Drie redenen waarom iPads & iPhones de computermarkt over gaan nemen

Een kleine 4 maanden geleden las ik het artikel ‘The secret of iOS 7‘. Het is voor mij zo’n artikel dat af en toe weer even boven komt borrelen en met m’n gedachten speelt. Iets dat ik wel even van me af móet schrijven om gedachten te ordenen. De basis van het artikel, het feit dat iOS 7 ervoor gaat zorgen dat computers overbodig gaan worden, spreekt me namelijk enorm aan.

Waar gaat het allemaal over?

De hypothese die in het artikel wordt gesteld is gebaseerd op het feit dat de mobile devices als iPhones en iPads tegenwoordig zó sterk zijn dat ze net zo goed dienst kunnen doen als een volwaardig computersysteem. En dat vind ik een hele interessante. Auteur Robert Cringely geeft aan dat een iPhone tegenwoordig vrijwel alles kan wat een volwaardige Mac ook kan.

Kortom: Devices met iOS zijn zó krachtig en sterk, dat ze net zo goed een volledige desktop kunnen vervangen.

Plug een monitor, toetsenbord en muis in en je hebt een volledig werkend (desktopwaardig) werksysteem. Ik sta achter zijn mening en wel om de volgende drie redenen:

1. Alles wijst erop dat Apple al druk met deze stap bezig is

Ook genoemd in het stuk van Robert Cringely — De volledige integratie van iWork naar iOS is geen toeval. Iets kunnen ontwikkelen op een mobile device is belangrijk, mar de naadloze sync tussen systemen is nóg belangrijker.

sdfs

Afbeelding: Telefoon als desktop (via)

2. De rek is uit marktaandeel, een nieuwe aanpak is vereist

Het gepiel in de marge is nu wel ten einde. Apple heeft een revolutionaire stap nodig. Wearables, zoals een iWatch, zullen een disruptor worden. Maar de hardste klap moet komen van een hele nieuwe aanpak. Dít kan het breekijzer zijn dat Apple nodig heeft om nog meer van de markt zich toe te eigenen.

Apple-Revenue-and-Earnings-B-Revenue-Earnings_chartbuilder

Omzet Apple: De rek is er uit (Via)

Daarnaast is cijfermatig te onderbouwen dat tablets sterker groeien in verkoop dat PC’s:

2014_03_06_Tablets

3. De iPhone als volwaardig systeem wordt al gebruikt

Heel stiekem zet Apple de stap al. In het onlangs aangekondigde CarPlay speelt de interface in de auto slechts de linking pin tussen de iPhone en de gebruiker. Alle ‘complexe’ processen spelen zich af in de iPhone: Het scherm is slechts nog een doorgeefluik.

Schermafbeelding 2014-03-07 om 23.20.47

Wat hier gaaf aan is, is dat het onboardsysteem niet afhankelijk is van updates en áltijd profiteert van techniek die zich aan de buitenkant toch wel ververst. Een auto doe je langer mee dan een telefoon. Hoe prettig is het dan, dat de telefoon vernieuwd, met daarmee een essentiele component van de beïnvloeding van de beleving van je in-car experience.

Ik geloof er wel in. Weg laptops. Hallo ecosysteem van mobile devices die ook nog eens bijzonder goed dienst kunnen doen als hoogwaardig werksysteem.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.