Communicatie: Wanneer welke tool?

phone
Techniek verandert de manier waarop we communiceren. Iets wat ik wel vaker roep. En ook al zit ik er met m’n neus bovenop, toch verlies ik soms het overzicht. Waar gaat het heen met communicatie? Welke tool gebruik je wanneer en waarvoor?

Sytse twitterde maandag dat hij de woning had toegewezen gekregen waar hij een tijdje terug een bezichtiging bij had. Ik wist hoe enthousiast hij erover was aangezien ik hem er vorige week nog over sprak en ik weet hoe zijn huidige woon situatie is. Ik was dus oprecht blij voor hem.

Maar hoe laat je die blijdschap blijken? Bellen? SMSen? Krabbelen op Hyves? Of gewoon via het communicatiekanaal waar hij het zelf ook communiceerde; Twitter?

Ik koos ervoor om een SMS te sturen. Waarom? SMS heeft voor mij meer gevoelswaarde om te versturen en te ontvangen dan een Twitter berichtje. Ik verwacht dat hij er zelf ook zo over denkt en verstuur de boodschap daarom over het communicatiekanaal wat de waarde van het bericht het meeste dekt, SMS dus.

Technologie verandert de manier waarop we communiceren. Nu ik sinds kort in het bezit ben van een iPhone is de waarde van email voor mij ook gedaald. Juist doordat het overal en altijd voor mij bereikbaar is op een simpele, goedkope en laagdrempelige manier is het een stukje minder exclusief geworden. Toen ik net mijn onbeperkte SMS bundel had en me helemaal suf SMSte ging de waarde van inkomende SMS’jes voor mij ook naar beneden. Het werd minder exclusief en stukken massaler.

Hoe communiceer je waar en wanneer? Moet je altijd hetzelfde platform gebruiken als de verzender? Meningen graag in de comments hieronder. :-)

13 Comments Communicatie: Wanneer welke tool?

 1. Marlies

  Ik denk zeker dat je per moment moet bepalen welk communicatiemiddel het meest geschikt is. Hierbij moet je vooral op je gevoel afgaan. Het hangt ook erg af van de persoon met wie je wilt communiceren. Zelf ben ik bijvoorbeeld het best te bereiken via mail, mijn telefoon vergeet ik nog wel eens of mijn accu is leeg, terwijl iemand anders het misschien veel meer op prijs stelt als je hem/haar belt.

  In jouw geval had ik waarschijnlijk een DM gestuurd, omdat Sytse zelf ook twitterde en een DM voor mij gelijkwaardig is aan een SMS.

 2. Matthijs

  Ja inderdaad, het is lastig om in te zien hoe iemand anders de boodschap zal ontvangen. Jij hebt waarschijnlijk je DM’s via Twitter als SMS aanstaan, of niet? Of is het gevoelswaardig gelijk als SMS?

 3. Marlies

  Ik heb hem inderdaad aanstaan op mijn 06. Maar los daarvan vind ik een DM net zo persoonlijk als een SMS. Je richt je bericht in beide gevallen tot 1 persoon.

 4. Matthijs

  Jawel, maar het platform doet er toch ook toe? Even bellen om iemand te feliciteren is bijvoorbeeld toch ook veel persoonlijker dan het sturen van een emailtje? In beide gevallen is het 1 op 1 communicatie.

  Maar ik snap je punt wel hoor. ;-)

 5. Sytse

  Ha, ik begin bijna een celebrity te worden op je blog, ik zou geld moeten vragen voor alle tweets van me die jij publiceert hier ;)

  Wel interessant punt dat je hier aansnijdt. Ik vond het bv verbazend dat je een sms stuurde nav een tweet (je was overigen niet de enige die dat deed). Ik vind het namelijk nog steeds iets geks dat ik via een ander medium aangesproken wordt op iets dat ik via een ander medium het gepubliceerd. Een reply, dm of mail had ik in dit geval als normaal beschouwd.

  Dat je een smsje stuurde gaf inderdaad aan dat je er meer effort in had gestoken en maakt het inderdaad persoonlijker. Maar dat is in mijn geval. Ik ontvang bv niet mijn dm’s op mijn telefoon. Ik lees mijn mail (nog) niet via mijn telefoon. Ik heb mijn telefoon wel altijd bij me. Dit zijn dingen die lang niet voor iedereen gelden, dus het zal per persoon verschillen.

  Toch vind ik een telefoontje nog steeds het meest persoonlijke (na face to face natuurlijk), misschien wel omdat het iets nostalgisch heeft (weet je nog toen mobieltjes nog niet gewoon waren?).

 6. Mathijs van der Kooi

  Leuk stuk Matthijs,

  Het is een bekend gegeven binnen reclame en communicatie het medium af te stemmen op doel, boodschap en ontvanger. Afgelopen jaren zijn we overspoeld met nieuwe communicatie media en het is dus, zoals je goed om na te denken over de waarde en toepasbaarheid van ieder medium. En ieder medium is onderhevig aan een proces van waardetoekenning/-afname en deze is bovendien een persoonlijke opvatting van iemand, door ervaringen met dit medium. Het klassieke coderen (zender) en encoderen (ontvanger) van een boodschap dus.

  Voor mij is nu, januari 2009, een SMS (nog) veel persoonlijker dan een DM, maar de waarde van een SMS kan over twee jaar wel totaal veranderd zijn. DM zie ik als een tool om iemand binnen twittercontacten iets exclusief te vertellen, of wanneer ik denk dat het niet voor iedereen bestemd is. Telefoon en F2F zijn voor mij het persoonlijkst. Dit is volgens mij eenvoudig te verklaren door het feit dat communicatie voor een groot deel in het non-verbale zit.

 7. Matthijs

  @Sytse: Misschien moet ik de categorie Sytse maak eens aanmaken .. ;-)

  @Mathijs: Juist, maar het is zo lastig afstemmen op doel en ontvanger, aangezien je niet weet hoe de ontvanger de boodschap zal ontvangen. dat maakt het echt erg lastig. Mede door de, zoals je zelf ook al aangaf, verschuiving in waarde en techologie.

 8. riekus

  Ik zie al een flink aantal zinvolle reacties over gevoel, doel, etc. Daar zou ik graag nog aan toevoegen dat de aard van het medium ook meetelt: bellen / aanspreken is een vorm van synchrone communicatie en heeft (mits op een geschikt moment) een persoonlijkere impact. E-mail, DM, SMS etc. zijn a-synchroon, minder direct en worden dus snel als minder persoonlijk beschouwd. Ik denk dat dat ook zwaar telt bij de waarde die iemand toekent aan je bericht.

  Volgende keer gewoon Sytse bellen dus ;)

 9. Matthijs

  @Riekus: Goed punt!

  Maar, stel nou dat iedereen dat zo zou doen? Dat je een boodschap uitstuurt via een a-synchroon platform en dat een grote groep mensen synchroon terug zouden communiceren?

 10. Stephan ten Kate

  @ Matthijs (en Riekus )

  Technisch gezien is het volgens mij niet mogelijk om via een synchroon medium op een synchrone manier te reageren op een medeling binnen een a-synchroon medium. De waarde van synchroon is juist dat jij een conversatie hebt via een medium die gelijktijdig is. Als iemand een Tweet post, wordt hier niet gelijk (dus binnen 0,00002 sec bv.) op gereageerd. Iemand post namelijk een Tweet en zal daarna bezig gaan met iets anders. Als iemand dan belt, IM gebruikt of langskomt, zal dit altijd later plaatsvinden.

  Misschien een beetje muggenziften, maar het zal waarschijnlijk wel een ander effect hebben dan als je een synchrone conversatie hebt waarin iemand een mededeling doet (zoals het gevonden huis) en dat de ander daarop reageert.

  Ik denk dat de keuze voor een medium ook te maken heeft met de publieke aard ervan. Hoe minder publiek, hoe persoonlijker het vaak is.

 11. Sytse

  Ik heb voor mijn scriptie ooit eens een opzetje gemaakt en bepaalde vormen van communicatie geclassificeerd. Te vinden op: http://sytsevliegen.nl/files/MediaTabelChronologisch.jpg en de legenda daarvan: http://sytsevliegen.nl/files/legendaMediaTabel.jpg

  Het blijft volgens mij voornamelijk aanvoelen wat voor communicatiemiddel je gebruikt bij welk persoon. Elke tool heeft weer zijn voor- en nadelen. En dan hangt het tijdstip er ook nog eens vanaf. Matthijs wist waarschijnlijk dat het niet verstandig was om mij te bellen op dat moment omdat ik op mijn werk zat, of misschien zat Matthijs zelf wel in een saaie bespreking waar hij het dus niet kon maken om te bellen, maar wel om Twitter te checken en vervolgens mij te sms’en. Who knows…

 12. Matthijs

  @Stephan: Dank voor je bijdrage! De splitsing tussen synchroon en a-synchroon doet er denk ik niet zo heel veel toe. Het gaat om de impact van de boodschap en minder om het dragende platform.

  @Sytse: Die afbeelding is een goede toevoeging! :-) Leuke materie…

 13. Stephan ten Kate

  Hoi Matthijs,

  Het gaat mij juist ook niet om het medium, maar meer om het verschil tussen synchroon en a-synchroon communiceren. Dat beïnvloedt zoals je algeeft de impact van de boodschap.

  Een leuk onderwerp dat nog wel wat jaartjes aan onderzoek kan gebruiken!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.