2010: Social media wordt mainstream [artikel in Emerce]

Gister werd ik gebeld door de Emerce met de vraag of ik mijn voorspellingen voor het jaar 2010 kon geven op het gebied van social media. Na een kort telefoongesprek is er het volgende artikel uit gekomen waar niet alleen ik, maar ook Sytse (Pickle Factory) en Niels (Social Embassy) hun visie geven. Leuk stuk!

Origineel door Jannemiek Starkenburg op Emerce.

Er komt komend jaar een sterke toeloop van bedrijven die hun aanwezigheid zullen laten gelden op de verschillende sociale netwerken. Met het einde van het jaar in zicht, is het weer tijd om vooruit te kijken. Emerce vroeg 3 social media strategen welke ontwikkelingen zij zien.

Social media strateeg Niels van der Velden van Social Embassy is huiverig voor alle bedrijven die komend jaar de eerste stappen op het gebied van social media gaan zetten. “Dat is niet heel goed voor het landschap. Veel bedrijven vinden dat ze er aanwezig moeten zijn, maar hebben geen plan, daarmee gaat de kwaliteit naar beneden.”

Aan de andere kant voorspelt hij dat er een paar partijen zijn die het spelletje wel snappen. “Dan praat ik over bedrijven als Albert Heijn. Zij hebben onlangs ook een goede iPhone-applicatie gelanceerd. Dat soort bedrijven zal alles beter gaan koppelen.”

Weinig content

Telecom blijft op dit gebied achter. “Hun functie zit vooral op webcare. Ze zetten Twitter wel in, maar hebben weinig content om aan te bieden op de sociale netwerken”, aldus Van der Velden.

Corporate websites worden in 2010 ook beter geïntegreerd met social media. “Het zijn niet langer twee entiteiten, maar ze kruipen dichter tegen elkaar aan. Bijna geen enkele corporate website verwijst naar Hyves, Facebook, of een ander sociaal medium. Dat gaat veranderen”, voorspelt de strateeg van Social Embassy. Hij praat niet vanuit een campagne, maar vanuit een constante aanwezigheid. Van der Velden vat het samen: “Het wordt het jaar van de koppeling in 2010.”

Volwassener

Sytse Kooistra, social media strateeg bij internetbureau Pickle Factory beaamt dat. “De inzet van social media gaat volwassener worden in 2010. Het is een tijdje een hype geweest. Second Life is een tijdje een hype geweest, veel bedrijven wilden daar iets mee doen, maar wisten niet waarom. Social media is nog steeds een beetje een hype, maar de markt gaat zich professionaliseren het komend jaar.”

Door de professionaliseringsslag, zal het interessanter worden voor het bedrijfsleven. Kooistra: “Niet iedereen twittert, maar mensen lezen echt wel eens een reviewblog. Er moet alleen binnen het bedrijfsleven het besef komen dat de inzet van social media efficiënter kan.”

Open ID

Hij verwacht verder dat in 2010 Open ID een grote vlucht zal nemen. “Zodat je kunt inloggen op andere sites met bijvoorbeeld de gegevens van je Hyves-account. Wat je nodig hebt is dat meerdere grote partijen dat omarmen. De techniek was er al. Maar andere sites, portals en noem maar op, moeten er wat mee doen.”

“Je wilt niet twee of tien keer dezelfde content hoeven te uploaden. Open social, het meenemen van data, dat is hetzelfde verhaal. Als je op Voetbal.nl zit, zal een deel van je vrienden daar ook op Hyves zitten. Je hoeft niet meer dezelfde vrienden opnieuw uit te nodigen”, aldus Kooistra.

Toegevoegde waarde

De mediabudgetten in het buitenland verschuiven naar online merkt Matthijs Roumen, social media strateeg bij Tribewise “Social, als gaat om campagnes, wordt steeds meer ingezet. Bedrijven zien dat het toegevoegde waarde heeft als het gaat om interactie en conversie. Sociale campagnes met interactieve middelen hebben meer waarde dan print of een televisiespot of een radiocommercial.”

De bedrijven laten nu proefballonnetjes op stelt Roumen. “Maar de grote uitgaves laten nog op zich wachten. Vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zie je dat online budgetten groeien en dat traditionele budgetten afnemen, social gaat daar enorme rol in innemen.”

Online aanwezigheid

Ook de consument eist meer op gebied van online. Roumen: “Die verwacht dat bedrijven een continue online aanwezigheid hebben. Dat gaat verder dan webcare en monitoring. Het gaat om services, dat de bedrijven er zijn voor de consument. Het gaat niet alleen om het campagnematige, waarbij de aanwezigheid na 3 maanden ophoudt, maar om lange termijn denken.”

Shopping online blijft de afgelopen jaren maar toenemen. Dat is een ander punt van Roumen. “Social shopping zal in 2010 ook belangrijker worden. Het wordt socialer waarbij je bijvoorbeeld kan zien wat er binnen jouw netwerk wordt gekocht.”

Mensen laten kortom, steeds meer van zichzelf zien. “Ik denk dat privacykwestie minder gevoelig is. Mensen profileren zich meer als persoon en verschuilen zich minder achter een nickname of een andere identiteit”, aldus Roumen.

2 Comments 2010: Social media wordt mainstream [artikel in Emerce]

  1. HD2

    Deze ontwikkeling is inderdaad gaande alleen is het voor mij gevoel vooral een Hype die zich hier ontwikkeld. Zeker bij een medium als Twitter heb ik nogal eens het idee dat bedrijven hier aan doen alleen omdat het lijkt te horen. Ik denk dat er nog steeds een heel klein deel van de mensen Twittert terwijl dit medium enorm veel aandacht krijgt. Voor jou als sociale media specialist is dit natuurlijk enorm goed nieuws omdat het extra werk zal betekenen.

  2. Matthijs

    @HD2: Daar heb je helemaal gelijk in! Tenminste, als er vanuit middelen wordt gedacht. Als je verder kijkt dan Twitter, Hyves, Facebook en Wikipedia, zie je dat het gaat om een verandering in communicatie. Mensen krijgen steeds meer techniek voor handen om communicatie ter versimpelen. De iPhone is daar een mooi voorbeeld van.

    Door deze technische ontwikkelingen zie je dat sociale digitale communicatie een steeds groter gemeengoed aan het worden is. Internet groeit enorm en de toegankelijkheid is niet meer plaatsgebonden. Ik denk absoluut niet dat sociale media een hype zijn. En het leuke is: cijfers wijzen precies hetzelfde uit. :)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.