Decentralisatie van content – de homepage als verzamelbak

Het zit nu al een tijdje in m’n hoofd. Mijn blog moet niet meer de startpagina zijn van mijn persoonlijke pagina (mroumen.com). Natuurlijk, mijn visie vind ik een belangrijk punt om naar voren te brengen aangezien dit hetgene is waar ik meerwaarde breng in mijn werk, maar overige zaken (korte gedachtengangen in de vorm van Twitter, presentaties op Slideshare, cases uit het (nog te komen) Tribewise portfolio en andere vormen content elders op het web vormen ook een deel van mijn persoonlijkheid.

Ik ben van mening dat linkjes daarin niet genoeg zijn. Een CV link naar LinkedIn, een linkje naar Twitter en integratie van slideshare presentaties bieden het wat mij betreft niet helemaal. De verwijzing is weg, de navigatie is zoek en het bladeren van pagina naar pagina is niet meer mogelijk.

Gecreëerde content staat decentraal en verdient eerder een geintergreerde plek dan een koud linkje.

Wat Polle doet op zijn website vind ik een prima oplossing waarbij hij Modernista, Bavaria en Skittles achterna gaat. Toch heb ik het gevoel dat er een vorm van samenhang ontbreekt.

Ik ga hier snel nog op terugkomen met een redesign. Zaak is om eerst de content op de juiste platformen goed te organiseren en structureren (dit blog bijvoorbeeld heeft een te grote hoeveelheid aan categoriën) en dit daarna in het juiste jasje te passen.

To be continued. ;-)

9 Comments Decentralisatie van content – de homepage als verzamelbak

 1. Martijn Reintjes

  Polle’s oplossing vind ik niet echt mooi, heb er een paar keer naar gekeken en kom er niet goed wijs uit. Zijn site zegt me dat Polle een ontzettende internet nerd is en dat lijkt me niet helemaal de juiste profilering voor Polle.

  Ik worstel al een tijd met hetzelfde probleem en ik zoek het antwoord een beetje in de lifestream hoek. Zie bijvoorbeeld de voorbeelden op Lifestreamblog.

  De oplossing die ik bedacht had voor martijnreintjes.com is om mijn content te scheiden in 2 streams. De editorial stream (blogposts, photo sets & presentaties) en de realtime stream (twitter, github, last.fm etc). Het probleem is namelijk dat de editorial stream vaak erg waardevol is en als deze 2 streams gecombineerd worden worden de editorials ondergesneeuwd door de tweets en andere meuk.

  Ik was al een eind op weg om dit te realiseren, maar heb de boel weer omgegooid op mijn site omdat ik nu in Honduras zit en de videoupdates meer wilde benadrukken.

  Ben benieuwd naar jou plannen!

 2. Wouter Groenewold

  Cool dat je hierover begint Matthijs!

  Ik heb de afgelopen dagen ook zitten denken hoe ik mijn online presence wil gaan vormen en wil denk ik een soort van informatiestroom gaan vormen waarbij het mogelijk is bepaalde platformen of soorten informatie aan of uit te zetten. Soort van filtering op mijn digitale leven :)

  Wat je ook doet, hoop dat je je niet met die smerige Flash meuk zoals Skittles of Bavaria gaat inlaten! ;)

 3. Matthijs

  @Martijn: Klopt. Samenhang en logische opbouw met duidelijke herkenning blijven key. Vind je martijnreintjes.com oplossing dikke prima, toch geeft het mij wel het gevoel van boelveel informatie. Ik ben benieuwd hoe je het verder op gaat pakken. ;-)

  @Wouter: Thnx! Ben benieuwd naar je filterplannen. Klinkt in ieder geval erg goed! En ik doe niet aan Flash hoor, dus dat komt wel goed. ;-)

  Sleutel in alle gevallen blijft in ieder geval dat de content op een juiste manier, herkenbaar en overzichtelijk toegankelijk is. Aggregatie vs embedden, linking vs copying. Moeilijk!

  Wel tof om te zien dat dit gedachtegoed meer speelt. Daarnaast is het voor merken natuurlijk ook enorm interessant om dit op een goede manier te organiseren binnen de positionering.

 4. cyril

  heb toch gekozen voor homepage met links en vervolgens de 4 (gratis) platforms naar elkaar te laten verwijzen zodat er toch nog een soort van samenhang ontstaat…. hoop ik ;-) check http://www.chermin.com voor een heerlijke 1.0 oplossing

 5. Sjors

  Ik ben ook maar weer eens met een redesign process begonnen. Naar mijn idee moet ik mijzelf als klant maar eens serieus nemen en niet genoegen nemen met een ad-hoc oplossing van met een wordpress template beginnen en dan maar zien waar het schip strand.

  Voor je categorieen zou je bv kunnen kiezen voor 2 of 3 categorieen en verder tags per post.

 6. Easy Optimalisatie

  Doordat er meer en meer content online wordt geplaatst, wordt het alleen maar lastiger om deze goed gepaard weer te geven. Denk ook maar eens aan de continue live-stream die je op je eigen website kunt zetten wat mensen over een bepaald onderwerp zeggen op Social Media, of over jou als persoon.

  Ik vond de oplossing van Martijn wel aardig, door het te scheiden in een editorial stream en een live stream. Ik vind dit zelf wel duidelijk waar het verschil zit, en laten we eerlijk zijn.. je wilt je bezoeker niet meteen afschrikken door ze te overdonderen met alle content die je hebt. Ik vind daarom dan ook dat deeplinks steeds belangrijker worden om informatie snel terug te vinden.

  groeten,

  Stijn Driessen

 7. Matthijs

  Stijn, dank voor je reactie! Het is inderdaad erg lastig om de verschillende stukken content een goed plek te geven en het nog steeds overzichtelijk te houden.

 8. Polle de Maagt

  Matthijs, terecht punt dat je maakte over polledemaagt.com. Ben weer wat aan het experimenteren geslagen en heb nu een v2 gemaakt. Ben zeker nog niet tevreden, maar het is een mooie manier om eens wat nieuwe dingen te testen.

  Ben er nog steeds wel van overtuigd dat een eigen presence (dus buiten facebook, posterous e.d.) de meest ideale manier is om je te profileren. Je hebt ultieme technische vrijheid, visuele vrijheid en bent niet afhankelijk van de veranderlijkheid van de platformen.

 9. Matthijs

  Ha Polle, heb even rustig je nieuwe platform doorgebladerd. Ziet er lekker uit! Presence buiten je eigen stek (=blog/homepage) is zeker belangrijk, maar niet altijd de mooiste en lekkerste manier. Ik ben tegenwoordig enorm fan van blogs waarbij content niet perse in kaders wordt gegoten – denk iampaddy & Fontanel specials.

  Niet dat ik uberhaupt tegenwoordig nog tijd heb om heel uitgebreid te bloggen, maar toch … ;)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.