Sportvoornemen: Hoe ik dit jaar 156 keer sporten niet haalde

Begin dit jaar had in een voornemen: 156 keer sporten met Foursquare check-ins en Nike+ running stats als bewijsmateriaal. In deze post blik ik terug op de prestaties en wat ik met de data van afgelopen jaar ga doen om komend jaar nog harder te knallen.

De cijfers: 110 keer gehaald

De lat lag hoog. Drie keer per week gemiddeld sporten móet lukken, dacht ik. De eindstand is een gemiddelde van iets meer dan twee keer per week. Nog niet slecht, maar dat moet beter kunnen. Onderstaande afbeelding geeft de flow door de weken weer, de groene lijn is het cumulatieve van drie maal per week.

sportlog 2014

Wat ging er mis?

Natuurlijk kan je plannen op falen. Daarom leek drie keer me prima: vier of vijf keer per week sporten lukt me vaak ook prima. Toch zijn er een aantal dingen die me zijn opgevallen:

  1. Ziek zijn en pitches gooien roet in het eten
  2. Je kan geen rekening houden met ziek zijn. Dit jaar ben ik slechts 1x écht ziek geweest, maar heb ik ook een paar off-weken gehad. Weinig energie gooit dan roet in het eten. Zelfs een avondje milde cardio zat er dan niet in. Dat drukt behoorlijk op het resultaat.

    Daarnaast zijn belangrijke werk-weken funest. Een paar flinke pitches dit jaar hebben ervoor gezorgd dat in de avond trainen simpelweg niet mogelijk was.

  3. Naast vakanties zijn er ook andere weken of activiteiten
  4. Een bijeenkomst van RA*W, een week stage bij Wijs of een avondje cases kijken. Natuurlijk kan in sport eromheen plannen, maar lang niet altijd. En dan komt sporten nét niet uit.

  5. Trainen volgens een dedicated schema helpt enorm
  6. Ik ben dit jaar behoorlijk fan geworden van het 5×5 stronglift schema. Het mooie nadeel van dit schema is dat als je een training overslaat, je direct een training terug gaat. Flink vooruit plannen in sport is dus een slimme zet.

Komend jaar: Doel om 110 keer te overtreffen

Naast de standaard krachtdoelen (100 KG benchpress, 125 KG deadlift, 100 KG squat en 10 KM in <50 min) ga ik ervoor om komend jaar de 110 te overtreffen. De lat ligt op 125 keer sporten. En verder natuurlijk een gezond verstand als het gaat om voeding. Twee duizend vijftien gaat een mooi jaar worden :-)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.