SMPA publiceert SMPA Guidelines


Vandaag is het persbericht uitgestuurd van de SMPA Guidelines. Zelf zit ik in het bestuur van de SMPA, de branche vereniging voor social media marketeers in Nederland. Ook ben ik grotendeels auteur van dit document. :)

Samen met andere bestuursleden van onder andere Buzzcapture, Creative Crowds, Social Strategy en Marketingfacts proberen we het niveau van social media in Nederland naar een hoger niveau te tillen door richtlijnen op te stellen en kennisdeling te bevorderen

Het persbericht meld onder andere het volgende:

De guidelines van de SMPA zijn bedoeld om de consument te beschermen en om te zorgen dat er binnen de sociale media in Nederland eerlijke marketing wordt bedreven. Om als social media marketeer succesvol te kunnen opereren, is het van belang om het vertrouwen van de consument te winnen. Dit kan volgens de SMPA alleen als er eerlijk en open wordt gecommuniceerd. Hiervoor zijn volgens de SMPA een paar zaken essentieel, zoals:

• Zowel merken als consumenten die betrokken zijn in een social media programma zijn verplicht dit te openbaren.
• We zijn tegen initiatieven waarbij consumenten worden betaald door een commerciële partij om aanbevelingen of reviews te plaatsen.
• We zullen consumenten nooit vertellen wat ze moeten zeggen. Mensen vormen een eigen mening en beslissen zelf wat zij aan anderen zullen vertellen.

Met ook nog een wijze quote – ;-) – van ondergetekende:

Matthijs Roumen, social media strateeg bij Rhinofly en bestuurslid van de SMPA: “Veel marketeers hebben moeite om grip te krijgen op social media. Om deze marketeers een handvat te bieden zijn de guidelines opgesteld. Het is een tweeluik van consumentbescherming en een aanstuurrichting voor marketeers waarbij eerlijkheid, transparantie en vertrouwen een grote rol spelen.

De guidelines zijn naar mijn mening essentieel om eerlijke marketing te bedrijven op het gebied van social media. SMPA zal zich niet opstellen als een waakhond die de regels nauwlettend controleert bij bureaus die iets doen met social media, maar sporen wel marketeers aan om zich aan deze gedragsregels te houden.

De guidelines zijn te bekijken op de SMPA website of hier te downloaden: SMPA Guidelines. Het officiële persbericht vind je hier: Persbericht SMPA Guidelines.

1 Comment SMPA publiceert SMPA Guidelines

  1. Pingback: Hoera! De Code Social Marketing opgenomen door Reclame Code Commissie (en waarom dit belangrijk is) | Matthijs Roumen

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.