Toekomst van het web: welke kant gaat het nu écht op?

Soms moet je de juiste mensen volgen die je prikkelen tot nadenken. Zo belandde van de week bovenstaande afbeelding van eindbaas Bart de Waele op m’n tijdlijn.

Leesrichting van links naar rechts. Volgens Bart staan we aan de vooravond van de derde era, volledig slidedeck hier. Waar we komen uit een tijdperk van search, die logica bracht in de wir-war aan informatie die het web met zich meebracht (gedomineerd door Google) verschoven we naar een tijdperk waarin social & mobile centraal stond (gedomineerd door Facebook).

Maar waar gaat het nu naartoe?

Als je kijkt naar de trends en ontwikkelingen, bijvoorbeeld op SXSW, zie je een aantal onderwerpen terugkeren:

  1. Virtual reality wordt dit jaar helemaal de bom.
  2. Artificial intelligence wordt meer en meer realiteit.
  3. We verschuiven van klik interfaces naar chat- en voice interfaces.

En toen, toen stuitte ik op onderstaande schets van Jeremiah Owyang.

Cee4AQrWwAEgNvD

Zijn interpretatie, is dat de toekomst van het web ligt op de as waar search en social elkaar kruizen. Dat is een interessante gedachte.

Wat moet je hier precies mee?

Wat je ziet, is dat Facebook kruipt richting Google door content meer en meer in platform aan te bieden (met bijvoorbeeld Facebook Articles) en dat Google steeds meer richting het sociale web verschuift, met pogingen als Google+.

En hoe goed de twee grootmachten ook hun best blijven doen, ze zullen nooit elkaars markt domineren.

Is er dan plek voor een derde partij? Ik gok van niet.

Zal de trend in verschuiving voortzetten en zal het web minder informatie- of sociaal gestuurd worden? Dat denk ik ook niet.

De laag die nog wél zal komen en op wat voor manier dan ook een grootmacht gaat vormen, is de partij die op de juiste manier artificial intelligence, in combinatie met internet of things weet te domineren. Daar de standaard voor weet te zetten. Op zowel hardware- als software matig gebied. Let maar op.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.