Waar recreatie- en pretparken terrein kunnen winnen op het gebied van social

Afgelopen weekend was ik met een paar vrienden een dagje uit bij Dutch Water Dreams, een te gekke locatie waar je kan raften, tuben, flowboarden en meer van dat soort toffe watersporten. Met een goede social presence en aansturing tot het delen van foto’s raken ze alle elementen van social, maar missen ze één essentieel onderdeel: Het delen van de beleving zelf.

Recreatieparken, pretparken en zelfs dierentuinen zullen meer moeten faciliteren om conversaties rondom belevingen online te activeren.

Terug naar Dutch Water Dreams om het mijn punt duidelijk te maken. Ze hebben een YouTube kanaal, zijn actief op Facebook, zijn goed bezig op Twitter, hebben een goed gevulde Hyves pagina en hebben zelfs een LinkedIn pagina (waar het nut me even van ontgaat). Daarnaast wordt op de locatie sterk aangestuurd op het uploaden van je beste foto om kans te maken op een volledig arrangement.

Maar hier komt het probleem: Dutch Water Dreams heeft alle middelen om je als bezoeker te verdiepen voor én na het bezoek. Zo ligt er een goede link tussen bezoeker en Dutch Water Dreams. Maar tijdens het bezoek wordt weinig gefaciliteerd om je bezoekervaring te delen. Juist op het moment dat de beleving het grootst is. Met de telefoons nog in de tas (en dus camera’s buiten bereik) hadden we als 4 heavy social users niet de mogelijkheid om onze beleving (het ruige tuben en de flowboard kunsten) te delen met onze vrienden, terwijl we daartoe wel in staat waren geweest áls het mogelijk was. Een gemiste kans, want op dat moment was de intentie tot het delen van de ervaring en de impact van deze boodschap het grootste geweest.

Laten we op die intentie om te delen eens verder op ingaan.

Intentie tot delen

Intentie tot delen is naar mijn idee een belangrijk stuk van social. Waar geef je de mensen de juiste prikkels om content te delen en hoe zorg je ervoor dat het gemakkelijk is om deze content te delen? Daarnaast is van belang: Wat is het juiste moment voor je netwerk om de boodschap te consumeren, zodat het impact heeft op je product of dienst?

Intentie om te delen, klik om te vergroten

Bovenstaande visual schetst de intentie tot delen en geeft de verhoudingen weer van de impact van deze conversaties op friends & followers. Zo heeft een boodschap dat je naar het waterpark gaat minder impact dan een fotomoment van bijvoorbeeld het flowboarden op de dag zelf.

Essentie: Zorg dat er iets deelbaars is op de dag zelf. Dit heeft de hoogste intentiewaarde om te delen en zorgt voor de hoogste impact.

Ja maar… hoe dan?

En daar komt de truc. Want hoe zorg je ervoor dat mensen de beleving gaan delen op de dag zelf? Voorzien van wifi is al stap 1. De volgende stap is mensen toegang geven tot techniek om het mogelijk te maken. In dit geval is het lastig, water en electronica gaan niet makkelijk samen. Als de kluisjes direct langs de baan van het flowboarden hadden gestaan was het al een kortere klap geweest. Faciliteren in iPads met camera zou een optie zijn geweest. Of een installatie zoals Diesel deze plaatste in een winkel zou te gek zijn. Ook het principe van de achtbaan foto, gekoppeld aan een interactieve installatie waarmee je een foto direct kan delen is wat mij betreft een prima optie. Hier zijn vast wel oplossingen voor te verzinnen, waarbij het bij een droge locatie (zoals een pretpark) wellicht makkelijker is dan bij een watersport gebied.

Een mooie kans waar recreatieparken, pretparken en dierentuinen naar mijn idee nog een slag kunnen slaan.

1 Comment Waar recreatie- en pretparken terrein kunnen winnen op het gebied van social

  1. Pingback: Stuff worth sharing: De juiste momentopnames van een spookhuis | Matthijs Roumen

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.