit je eerste en tweede sociale cirkel (mensen die je kent) meer feedback op allerlei zaken.

  Hierdoor gaat de betrouwbaarheid omhoog. Gebruikersreviews zullen van bekenden komen en er zullen vast systemen komen waarbij nep reviews makkelijker eruit worden gefilterd. Gedragscodes – opgesteld door organen die echt straffen kunnen opleggen – zullen algemeen worden geaccepteerd en bedrijven zullen door een schandpaal niet eens meer durven om fake reviews te posten.

  Maar ja, dat is vooralsnog toekomstmuziek ;-)

 6. Pingback: Antifan: De nachtmerrie van ieder merk

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.