Lucky number 156 en het obsessieve incheck gedrag op Path en foursquare

Mensen die mij óf volgen op Path, óf op foursquare is het vast opgevallen: Het getal 156. Kortgezegd is het mijn sportdoelstelling voor dit jaar, gebaseerd op een logisch patroon uit de afgelopen jaren.

In het verleden stelde ik ook al doelen om progressie te kwantificeren in sport. Voor het einde van het jaar 100kg bankdrukken en 140kg deadliften staat al drie jaar op mijn doelstelling lijstje. Enthousiast geformuleerd in de eerste week van het jaar om vervolgens halverwege februari al te verslappen.

Maar niet dit jaar.

Het waarom van doelstellingen

Om jezelf scherp te houden op doelstellingen, is het belangrijk om te weten waarom je jezelf een doelstelling oplegt. ‘Resultaat’ kan een antwoord zijn, in bijvoorbeeld (fysieke) groei of in kracht. Maar dat is geen doelstellingen die mij kan prikkelen om te blijven sporten. Toen zag ik een logisch verband tussen me sport en me voor lange tijd fit/energiek voelen. Hoe beter ik me voel, hoe plezieriger ik in het leven sta en hoe efficiënter ik in mijn werk ben. Voldoende beweging maakt je mentaal en fysiek veerkrachtiger.

Kijk, dát is iets dat stimuleert.

Om die reden heb ik mijn krachtdoelstellingen geschrapt. Om fysieke veerkrachtig te bereiken wil ik minimaal 3x per week sporten. Of dat 3x krachttraining is, of 2x krachttraining en 1x hardlopen per week maakt niet uit. Het gaat om de fysieke inspanning. Om mezelf niet per week af te rekenen (“Wat jammer, niet gehaald, volgende week beter…!”) heb ik een jaardoelstelling opgesteld. Als ik me deze week niet voldoende inzet, lijdt ik daar komende weken onder — dan moet ik namelijk een inhaalslag maken.

Ik geloof er in dat 156x sporten op jaarbasis realistisch is en een prachtig streven.

Kwartaal 1
Van jan t/m mrt
13 weken
39 keer sporten
Som: 39x
Kwartaal 2
Van april t/m juni
13 weken
39 keer sporten
Som: 78x
Kwartaal 3
Van juli t/m sept
13 weken
39 keer sporten
Som: 117x
Kwartaal 4
Van okt t/m dec
13 weken
39 keer sporten
Som: 156x

En hoe zit het met dat inchecken?

Om zicht te houden op de aantallen kan ik natuurlijk een fysiek lijstje bijhouden en elke keer een streepje zetten. Maar dat is lang niet zo leuk als een koppeling tussen Path / foursquare en een Google Spreadsheet waarin alles netjes automatisch wordt bijgehouden.

156_699

Meekijken? Spreadsheet staat gewoon openbaar. Dat is ook nog eens goed voor de social pressure. Honderd-zes-en-vijftig. Ik ga het halen!

3 Comments Lucky number 156 en het obsessieve incheck gedrag op Path en foursquare

  1. Pingback: Sportvoornemen: Hoe ik dit jaar 156 keer sporten niet haalde - Matthijs Roumen

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.