Waar vertrouwt de consument op?

blog1
Interessante posting op de Forrester weblog over de betrouwbaarheid van verschillende informatie bronnen. Wat vooral naar voren springt is de betrouwbaarheid in corporate blogs (16%). In deze posting mijn visie en gedachten over dit enorm lage cijfer.

Laten we eerst eens kijken naar de cijfertjes. Onderstaande afbeelding geeft de informatiebron en rating in vertrouwen weer.

trust_in_sources

Kennelijk worden bedrijfsweblogs voor geen meter vertrouwd door de consument. Maar 16% van de consumenten vertrouwd weblogs van een bedrijf. Wat hierbij wel opmerkelijk is, is dat consumenten die regelmatig weblogs lezen (minimaal 1x per maand) bedrijfsweblogs stukken meer vertrouwen. Namelijk 24%, een kleine stijging van 8%.

Kijkend naar dezelfde informatiebron, maar dan met consumenten die zelf bloggen, stijgt het vertrouwen al helemaal. 39%  van de consumenten die zelf bloggen vertrouwen bedrijfsweblogs.

Hoe kan dit toch? Ik denk dat het voornamelijk is te wijten aan onwetendheid van de consument. Consumenten zien blogs van merken nog steeds als een manier van advertisement waardoor het vertrouwen laag blijft. Bedrijven doen het vaak ook fout en zien de weblog als extra communicatie kanaal. Consumenten die zelf boggen daarentegen, zien blogs wel als plek waar de consument van extra informatie wordt voorzien en waar wellicht een interactie met het merk kan worden aangegaan, waardoor het in de ogen van zelf bloggende consumenten betrouwbaarder wordt gezien dan bijvoorbeeld televisie.

Zorg er dus voor dat de corporate blog wordt ingericht als interactief communicatiekanaal en niet als eenzijdig advertisement platform. Zorg voor een blog waar de consument iets heeft in te brengen en waarvan de consument het gevoel krijgt dat deze input ook wordt gewaardeerd. Interactie is hierbij het sleutelwoord.

(Bronnen: Forrester, Jeremiah Owyang)

1 Comment Waar vertrouwt de consument op?

  1. Pingback: TROS Radar Forum & iBlue

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.