Twitter – Pas op met wat je zegt?


Een flinke tijd terug – 9 maanden om precies te zijn – berichtte ik er ook al over. Twitter verliest zijn echte persoonlijkheid. Twitter is niet meer wat het is geweest. Roddelen over een collega of kritiek op een concurrent kan bijna niet meer, omdat je snel met je eigen woorden kan worden geconfronteerd. Het is geen pool van vriendjes meer, maar het wordt een algemener communicatiemiddel. Twitter wordt uiteindelijk mainstream en zit nu in een grote groeispurt.

Is dit iets kwalijks? Nee, ik vind van niet. Als je eerlijk en open communiceert en je vind van jezelf dat je op je woorden moet passen (om iemand niet te kwetsen bijvoorbeeld), dan moet je je manier van communiceren aanpassen.

Er zijn voorbeelden waarbij mensen in de fout gingen. Zoals het voorbeeld blogger Steve Rubel (van PR agency Edelman) die een pijnlijke opmerking maakte over het blad PC Mag.; 

twitter-_-steve-rubel_-pc-mag-is-another-i-have

PC Mag was niet heel erg blij en dreigde zelfs met een complete boycot van het PR bureau. Steve Rubel probeerde zichzelf er nog uit te redden met een open brief waarin hij verklaarde dat het zijn persoonlijke mening was en niet die van zijn bureau, maar dat had niet zo heel veel effect.

Een ander voorbeeld is iets recenter. Op de weblog van Jeremiah Owyang las ik het verhaal van een wederom hooggeplaatste medewerker van een PR agency. James Andrews werkt voor Ketchum en bezocht het kantoor van FedEx in Memphis. Waar hij het volgende over berichtte:
twitter-_-james-andrews_-true-confession-but-i_m-inFedEx was er niet bepaald blij mee en stuurde James een woeste mail (volledig te lezen op Jeremiah’s blog), waarin ze duidelijk maakte hoe enorm beledigd ze wel niet waren. James Andrews reageerde met een posting op zijn weblog waarin hij vertelde dat het Twitter bericht sloeg op een aanvaring met een persoon en niet om de stad zelf.

Wat kan hier nou van worden geleerd? Twitter is een medium waarin ook jouw baas / concurrent en/of klant in meeleest. In 140 karakters kan een boodschap niet altijd volledig worden over gedragen. De tweet van James was enorm ongelukkig gekozen en volledig verkeerd opgevat door de ontvangende partij.

Daarnaast moeten ontvangende partijen leren dat meningen, geuit in blogposts en Twitter berichten, een actie zijn vanuit het individu en niet de mening van het bedrijf reflecteren. Zoals in deze twee voorbeelden is dat mis gegaan, waardoor PC Mag zelfs een geheel boycot overwoog richting haar PR agency. Dit is wel weer een mooi voorbeeld hoe social media persoonlijke communicatie mixt met zakelijke communicatie, iets waardoor misverstanden kunnen ontstaan.

1 Comment Twitter – Pas op met wat je zegt?

  1. Joery Bruijntjes

    Tja, je negatief uit laten over een (potentiele) klant als PR-bureau is natuurlijk sowieso not done. Men heeft Twitter te lang beschouwd als een soort besloten vrijstaat waar je maar je gal kunt spuwen. Nu Twitter wat groter -en makkelijker te volgen- is wordt men weer even met de neus op de feiten gedrukt.

    Vreemder vind ik dat die PR-bureau’s de negatieve aandacht alleen maar vergroten door bij een confrontatie de hele situatie wéér te gaan lopen broadcasten.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.