De telefoonfabrikant en de antagonist in advertisement

Het aanwijzen van een antagonist is in een markt van aanscherpende concurrentie een veel gebruikt strategische keuze voor een creatief haakje. “Een antagonist?” zeg je? Simpel gezegd is het in advertisement (vaak) een creatief regeltje waarbij het adverterende merk iets over zichzelf zegt en daarmee aangeeft dat de concurrent dit element níet heeft.

Een klassieker is bijvoorbeeld de “Wie anders” regel van Volkwagen. Hiermee geeft Volkswagen aan over alle veiligheid te beschikken, iets waarbij de concurrent (volgens VW) in gebreken treedt.

Volkswagen “Wie Anders” klassieker uit 1995

Waarom Samsung hier in mijn optiek mee faalt

Samsung kopt met de nieuwe S3 met de tagline: “Designed for Humans“. Vanuit de antagonist gedachte probeert Samsung hiermee aan te geven dat alleen Samsung de gebruiker centraal stelt in product ontwikkeling.

Voor mijn gevoel mist-ie de plank. Concurrenten in een hoek schuiven als ontwikkelaars van producten die níet voor de mens zijn ontwikkeld (waarbij Samsung de nadruk op gebruiksvriendelijkheid voor de mens legt van eigen producten) snap ik wel, maar vind ik niet sterk.

Vast niet alleen vanuit het antagonist-concurrentie perspectief in de markt gezet, maar ik gok dat dit wel heeft meegespeeld. Ben benieuwd of Samsung deze koers voor alle producten blijft aanhouden of dat Samsung van richting zal veranderen.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.