Weg met brood! En de reden waarom ik (bijna) elke dag lunch van huis mee neem

“Haha! Ben je soms op dieet?!” Een veel gehoorde vraag de afgelopen weken als ik weer met een bakje meegebracht eten aan de lunchtafel stond. In deze post een korte uitleg van het waarom en hoe.

Waarom: Voeding als onderdeel van meer energie

Ik geloof dat een gezond lichaam en een sterke geest van grote invloed zijn op de kwaliteit van het leven. Dat klinkt zweverig, maar het valt best mee. Alles wat je wil en kan doen, wordt mede mogelijk gemaakt door lichaam en geest. Of het nou simpelweg een rondje fietsen is, of een complete dag brainstormen: Je hebt een gezonde & sterke gesteldheid nodig om optimaal te presteren. Je lekker fit en gezond voelen reflecteert letterlijk op de kwaliteit van je leven.

Voeding heeft hier een sterke invloed op. Dat weet ik, omdat ik vanuit een actief sportend leven al enigszins rekening hou met wat ik wanneer eet en hoe ik me daarbij voel. Ik merk het bijvoorbeeld al aan kleine dingen: Geen zoetigheid bij de lunch (zoals hagelslag en jam) zorgt ervoor dat ik een minder dikke after-lunch dip heb en een goed stevig ontbijt zorgt voor meer energie in de ochtend.

Als je je dan bedenkt dat je in je hele leven ± 100.000 keer nadenkt over wát je gaat eten, lijkt het mij goed om een beetje achtergrond info te hebben wat je naar binnen werkt en wat dat met je energieniveau en lichamelijke gesteldheid op korte en lange termijn doet.

Gewapend met een arsenaal aan verschillende boeken [Burn the fat, feed the muscle(PDF), eet jezelf mooi, slank en gelukkig (affiliatelink), De Voedselzandloper (affiliatelink)] ben ik me gaan verdiepen in wat voeding met je lichaam doet. Ik heb nog lang niet alles uit, maar heb al wel de wijsheid in pacht om rekening te houden met een aantal zaken en een paar basisrichtlijnen voor mezelf op te stellen waar ik me aan gaan houden.

Hoe: De bewustheid van eten en je lichamelijke behoeften

De complete theorie laat ik achter wegen, daarover later allicht meer. Kort komt het er op neer dat ik me veel inlees in de materie, o.a. uit bovenstaande boeken, en dit door vertaal in de dagelijkse praktijk. Ik tel geen calorieën, laat het ook echt niet achter wegen om af en toe een stukje chocola te pakken en verlies me niet in ellenlange elkaar tegensprekende onderzoeken.

markt_score

De score van een ochtendje markt afstruinen

Wel heb ik voor mezelf een lijst aan basisrichtlijnen opgesteld die ik zoveel mogelijk probeer na te streven.

Persoonlijke basisrichtlijnen voor voeding en sport

 1. Drie maal per week krachttraining
 2. Twee maal per week hardlopen
 3. Minimaal twee liter water per dag
 4. Twee keer fruit per dag
 5. Méér groente
 6. Geen suikers
 7. Geen frisdrank
 8. Op tijd opstaan
 9. Geen zoetwaren op brood
 10. Geen kaas
 11. Zes keer per dag eten
 12. Groene thee drinken
 13. Maximaal drie keer per dag koffie
 14. Handje noten per dag
 15. Glas water bij opstaan
 16. Geen / zo min mogelijk brood
 17. Acht uur slaap per nacht

Gaat het werken?

Ik zie het nu als een experiment. Voeding voorbereiden kost véél tijd. Een avond van te voren voorbereiden scheelt al wel. Ik hou het nu een kleine 2 weken vol. Ik ben benieuwd hoe het de komende tijd gaat!

Update eind januari, 2014

Inmiddels is het ruim 5 maanden geleden dat ik deze blogpost heb geschreven. Het strakke regime heb ik een kleine 2 maand volgehouden. Daarna zakt het in. De drive van het begin is met veel energie goed vol te houden, maar voelt als een ‘last’ in tijden waarin het simpelweg drukker is. Eten voorbereiden kost tijd. Veel tijd.

Dat betekent niet dat ik niets van de periode heb geleerd. De meeste basisrichtlijnen houdt ik nog met gemak vol. Ik sport met plezier 3x per week, vermijdt met gemak zoveel mogelijk de suikers, ik eet met regelmaat, drink nog steeds veel water en eet meer groente dan voorheen.

De genoemde periode heeft me meer inzicht gegeven in wat eten met je lichaam doet. En dan met name de invloed van suikers op je glycemische index. Stay hungry, stay healthy!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.