Wat ik heb geleerd van 2,5 maanden trainen met Digital Rockstar

disclaimer Wat je moet weten voordat je onderstaande post leest, is dat ik de oprichter van Digital Rockstar persoonlijk ken en mee heb gedaan aan de pilotfase van van Digital Rockstar.

Verleden jaar heb ik precies 5.626 minuten in de sportschool doorgebracht. Echt.

Daarvan had ik 4.455 minuten geen flauw benul wat ik deed.

Natuurlijk heb ik me in trainingsmethodieken verdiept. Train ik al jaren volgens split-, superset- en stronglift principes. Maar ergens knaagde er iets. Ik twijfelde. Als ik zoveel tijd in de sportschool doorbreng, hoe weet ik dan of ik het wel écht goed doe?

Kan ik nog meer progressie boeken als ik het anders aanpak? Ligt er ruimte voor verbetering?

Ja hoor. Zeker.

Stapje terug. Waarom sport ik?

Nee. Ik train niet voor een sixpack, een bredere borst of omvangrijke armen. Ik sport omdat ik merk dat het mijn lichaam fitter maakt waardoor ik kan doen wat ik wil. Of dat nou met een fit gevoel op de piste in Oostenrijk staan is, of volledig lekker in mijn vel zit tijdens een pitch presentatie: fysieke- en mentale gezondheid vind ik erg belangrijk.

Ik wil met gemak een avond vol doorknallen op een opdracht zonder dat mijn lichaam daartegen protesteert. Ik wil elke dag vol energie doorbrengen, omdat ik weet dat ik dan tot de beste ideeën kom. Dát is mijn motivatie om drie tot vijf keer per week de sportschool te bezoeken en daarnaast lekker te hardlopen, wielrennen, squashen en klimmen.

Rockstar Lifestyle als antwoord

Terug naar mijn twijfelmoment verleden jaar.

Na een zoveelste poging om met een 5×5 stronglift schema ein-de-lijk mijn benchpress op 100KG te krijgen (Ik faalde op 85KG) en daarmee de zoveelste set-back op resultaat (alhoewel ik in 2015 wel meer heb gesport dan in 2014) vond ik het wel eens genoeg. Ik was het aanklooien zat. Nu zijn er mensen die afstuderen op het adviseren van anderen in sport. Tijd om daar eens achteraan te gaan.

Ik belde buddy Gijs. Twee jaar geleden richtte hij Rockstar Lifestyle op voor de beste bootcamps van Amsterdam waar efficiënt trainen, coaching en goede voeding een cruciale rol speelde. Door het grandioze succes van het concept opende hij zijn eigen instituut: Of, zoals hij het zelf noemt: Een plek waar je komt om te groeien en bij te dragen aan groei. Een home away from home, waar je met like minded mensen traint, chillen, lekker en gezond kunt eten en waanzinnige begeleiding kunt krijgen.

Daar lid worden is geen optie, dat is met reistijd te onpraktisch. Dus ik vroeg hem wat hij vond van initiatieven als Personal Body Plan en Perfect Performance Sport Clinics. En toevallig was hij zelf net bezig met een propositie in dat verlengde: Digital Rockstar. Naar zijn idee had ik met name veel te winnen op de uitvoer in techniek en dus vond hij het belangrijk dat ik op het Institute langskwam om diverse lifts goed aan te leren, maar ook om de Rockstar intensiteit van trainen te ervaren. Zodat ik vervolgens zelfstandig aan de slag kon in Utrecht.

Wat mij het beste lijkt is dat jij langs komt op het instituut voor een anamnese en een doorloop van je technieken met één van onze Rockstar Trainers. Wij maken daarna op basis van jouw progressie iedere maand een nieuw trainingsplan en voedingsplan. Op die manier heb jij gegarandeerd resultaat… Zo niet, dan eet ik voor de rest van dit jaar 4000 calorieën per dag. Deal?

Vereiste was dus dat ik óók aan de slag ging met voeding. Netjes loggen, goed letten op macro’s,volgens een Rockstar Lifestyle voorop gesteld plan. Alhoewel me dat eerst enorm tegenstond (“Ja maar, ik eet toch al gezond?”) ben ik extreem blij dat ik mezelf (met hulp van de Rockstars) heb aangeleerd om me nóg meer in voeding te verdiepen en een gezondere levensstijl aan te meten.

Hoe gezond ik voorheen at viel namelijk behoorlijk tegen. En het aanleren van het eten van voeding waardoor je je écht beter gaat voelen, was een eitje.

Hó eens even, het moet natuurlijk wel leuk blijven

Als ik aan iets leuk nieuws begin, kijk ik naar twee dingen. Hoeveel moeite kost ‘t (effort) en wat levert het me op (effect). Dat moet natuurlijk wel in verhouding liggen.

Mijn vooroordeel bij sporten, is dat je véél effort moet steken om een gemiddeld effect te bereiken. Véél sporten, veel eten voorbereiden en vooral veel lekkere dingen laten staan.

Ik geloof er in dat je daar voor jezelf de grens in moet opzoeken. Hoever wil je er in gaan? Dat is voor ieder mens verschillend.

Daarnaast geloof ik er in dat je al 80% van het resultaat kan bereiken, op 60% van de maximale effort. Dat is voor mij het ultiem het-moet-wel-leuk-blijven punt.

blog_leukblijven

Concreet houdt het in dat ik me optimaal inzet met sport, goed op m’n voeding let, maar nog steeds prima een taartje kan eten, een biertje kan drinken of extreem naar de klote om 12:00 op zondag ontwaken nadat ik de avond ervoor álle shotjes bij Chupitos heb geprobeerd.

En dát is dus precies de Rockstar Lifestyle zoals Gijs mij vertelde:

De Rockstar Lifestyle is de lifestyle die opereert op de uiteindes van het spectrum. Enerzijds is het goed om een intens leven te leiden. Ga lekker uit en drink je drankje, doe dát wat het leven spannend en de moeite waard maakt. Maar realiseer je dat je die intensiteit van leven alleen kan volhouden DANKZIJ een gezonde lifestyle en niet ONDANKS een gezonde lifestyle.

Daarnaast is de grap dat alles ná het het-moet-wel-leuk-blijven punt nog prima effect oplevert, maar in verhouding véél meer effort kost.

Resultaat!

Huppa. Terug naar het sporten en de voeding. Haalt het ook nog wat uit?

Jazeker! Ik voel me fitter. Gezonder. Krachtiger.

Voor m’n gevoel haal ik nóg meer uit m’n dag en ben niet kapot te krijgen. Afgelopen februari stond de jaarlijkse wintersport weer op de planning. En afgezien van een flinke portie kramp in mijn kuiten en een klein apres-ski katertje, heb ik me de hele week geen moment fysiek vermoeid gevoeld. Winning! Zeker een verschil met vorig jaar.

En nee, ik train niet om af te vallen. Sterker nog, ik kom liever aan dan dat er gewicht af gaat. Toch is een sportief lichaam het toonbeeld van een sportieve levensstijl. Eerst maar eens de statistieken.

Onderstaand overzicht geeft een een blik in omvang van verschillende meetpunten, m’n vetpercentage en gewicht:

blog_statsWat je er uit kan halen:

  • Niet direct meetbaar, maar ik voel me écht fitter en gezonder.
  • Alhoewel mijn gewicht is toegenomen (+1.6KG) is de omvang van mijn middel afgenomen (-3CM) en is mijn verpercentage met 3% gezakt naar 9,96%
  • Daarnaast is borst-, bovenarm-, onderarm-, bovenbeen- en kuitomvang toegenomen.

Genoemde cijfers zijn op basis van de eerste 10 weken. Eerlijk gezegd is m’n fysiek daarna blijven schommelen rond dezelfde stats als eind januari. Komt mede door vakanties, weekje ziek geweest en er in ‘t algemeen minder actief in staan (maar wel netjes 3x /week trainen).

Okay. Ik ben er geen fan van, want ik train niet voor m’n fysiek. Maar dat het impact heeft, is logisch. Vergelijk foto’s:

blog_result-699x485

Waarom Digital Rockstar werkt

rockstar_digital
Na jarenlang lantefanteren, ben ik achter één belangrijk ding gekomen: als je het goed wil doen, heb je veel kennis nodig over ‘t menselijk lichaam. Je kan nog wel zoveel boeken lezen en fora afspeuren, maar het is toch wel verdomd handig als iemand die er 24/7 mee bezig is, duiding geeft aan wat er specifiek goed is voor je.

Daarnaast is een Rockstar Coach die je aanspreekt bij ‘t achterblijven van progressie erg handig. Als ik loop te slacken, weet ik dat ik dat terug ga krijgen bij het invullen van m’n trainingsresultaten. En dat motiveert.

Tot slot is iemand die je wijst op techniek extreem belangrijk. Ik dacht dat ik wel een goed potje kon squaten, maar toch wist held Teun (Rockstar Trainer) me op m’n flikker te geven voor een slechte houding (buik niet voldoende aangespannen, te ver naar voren leunend, stand van voeten nét te dicht bij elkaar). En dan kan je nog zoveel filmpjes kijken over techniek, zulke inhoudelijke feedback krijg je alleen van iemand die er dagen lang inhoudelijk mee bezig is.

Hoe verder? Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Hoe meer ik sport en hoe meer ik me verdiep, hoe meer ik leer. Voorwaarts!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.